GONG i HND podržavaju tvrdnje Srbije o kardinalu Stepincu

Portal Faktograf, čiji su nakladnici GONG i HND, objavio je jučer članak glavnog urednika Petra Vidova, pod nazivom “Tepeš: Srpski političari lažu o Stepincu”.

Prvo su citirali dio priopćenja predsjednika HSP-a AS-a, koji je po struci povjesničar, a za koje je on izjavio da su isticali srpski političari iako su lažni: “U službenom priopćenju Ministarstva vanjskih poslova Srbije kao razlog smjene srbijanskog veleposlanika Srbije pri EU Duška Lopandića navodi se ‘neobavještavanje MVP Srbije o organiziranju izložbe o ratnom zločincu Stepincu, koji je osuđen na 16 godina zatvora zbog zločina nad Srbima u fašističkoj ustaškoj NDH.’ Nadalje je nekadašnji učenik Slobodana Miloševića srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio kako je ‘neshvatljivo da se u centru EU otvaraju izložbe nekome tko je sudjelovao u pogromu i u svojoj zemlji bio osuđen na 16 godina zatvora’. Točka na ‘i’ bila je izjava srbijanskog ministra Aleksandra Vulina koji je ovu izložbu u Bruxellesu nazvao ‘pokušajem rehabilitacije vikara ustaške vojske!”.

Nakon citiranja ovih Tepeševih riječi, u članku piše sljedeće: “Suprotno Tepeševim tvrdnjama, predmetne izjave srpskog državnog vrha utemeljene su na povijesnim činjenicama”, nakon čega se nabrajaju navodni dokazi Stepinčevih zločina, kojega su ujedno prozvali i “vojnim vikarom NHD”.

Zanimljivo je da je pri pokretanju stranice, Faktograf prozvan stranicom specijaliziranom za provjeravanje činjenica, čija je glavna zadaća trebala biti provjeravanje istinitosti političkih izjava u javnom prostoru, te ispunjavanje predizbornih obećanja.

Kao što smo već pisali – HND i GONG pokrenuli internetsku stranicu Faktograf.hr: Nije li to najbolji znak da SDP gubi izbore? – i GONG i HND su puni mrlja, pa nas ovakvi članci pretjerano ne čude, iako i dalje djeluje nevjerojatno da tvrde da im je glavno načelo djelovanja: provjeravanje činjenica.

Na naš upit HND je odgovorio kako se na “Faktografu” objavljuju “članci temeljeni na faktografskoj provjeri”.

“Članak koji spominjete jedan je od njih i svaka je tvrdnja, kako je iz teksta vidljivo, provjerena kod vjerodostojnih izvora (ne osoba već povijesnih dokumenata). Dakle, nije riječ o osobnom mišljenju autora članka već o dokumentiranoj provjeri iznesenih tvrdnji, sviđalo se to bilo kome ili ne. Pri tom je za činjeničnu vjerodostojnost potpuno svejedno tko je tvrdnje izrekao i s kojim motivom”, navodi se u odgovoru koji potpisuje Saša Leković, predsjednik HND-a.

Izvor: Narod.hr

1 comment

  1. MOLOTOV

    Ali ja zbilja ne razumijem u čemu je problem ?! Pa svi Hrvati znaju da su to SDP-ovsko-Srpski glasnogovornici i da nemaju ama baš nikakve veze s Hrvatima osim što žive u Lijepoj Našoj i čine joj troškove i loš dojam !!!

Odgovori

Skip to content