UZ DAN DRŽAVNOSTI RH: Dok je srca bit će i Hrvatske!

Treba se podsjetiti da hrvatska državnost započinje u 9 stoljeću. Dan 7. lipnja 879. godine se može smatrati datumom početka hrvatske državnosti jer papino pismo datira od tog datuma.

Naime 21. svibnja 879. godine na „Blagdan Uzašašća“ papa Ivan VIII je blagoslovio kneza Branimira kao vladara Hrvatske, na dan 7. lipnja je stiglo papino pismo pa se taj datum može smatrati datumom prvog priznanja samostalnosti Hrvatske. Dan 7. lipnja se danas slavi kao dan hrvatske diplomacije.

Utemeljitelj hrvatske arheologije Fra Stjepan Alojzije (Lujo) Marun (1857. – 1939.) je predvodio istraživanje na području bazilike sv. Marije u Biskupiji, godine 1886. i pronašao temelje bazilike. Godine 1888. je fra Lujo Marun otkrio ostatke ranosrednjovjekovne crkve sv. Cecilije na položaju Cecela, nedaleko od Stupova kod sela Biskupije. Dana 14. svibnja 1892. pronašao je dio kamene trojne pregrade s Pralikom Gospe od Velikoga Zavjeta koji se nalazio u crkvi svete Marije. Crkva sv. Marije je bila stolna crkva kninskog biskupa. Gradnja crkve započela je u 9. stoljeću a radove je dovršio hrvatski kralj Dmitar Zvonimir oko 1078. godine. Biskupija je postojala sve do 1493. godine kada je ukinuta.LujoMarun

Fra Lujo Marun

CrkvaSvMarije

Ostatci Crkve sv. Marije

CrkvaSvMarije1

Ostatci Crkve sv. Marije

Treba spomenuti da je fra Lujo Marun 1893. osnovao prvi arheološki muzej u Hrvatskoj, u Kninu. Nakon 83 godine Muzej hrvatskih arheoloških spomenika je preseljen u Split, na Meje, ispod južne strane Marjana. Također je važno spomenuti da je fra Lujo Marun spasio kninsku tvrđavu od rasapa (1898. god.) jer su poduzetnici koristili njeno kamenje za izgradnju. On je kupio objekt i tako spasio tvrđavu na brdu Spas (spomenik fortifikacijske arhitekture). Utemeljitelj hrvatske arheologije je istraživoa na niz lokaliteta: Bribirska glavica (on je to područje nazvao „Hrvatskom Trojom“), također je istraživo lokalitet na vrelu Cetine (crkva sv. Spasa) u Sinju i drugdje. Arheolog Stjepan Gunjača je nastavio njegov rad i ima zasluge za izgradnju i preseljenje Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Split.

TvrdjaKnin
Kninska tvrđava

Knin („Kraljevski grad Knin“) je bio prijestolnica hrvatskog kraljevstva u vrijeme kralja Dmitra Zvonimira. Najprepoznatljiviji simbol grada je tvrđava na brdu Spas. Tu su povremeno boravili hrvatski narodni vladari : Trpimir, Muncimir, Svetoslav Suronja, Stjepan Držislav, Dmitar Zvonimir i Petar Svačić.

Knin svoj najveći procvat doživljava za vrijeme kralja Dmitra Zvonimira (1074. – 1088.). Nakon krunjenja za hrvatskog kralja u crkvi Sv. Petra u Solinu 4. listopada 1075. godine, Zvonimir svoju prijestolnicu seli u Knin. Zvonimir je ujedinio dalmatinske gradove te Panonsku i Dalmatinsku Hrvatsku.

Nakon pogibije kralja Petra Svačića 1097. i ulaskom u personalnu uniju s Ugarskom 1102., Hrvatska gubi samostalnost.

U Solinu je 1976. godine nizom crkvenih svečanosti obilježena 1300 -ta godišnjica kršćanstva u Hrvata.

Crkva Blažene Djevice Marije u Solinu ili kako ju je narod zvao Gospa u Bristima, na mjestu današnje župne crkva Gospe od Otoka, je jedna od dvije (druga je Crkva sv. Stjepana od Otoka) starohrvatske crkve koje je dala podići hrvatska kraljica Jelena Slavna u Solinu 976. godine. Temelji crkve su obilježeni sa sjeverne strane današnje crkve. Postavljene su dvije spomen ploče, kraljici Jeleni i kralju Tomislavu.jelenaK

Spomen ploča Kraljici Jeleni u Solinu

Tomislav

Spomen ploča Kralju Tomislavu

Don Frane Bulić je pronašao nadgrobnu ploču kraljice Jelene u komadima. Uklesani natpis s te ploče na latinskom navodi kako je ona bila žena kralja Mihajla Krešimira II., a mati kralja Držislava.

Hrvatski kralj Tomislav je ujedinio hrvatske teritorije i bio okrunjen 925. godine. Dana 8. listopada 1075. godine u Solinu je okrunjen kralj Zvonimir. Krunu mu je poslao papa Grgur VII, što je bila potvrda Kraljevine Hrvatske kao samostalne države.

Osvajači su rušili hrvatske crkve, zatirali groblja, rušili gradove, zatirali arheološke spomenike, uništavali i otuđivali kulturna dobra, ubijali i tjerali hrvatsko stanovništva s njihovih ognjišta ali Hrvati su, uz Božju pomoć, opstali na svojim ognjištima.

Danas je u Biskupiji spomen crkva koju je gradio Ivan Meštrović u suradnji s arhitektom Haroldom Bilinićem i likovnim umjetnikom Jozom Kljakovićem.

Unutrašnjost spomen crkva sv. Marije

MaijaPltarOltar spomen crkve sv. Marije

Spomen crkva sv. Marije

Izgrađena je nova Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta u Kninu, dana 4. kolovoza 2015. je posvećena. Danas je mjesto hodočašća hrvatskih vjernika i domoljuba.

oltar
Nakon stoljetnih borbi za opstojnost Hrvatska je obnovila svoju samostalnost 1991. godine. Neprijatelji Hrvatske i danas rovare protiv naše zemlje, vode specijalni rat na raznim poljima (diplomatskom, gospodarskom, medijskom, kulturnom, vjerskom i športskom). Nadam se da će biti dovoljno domoljublja da sačuvamo Lijepu našu od ugroze. Borba za opstojnost Domovine, za istinu i očuvanje kulturnog i vjerskog identiteta se nastavlja i mi moramo ispuniti svoju dužnost kao domoljubi.

Sretan vam Dan državnosti!

Dr. sc. Marko Jukić

Odgovori

Skip to content