Evo što će nam Baldasar ostaviti nakon četiri godine

Kako to već obično biva, gradske vlasti nakon poduže hibernacije posljednju etapu svog mandata prije novih lokalnih izbora iskoristit će za simbolično rezanje vrpci i svečano otvaranje nekoliko komunalnih projekata poput Turističke palače, škole na Pazdigradu, Trga Gaje Bulata ispred zgrade HNK-a, koncertne dvorane u Tončićevoj ulici…

Slučajno ili ne, svi oni tempirani su za sami finiš četverogodišnjeg vladanja najvećim dalmatinskim gradom, a evo što nas konkretno očekuje posljednjih 12 mjeseci gradonačelnikovanja Ive Baldasara.

Turistička palača

Nakon nekoliko ponovljenih natječaja za plodouživanje atraktivne nekretnine na Obali Lazareta u zamjenu za njezinu obnovu, a zbog čega je prije dvije godine interveniralo i Državno odvjetništvo, radovi na uređenju Turističke palače konačno su započeli 12. listopada 2015. godine.

Prema ugovoru potpisanom s tvrtkom “Valleus”, u vlasništvu poduzetnika Stipe Mađora, koji je, zanimljivo, bio jedan od Baldasarovih donatora u kampanji, derutni objekt u srcu grada trebao je biti završen do ovogodišnjeg blagdana sv. Duje, no radovi su se otegli.

Prvo su ih zaustavili stručnjaci Konzervatorskog odjela, i to zbog “straha od rušenja glavne konstrukcije zgrade” koju su “napali” Mađorovi bageri, a zatim i arheološki nalazi. U svakom slučaju, svečano otvaranje bilo je prolongirano za otprilike mjesec i pol dana, tako da se otvaranje objekta očekuje u prvoj polovici srpnja.

Podsjetimo, “Valleus” će idućih 25 godina u zamjeni za korištenje obnovljene Turističke palače Gradu plaćati mjesečnu naknadu od 23.104,00 eura, odnosno ukupno 6.931.200,00 eura.

Kazališni trg – Trg Gaje Bulata

Neugledni trg ispred splitskoga HNK-a, službenog imena Trg Gaje Bulata, kako stvari stoje, dobit će novi, pitomiji izgled početkom iduće godine. Kako doznajemo u gradskoj upravi, natječaj za uređenje Trga Gaje Bulata, kako mu je službeno ime, uskoro bi trebao ugledati svjetlo dana, a za tu namjenu u ovogodišnjem proračunu osigurana su četiri milijuna kuna.

Prema zamislima ljudi iz Banovine, kazališni trg doživjet će pravi facelifting: ponovno će se zasaditi zelenilo, instalirati fontana, izgraditi svečani ulaz u teatar i rampa za osobe s invaliditetom, a konačno bi se trebao riješiti i dugogodišnji problem s oborinskim vodama zbog koje se ova pjaca nakon svake obilnije kiše pretvori u jezerce u srcu grada.

Škola ‘Pazdigrad’

I saga oko nove osmoljetke na Pazdigradu trebala bi završiti netom prije sljedećih lokalnih izbora. Radovi na objektu, čija se vrijednost procjenjuje na ukupno 60 milijuna kuna, kako tvrdi izvođač radova splitski “Lavčević”, trenutačno su u poodmakloj fazi: završava se, naime, sportska dvorana te postavlja čelična konstrukcija krova, te je izvjesno kako će “grubi” radovi biti okončani već ove jeseni.

S druge strane, uređenje unutrašnjosti škole, pristupnih putova i okoliša trebalo bi, pak, biti gotovo za nešto manje od godinu dana. Plan je, naime, da nova osmoljetka, prva koja se gradi u Splitu nakon 20 godina, đake primi u školskoj godini 2017./2018. Kapacitet joj je 18 razreda, što bi u prijevodu značilo da će škola moći primiti ukupno 390 učenika u jednoj smjeni.

Koncertna dvorana u Tončićevoj

Premda još uvijek nije sigurno kada će započeti radovi na uređenju i opremanju zgrade Hrvatskog doma u Tončićevoj ulici, koja je zaštićeni spomenik kulture i dio kulturne baštine Splita, gradski oci u ovogodišnjem proračun izdvojili su 14 milijuna kuna za realizaciju dugoočekivanog projekta kojim bi građani, među ostalim, dobili i prvu koncertnu dvoranu.

Prema planu rekonstrukcije, u prizemlju secesijske zgrade tako bi se osigurao novi ulaz za posjetitelje Gradskog kazališta lutaka, na prvome katu, uz novu dvoranu, uredit će se foaje u kojemu će biti smješteni kafić i garderoba, a na trećem i četvrtom katu napravit će se čajna kuhinja i probne dvorane namijenjene radionicama Gradskog kazališta mladih i Gradskog kazališta lutaka.

Sama koncertna dvorana imat će 230 sjedećih mjesta s balkonom i moći će zadovoljiti prvenstveno komornu koncertnu djelatnost, ali i organizaciju svečanih i gradskih skupova, plesova, prijama i manjih simpozija. Adaptacija i obnova danas derutne zgrade napravit će se prema originalnim nacrtima inženjera Kamila Tončića iz 1908. godine, te uz pomoć spašene fotodokumentacije iz tog vremena.

Garaže

Obećanja o izgradnji novih parkirališta i garaža po prenapučenim kvartovima slušamo evo već više od deset godina, no od pustih priča, nažalost, nije se izrodilo niti jedno jedino novo parking mjesto. Ipak, kako nas uvjeravaju u Banovini, do kraja mandata aktualne vlasti prvo bi se krenulo u nadogradnju postojećeg parking prostora u Krležinoj ulici na Sućidru, a nakon toga i u rekonstrukciju garaža na Mertojaku, južno od zgrade HEP-a.

Na Sućidru je tako planirano nadožuntati 200 parkirnih mjesta na već postojeći parking izgradnjom dodatne etaže, dok bi se isti broj mjesta osigurao i na Mertojaku.

Također, u Vrazovoj ulici na Visokoj planira se dovršetak garaže čija je gradnja započela još početkom 90-ih godina prošlog stoljeća. I na ovoj lokaciji bi se dobilo dodatnih 200 parking mjesta, a do kraja ove godine bit će, kako je najavljeno, izrađena potrebna dokumentacija i ishođene potrebne dozvole. Za uređenje parkirališta, dodajmo na kraju, u proračunu za 2016. godinu osigurano je nešto više od 18 milijuna kuna.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content