PROSLAVA 125. GODIŠNJICE ROĐENJA TINA UJEVIĆA U SPLITU

U utorak, 5. srpnja 2016. u Splitu se svečano proslavio 125. rođendan velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića u organizaciji

Dramskog studija Ilirik i Hrvatske udruge Benedikt.

tin

IMG_0016 2Pred mnoštvom Ujevićevih poklonika koji su se okupili u prekrasnom ambijentu klaustra samostana sv. Frane, stihove velikana hrvatske moderne govorili su glumci Ivana Župa i Marijan Grbavac. Publika se podsjetila ”Igračke vjetrova”, ”Pobratimstva lica u svemiru”, ”Notturna”, ali i uglazbljenih Tinovih stihova Arsena Dedića.

Prof. Silvana Dragun u svom se izlaganju dotaknula ključnih događaja iz Ujevićeve biografije, karakteristika njegove ”pariške” i ”zrele ili boemske faze” te polivalentnog modernističkog rukopisa. IMG_0008 2Podsjetila se također njegovih spiritualističkih traženja cjeline bitka i kozmičkog bratstva, te plodne splitske godine 1930., kada je u dnevnom listu Jadranska pošta objavio oko 125 kritičkih tekstova i eseja. Program je završio prikazivanjem kratkog dokumentarnog filma Željka Senečića o životu Tina Ujevića u produkciji Prokure (2005.).

HUB

Odgovori

Skip to content