HUB: Proslavljen blagdan sv. Benedikta

U crkvi sv. Ante na Poljudu, u Splitu, održana je sveta misa u povodu blagdana sv. Benedikta, zaštitnika Europe. Misno je slavlje predslavio prof. dr. Mladen Parlov, uz koncelebraciju dr. Bernardina Škunce, dr. Josipa Marcelića i fra Nikice Devčića. Misu je, za svoje članove i druge štovatelje sv. Benedikta, organizirala Hrvatska udruga Benedikt koja je nedavno proslavila petu obljetnicu svoga plodnog djelovanja.

U prigodnoj propovijedi dr. Parlov je istaknuo određene sličnosti između vremena u kojem je živio sv. Benedikt, tj. konca 5. i prve polovine 6. st. te današnjeg vremena. U Benediktovo vrijeme, reče dr. Parlov, ondašnji se svijet raspadao, kako zbog moralne dekadencije tako i zbog provale novih naroda na rubove Rimskog carstva, koje se pred pritiskom tih naroda na koncu potpuno raspalo. Benedikt se, po Božjem nadahnuću, povukao iz svijeta u raspadu kako bi tom istom svijetu bio iznova vraćen, tj. darovan kao sjeme obnove i polog novoga. Trebalo je čekati da stoljeća prođu a da ono novo nastane; i nastalo je: u blizini benediktinskih samostana niknula su nova naselja, a potom i novi gradovi, nova društva, niknula je nova, kršćanska Europa.SvAnteMisa

Benediktova duhovna djeca su, kako reče papa Pavao VI., križem, knjigom i plugom, postavili temelje te nove, kršćanske Europe. Danas, slično kao i u Benediktovo vrijeme, Europa se nalazi pred raspadom; kako zbog moralne dekadencije tako i zbog pritiska migracijskih valova koji zapljuskuju umornu i dezorijentiranu Europu. Slično Benediktu i nas, suvremene kršćane, Bog poziva ne na bijeg iz svijeta nego na sijanje novog sjemena kršćanske nade i radosti. A imamo se pravo nadati i radovati jer je uskrsli Krist već pobijedio sile zla i tame – grijeh, smrt i đavla – kako bi nama i svim ljudima ponudio život u slobodi, slozi i radosti.

Odgovorni smo za svijet u kojemu živimo, zaključio je dr. Parlov, ali na način da smo pozvani sijati sjemenje nade i radosti i ne pitati kada će žetva. Žet će možda netko drugi, neki drugi budući naraštaji; mi tek budimo zahvalni da nam je pružena mogućnost da sijemo.

Poslije svete mise članovi udruge nastavili su druženje u restoranu “Stari mornar”.

HUB

Odgovori

Skip to content