Bojovnik bez oružja

Ako se čovjek misli ‘baviti’ Bogom i biti Mu svjedokom i produženom rukom, onda s vremenom razvija taktiku borbe protiv zla. 

Nije sve u fizičkoj snazi, kako se to naglašava u policijskim specijalnim jedinicama. Nije ni ona zanemariva. Ali Bog ne traži moju fizičku snagu kojom će pobijediti nekoga ili nešto. Ustvari, duhovna komponenta je taj segment kojeg moram razvijati i usavršavati (Cijeli život se u duhovnosti raste, pa i poslije).

U protivnom, što sam ja, zapravo? Ako mi duhovni život nije razvijen, ako ga ne njegujem, kao što specijalci redovito treniraju, što ja mogu očekivati od sebe i Bog od mene? Ne grlom u jagode. Upaliti i mozak. Upaliti i srce. Ili ću biti prazna vreća, ili duhovni leš ili ću biti pun darovane Sile

Kao Kristov specijalac gledam u prošlost. Čitav moj život izgleda kao jedan veliki trening (koji ponekad zna biti vrlo mučan i naporan) za trenutke koji su sada preda mnom. Imam osjećaj da Bog djeluje preko svake sekunde moga života. S vremena na vrijeme se nađem u situaciji u kojoj točno vidim kako me Bog pripremio za to prije nekoliko mjeseci ili godina. I mogu nekome pomoći. Shvatiti nečiju bol, nevolju ili muku. Saslušati nekoga. I dakako, lupiti šakom od stol kako bi razbio učmalu tišinu
Nisam prepametan i nisam iskusio sva moguća iskustva na svijetu. Ali ujutro kad se pogledam u ogledalo mogu reći: „Bravo, Majstore! Dobro si Ti to sve složio i sredio!“ Tu i tamo si pogriješio ali možeš i bolje. Moraš.

I to ne kažem zato što sam nešto previše zgodan, pametan ili sposoban. Nego jednostavno zato što Ga doživljavam svojim početkom i svršetkom. Nego jednostavno što sebe doživljavam Božjim specijalcem čiji trening i misija traju i traju usporedno.
Ovaj specijalac pokušava sebi utuviti u glavu da mora živjeti od Sile Odozgo, inače neće nikoga uspjeti zagrijati, ohrabriti ili probuditi… Ovaj specijalac neće uspjeti u svom naumu ako se bude pouzdavao u vlastitu snagu… Ovaj specijalac podrazumijeva razradu taktike duboko surađujući s Kristom kojem povjerava svoje korake.
Ivan Remeta (Johnny)

Odgovori

Skip to content