NA 11 KM DUBINE: Kakva su to čudesna bića otkrivena u Marijanskoj brazdi?

Marijanska brazda jedno je od najmisterioznijih mjesta u svim oceanima našeg planeta. ‘Ožiljak’ na Zemljinoj kori u obliku polumjeseca nalazi se na dubini od gotovo 11 kilometara, na mjestu gdje se Pacifička tektonske ploča podvlači pod Filipinsku ploču. Budući da se radi o najdubljoj točki u svim svjetskim oceanima, znanstvenicima je posebno zanimljiva zbog svoje geologije, ali i biologije

U travnju ove godine prema Marijanskoj brazdi krenuo je američki istraživački brod Okeanos Explorer, koji je opremljen višesnopnim sonarom koji generira slike morskog dna vrlo visoke rezolucije. Kad posada broda uoči neko zanimljivo područje, koristi sofisticirane sonde kojima se upravlja s površine kako bi izbliza snimila hidrotermalne otvore ili zanimljiva živa bića koja obitavaju oko njih.

Okeanos Explorer posljednja je tri mjeseca detaljno proučavao geologiju Marijanske brazde, a među fascinantnim stvarima koje je otkrio su staništa riba koje žive na dnu te koralji koje žive na enormnim dubinama.

Ipak, široj javnosti su najzanimljivije snimke živih bića koje obitavaju u dubinama Marijanske brazde, od kojih su gotovo sva prvi put viđena. Tako su sonde Okeanos Explorera uspjele snimiti nove vrste meduza, fascinantnu prozirno-bijelu hobotnicu i morsku spužvu veličine kombija.

Kakva su sve čudesna bića otkrila sonde Okeanos Explorera, pogledajte u videosnimkama.

Prva riba snimljena u Marijanskoj brazdi

Nova vrsta meduza u Marijanskoj brazdi

Sićušna hobotnica prozvana ‘Casper’

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content