HRVATSKA UDRUGA BENEDIKT: Neka građani zaključe koliko je gradska vlast učinkovita i kako upravlja gradskom imovinom

U ponedjeljak, 18. srpnja, održat će se sjednica Gradskog vijeća grada Splita, a glavna tema iste bit će polugodišnje izvješća Gradonačelnika i izvješća komunalnih tvrtki.

Budući da smo kroz posljednju godinu dana u više navrata upozoravali na određene infrastrukturne i druge probleme u našem gradu (npr. uređenje i održavanje žnjanskog platoa da bismo imali puno ljepši i ugodniji prostor, kako za naše sugrađane tako i za turiste, ili pitanje organizacije palijativne skrbi na području grada i potrebe za otvaranjem hospicija i dr.) sada reagiramo kako bismo u nekoliko segmenata našim sugrađanima pokazali koliko je učinkovita gradska uprava (prvenstveno u ovom administrativnom dijelu) i kako upravlja gradskom imovinom, a prije svega imajući na umu da u gradu Splitu u posljednje tri godine nije realiziran gotovo nijedan značajniji projekt. Svi podatci koje iznosimo su službeni podaci Grada pa isti nisu nikakva improvizacija već realnost.

Upravni odbor za prostorno uređenje i graditeljstvo baš i nema nekakve rezultate u prvom polugodištu ove godine:

• lokacijske dozvole – od 18 (10 iz 2015.) riješeno samo 7 (pozitivno 6)
• podaci o prostoru i obavijesti – od 110 izvršeno 76, neriješeno 34 – to su samo informacije (ne rješenja) i moralo bi biti izvršeno 100%
• od 84 zahtjeva za uporabne dozvole riješeno 44 (pozitivno 40), a 40 još čeka rješenje
• građevinske dozvole – od 139 zahtjeva (66 iz 2015.) riješeno samo 50 (pozitivno 42) neriješeno čak 89
• etažiranje – od 218 zahtjeva riješena samo trećina
• lokacijska informacija – od 239 zahtjeva na 31 nije odgovoreno – ne bi se smjelo dogoditi da građanin ne dobije informaciju (to nije rješavanje predmeta)
• upiti – od 41 upita na 6 nije odgovoreno

Održavanje zelenih površina (Žnjan)
U izvješću stoji da je košnjom obuhvaćeno 7.826.018 m2 odnosno 782 ha i još na Lovrincu 78.5 ha, a nisu prihvatili košnju novih samo 7 ha na Žnjanu.
U više navrata smo upozoravali koliko je važna košnja u području istočnog dijela Žnjana za rekreativce i turiste (nema klupa uz šetnicu, nema koša za otpatke, divlja trava visoka je preko metar).
Spominju i održavanje plažnih tuševa, a tuš na Žnjanu na plaži zapadno od hotela Split je demoliran (sezona je tek počela, dakle nije uopće popravljen). Oštećen je i trotoar na šetnici pa tako ½ m2 trotoara čeka na popravak već više od godinu dana.

Zakupi javnih površina
Dospjelo zaduženje 10.229.963 kn, plaćeno 6.345.542 kn. Dakle nenaplaćeno je malo manje od 4 milijuna.

Nabava kontejnera
Korištenjem sredstava kapitalne pomoći Grad s komunalnom tvrtkom „Čistoća“ planira nabavku 850 kontejnera, od toga čak 600 za miješani otpad (toliko o razvrstavanju otpada u Splitu, ostat ćemo na začelju u cijeloj Hrvatskoj).

Vila Dalmacija
Tijekom prve polovice godine korištena je samo 18 dana, od toga osam dana za svečane večere. Gdje je tu ponašanje dobrog gospodara. Troškovi održavanja nisu mali, korist nikakva. Ne koristi se dovoljno čak niti ceremonijalno. Ne sumnjamo da je tako i s ostalim prostorima u vlasništvu Grada.

Zaposleni u javnim poduzećima
U gradskim tvrkama „Vodovodu i kanalizaciji“ i „Čistoći“ u 2015. godini nije bilo planirano povećanje broja zaposlenih. Unatoč tome broj zaposlenih povećan je u „Vodovodu i kanalizaciji“ za 22, a u „Čistoći“ za 11.

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content