NAJSKUPLJI VOJNI PROJEKT U POVIJESTI BRITANIJE Novo oružje osigurat će im nuklearnu nadmoć

KLASA SUCCESSOR – Početkom ovog tjedna Zastupnički dom britanskog parlamenta odobrio je zamjenu sadašnje Vanguard klase balističkih nuklearnih podmornica novom klasom, prikladno nazvanom Successor (nasljednik).

Ta nova klasa odobrena je unutar budžeta za strateške programe Ujedinjenog Kraljevstva, koji se odnose na održavanje i unaprjeđivanje nuklearnog programa Trident. U sklopu Tridenta se pak nalazi nuklearno oružje UK-a i podmornice koje nose balističke projektile s nuklearnim bojnim glavama.

Cjelokupni budžet za ove programe će do 2025. godine iznositi nešto manje od 44 milijarde funti (oko 58 milijardi dolara), piše Janes.com. Što se tiče sredstava koje će se ukupno potrošiti na izgradnju podmornica iz Successor klase, predviđa da je riječ o iznosu od 31 milijarde funti (skoro 41 milijarda dolara), s još 10 milijardi za “nepredviđene troškove” pisao je BBC.

Prilikom rasprave o novom programu, kojem se protivio šef laburista Jeremy Corbyn (iako je većina njegovih zastupnika glasala za), ministar obrane Michael Fallon je objasnio razloge zašto je potrebno obnoviti Trident: – Nuklearno oružje je tu i neće nestati. Uloga vlade je da omogući našu obranu protiv takvog oružja, kazao je Fallon.

O samoj klasi Successor je mnoga toga još uvijek nepoznato. Gotovo sigurno će je graditi britanska multinacionalna tvrtka BAE Systems, zajedno s Rolls-Royceom, a ukupno će biti izgrađene četiri podmornice (navodno su već i dobile imena – HMS Successor, HMS Serpent, HMS Sabre i HMS Shadow). Izgradnja prve podmornice iz klase sigurno neće biti gotova prije polovice sljedećeg desetljeća, a podmornica bi trebala biti spremna do 2028. godine kada u penziju odlazi prva od podmornica iz sadašnje klase Vanguard.

BAE System inače gradi i britanske napadačke podmornice na nuklearni pogon iz klase Astute, od kojiih su dovršene tri, a tri se još grade. Jedna od podmorica iz te klase, HMS Ambush, nedavno se sudarila s trgovačkim brodom pokraj Gibraltara.

Osnovna uloga Successor klase bit će u tome da služe kao svojevrsno nuklearno osiguranje u slučaju da neka država nuklearnim oružjem napadane UK. U toj, ne-daj-bože varijanti, te podmornice mogu u odmazdi ispaliti Trident II D-5 balističke projektile (dometa većeg od 11 000 kilometara, a brzine i do 24 Macha) koji nose nuklearne bojne glave. Te projektile trenutno nose četiri podmornice klase Vanguard.

Dok uopće nema sumnje da će podmornica koristi nuklearni reaktor kao sredstvo pogona, njezine specifikacije nisu poznate javnosti. Pretpostavlja se da će biti znatno veća od klase Vanguard (koja je duga 150 metara i teška 15 900 tona), a maksimalna će joj brzina biti sigurno veća od 25 čvorova (oko 50 km/h). Trebala bi imati mogućnost maksimalnog zarona ispod dubine od 300 metara, a očekuje se i da će posada biti manja nego u klasi Vanguard – do 104 osobe.

Najvažnije od svega, klasa Successor potencijalno će imati čak 24 cijevi za lansiranje balističkih projektila, što je osam više nego kod sadašnje klase.

Inače, ranije ove godine i SAD je najavio izgradnju nove klase balističkih nuklearnih podmornica, o čemu možete pročitati ovdje.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content