Splićani ‘poludjeli’ za MUP-ovom aplikacijom: prijavljuju sugrađane svakog dana, a najviše zbog…

Splićane očito zabrinjava vozačka nekultura i bahatost jer putem pametnih telefona i aplikacije “MUP-Sigurnost i povjerenje” policiji najviše dojavljuju tzv. prometne prekršaje u mirovanju, odnosno nepravilno zaustavljena ili parkirana vozila.

U deset mjeseci od kada je pokrenuta policijska aplikacija, od ukupnih 2589 prijava njih 90 posto u splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi bilo je zbog prometa, a riješen je i jedan slučaj po tjeralici.

Voditelj Oparetivno komunikacijskog centra (OKC) Ninoslav Ćurić kazao je za Hinu da Splićane, sudeći po broju prijava, najviše pogađa prometna nekulturu koja u tom gradu nije rijetkost pa im policija pokušava pomoći koliko može. Fotografije koje šalju građani, na kojima se vide registarske oznake, služe u dokazne svrhe za daljnje prekršajne procedure. Policija dnevno zaprimi i do desetak prijava i to ne samo za parkiranje već i za narušavanje javnog reda i mira na što urgentno reagiraju.

“Jednom smo na dojavu dobili fotografiju osobe za kojom je bila raspisana potraga što su kolege na postaji prepoznali, otišli i osobu uhitili. Aplikacija je doista sjajna stvar i po meni bi bilo poželjno da je građani što više koriste. Među mnoštvom ozbiljnih imali smo i šaljive, ali ne i zlonamjerne dojave u kojima su neki građani, primjerice, snimali selotejp traku tražeći da se pronađe kradljivac. Netko je od građana čak prijavio i krađu poštanskog sandučića o čemu smo obavijestili poštu”, kaže Ćurić.

Objasnio je da ono što dobiju od “obradivih stvari” prosljeđuju nadležnoj policijskoj postaji nakon čega sve ide automatizmom. Onima koji dojavljuju porukom potvrđuju prihvat ili odbijanje, a s obzirom da su internetom spojeni s policijskim postajama njima prosljeđuju dojave. Nekih značajnih stvari koje se tiču kriminalističkih obrada s tom aplikacijom nisu imali što je, dodaje Ćurić, razumljivo jer ljudi uglavnom fotografiraju ono što ih trenutačno smeta, a to je promet u mirovanju. Do sada su tek deset posto dojava odbacili.

Naglašava kako je najbitnije da građani prilikom slanja dojavne fotografije ili snimke u trajanju 25 sekundi kratko napišu adresu, mjesto i vrijeme gdje je snimljeno te da aplikaciju određeno vrijeme ostave uključenu kako bi policija preko GPS signala mogla vidjeti gdje treba ići. U slučaju da ispod fotografije ili snimke nema nikakvog sadržaja te ako građani odmah nakon slanja dojave isključe internet, nema mogućnosti da policija samo na osnovi fotografije zna gdje se to mjesto nalazi.

Aplikacija je, podsjeća Ćurić, osmišljena da građani na potpuno anoniman način brzo i u vrlo kratkom vremenu policiji jave određenu nepravilnost, a policija na njihove dojave odmah reagira. Do sada su građani tek u tri navrata tražili povratnu informaciju o tome što je policija konkretno poduzela nakon njihove dojave.

“Još jednom pozivamo građane da aplikaciju koriste što više mogu, ali u dobronamjerne i pozitivne svrhe. Dojavu mogu obaviti u tri laka koraka. Prvo snime pa opišu događaj i naposljetku pošalju. Isto tako ne bi bilo dobro da se prilikom fotografiranja ili snimanja nekog kaznenog djela izlažu opasnosti ili pogibelji. I, za kraj, prihvatit ćemo mi i dobronamjernu šalu. Aplikacija nikada nije bila zloupotrijebljena i nadam se da će tako ostati”, poručio je Ćurić.

Aplikacija je potpuno besplatna i startala je 13. listopada 2015. s detaljnim uputama kako na brz način, uz fotografiju događaja koji se građaninu učini sumnjivim, policiju obavijestiti o potencijalnom prekršaju i/ili kaznenom djelu. Nastavak je projekta e-Policija kojemu je cilj smanjenje papirologije i omogućavanje službenicima da izdvajaju više vremena za pomoć građanima na terenu. Oni koji nemaju pametne telefone policiju mogu i dalje pozivati na 192.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content