Plenković: Domoljubna koalicija više ne postoji, HDZ na izbore ide sam

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će HDZ na predstojeće parlamentarne izbore izaći samostalno, dok će s pojedinim partnerima suradnju ostvariti po pojedinim izbornim jedinicama.

“Jedinstven stav Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora je da HDZ na nacionalnoj razini izađe samostalno, a da po pojedinim izbornim jedinicama ostvaruje suradnju s pojedinim partnerima s kojima je imao suradnju do sada i s nekima koji nisu bili u Domoljubnoj koaliciji. To je ključno i taj pristup rujanskim izborima je današnja glavna odluka”, istaknuo je Plenković nakon sjednica najviših stranačkih tijela.

Dodao je i da je dosadašnji glavni tajnik Domagoj Ivan Milošević razriješen svoje dužnosti, a da je jednoglasno novim glavnim tajnikom imenovan Gordan Jandroković.

Plenković je najavio da će dosadašnjim članovima Domoljubne koalicije, sredinom tjedna, dati stajališta stranačkih tijela. Drži i da se nakon današnjih rasprava naziru i stajališta većine tijela i dužnosnika stranke.

“Dogovorit ćemo se o programskoj suradnji i mislim da će to biti prepoznatljiva partnerska suradnja stranaka desnog centra”, poručio je.

Plenković je, upitan što će biti s suradnjom HDZ-a i HSP AS, odgovorio da je HSP AS jedini partner koji je inzistirao na nacionalnoj koaliciji, kao i do sada. No, stranačka tijela HDZ-a su dogovorila drugi pristup i to je vrlo jasno tijekom jutra komentirao i politički tajnik Davor Ivo Stier, dodao je.

Pojasnio je kako su u subotu, tijekom razgovora koalicijskim partnerima iz Domoljubne koalicije, vrlo jasno identificirali svoje pozicije, a da je to što je u nedjelju čuo od glavnog tajnika HSP AS Pere Ćorića odudaralo od pristupa koji je HDZ ponudio. Poručio je kako, kao novi predsjednik HDZ-a, niti jednoj stranci ili partnerima neće dopustiti da ucjenjuju njegovu stranku.

“Poštujemo pravaštvo i sve ono što nam je HSP AS dao, ali u novim okolnostima imamo novi koncept za koji smatramo da će biti uspješan u izborima u rujnu”, naglasio je.

Naveo je da HDZ razgovara i s Hridi Drage Prgometa, kao i drugim strankama, a odluku će HDZ donijeti sredinom tjedna. Potvrdio je da je s njima u kontaktu i predsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić, ali da još nema odluke vezano uz tu stranku. Također, sredinom tjedna HDZ će donijeti odluku o suradnji s BUZ-om, Hrastom, Hrvatskom zorom…

Plenković je potvrdno odgovorio na upit znači li to da Domoljubna koalicija više ne postoji.

“Onakva kakvu ste je do sada poznavali ne, ali to je, prije svega, zato što je HSS, jedna od ključnih stranaka Domoljubne koalicije, donijela odluku da iz nje izađe”, rekao je.

Naglasio je da su se za takav način izlaska na izbore odlučili jer je HDZ stožerna, državotvorna i najjača hrvatska stranka te da, kao novi lider želi da se to jasno vidi na rujanskim izborima. “Njima pristupamo odvažno, na temelju programske podudarnosti s manjim partnerima, i želimo ostvariti sinergiju tamo gdje je ona moguća i potrebna. Ali, tako da je liderska pozicija HDZ sasvim jasna: našem članstvu, našim partnerima i javnosti”, kazao je.

Plenković je najavio i da će u srijedu najužem vodstvu stranke biti prezentiran nacrt izbornog programa, a javnosti će biti predstavljen tijekom idućeg tjedna. Istaknuo je i da će u njihovu izbornom programu biti pet ključnih točaka – vraćanje vjerodostojnosti HDZ-u, a time i birača, projiciranje političke stabilnosti u zemlji, osiguravanje vladavine prava, kao i kvalitetnog okvira za gospodarski rast i razvoj te provedba kršćanskog načela solidarnosti temeljem socijalne pravde i uključenosti.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content