NAJNOVIJE ISTRAŽIVANJE: Koalicijski potencijal HDZ-a i Mosta daleko jači od potencijala SDP-a

Prema najnovijem istraživanju Crobarometra, SDP je s potporom od 29,2 posto podrške ispitanika i dalje vodeća stranka u Hrvatskoj, ali se prednost koja je prije mjesec dana iznosila skoro deset posto jednostavno istopila i sad su skoro izjednačeni s HDZ-om koji uživa 28,3 posto podrške ispitanika.

MOST je na trećem mjestu s 11,4 posto podrške ispitanika, što je jasan pokazatelj da je ova stranka uspjela zaustaviti negativan trend i već drugi mjesec zaredom bilježi rast rejtinga.

Podrška Živom zidu prema ovom istraživanju iznosi 6,8 posto. Slijedi Bandić Milan 365 Stranka rada i solidarnosti s 4,1 posto te Beljakov HSS s 2,7 posto podrške. HDSSB i IDS uživaju podršku 1,7 posto ispitanika, a prate ih Hrvatska narodna stranka s 1,3 posto i Hrvatska stranka umirovljenika s 1 posto.

Dosadašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a u Domoljubnoj koaliciji – HSP Ante Starčević podržava 0,9 posto ispitanika. Slijede stranka Naprijed Hrvatska Ive Josipovića s 0,9 posto, Pametno s 0,8 posto i Reformisti Radimira Čačića s 0,7 posto.

ORAH uživa podršku 0,6 posto ispitanika, Nezavisna Lista Stipe Petrine 0,5 posto, Blok umirovljenici zajedno 0,3 posto, a Hrvatski laburisti 0,2 posto.

Kosorov HSLS, još jednog dosadašnjeg koalicijskog partnera HDZ-a, podržava 0,1 posto ispitanika, stranku Hrvatska zora 0,1 posto, dok Hrid Drage Prgometa ima nula posto potpore. Od ostalih ispitanika koji su se izjasnili kao sigurni ili vjerojatni birači – njih 0,7 posto glasovalo bi za neku drugu stranku. Neodlučnih je pak 6 posto.

Kako se neslužbeno doznaje, rezultati ove ankete silno su naljutili vodstvo SDP-a. U ovoj stranci su naime svjesni činjenice da se, zbog niza afera koje su se u međuvremenu pojavile u javnosti, prednost od devet posto, koju su prije mjesec dana imali u odnosu na HDZ, jednostavno istopila. Milanović i društvo svjesni su naime činjenice da je koalicijski potencijal HDZ-a i Mosta daleko jači od potencijala kojim nepuna dva mjeseca prije parlamentarnih izbora oni raspolažu.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content