Samozvana Islamska država preuzela odgovornost sa napad u francuskoj crkvi

U Francuskoj je specijalna policija u jednoj crkvi nedaleko grada Rouen, u Normandiji, prije podne ubila dva čovjeka koji su kao taoce uzeli neke osobe, a dvjema su prerezali vrat; stari župnik odmah je preminuo, a jedan je župljanin u životnoj opasnosti. Samozvana Islamska država preuzela je odgovornost za napad.

Dvojica napadača, naoružani noževima, prije podne su u crkvi Saint-Etienne du Rouvray, u koju su tijekom jutarnje mise ušli na zadnja vrata, između devet i devet i pol sati kao taoce uzeli svećenika i najmanje četvero vjernika, među njima dvije časne sestre. Prije nego ih je neutralizirala i ubila specijalna policija, svećeniku i jednom župljaninu su prerezali vrat. Župnik je odmah preminuo, a župljanin se u bolnici bori između smrti i života.

Obaviješten o uzimanju taoca u crkvi Saint-Etienne du Rouvray, što je izazvalo smrt jednoga svećenika, a jednu osobu teško ranilo, papa Franjo vam jamči svoju duhovnu blizinu, a u molitvi se pridružuje patnji rodbine, kao i boli župe i biskupije Rouen. Moli Boga, milosrdnoga Oca, da župnika Jacquesa Hamela primi u mir svojega svjetla, a da ranjenoj osobi udijeli snagu – stoji u Papinu brzojavu sućuti nadbiskupu Dominiqueu Lebrunu, koji je potpisao kardinal Parolin, Papin državni tajnik.

Sveti je Otac posebno uznemiren zbog toga čina nasilja koji se zbio u jednoj crkvi za vrijeme mise, liturgijskoga čina koji od Boga traži njegov mir za cijeli svijet. Sveti Otac moli Boga da sve u ovoj novoj kušnji nadahne mislima pomirbe i bratstva, te da na svakoga izlije obilje svojega blagoslova – stoji u zaključku Papina brzojava.

Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content