KARDINAL BURKE: Barack Obama želi Crkvu gurnuti nazad iza crkvenih zidova

Kardinal Raymond Burke otkrio je kako je njegovoj majci bilo savjetovano da ga pobaci, nakon što se za vrijeme trudnoće bila ozbiljno razboljela. U novoj knjizi-intervjuu s francuskim novinarom Guillamueom d’Alançonom, kardinal je ispričao kako je njegovoj majci liječnik bio rekao da „već ima petero djece“ i da je „važno da bude zdrava kako bi se za njih brinula“, preporučujući joj da pobaci.

„Moji roditelji su odbili“ – objasnio je kardinal i sadašnji patron Malteškog viteškog reda. „Rekli su da vjeruju u Boga i da će im Krist pružiti potrebnu pomoć. Moja me je majka rodila i sve je dobro prošlo“. Zbog toga mu je, kako je napomenuo, pitanje zaštite ljudskoga života i osobno vrlo važno, jer je i on sam mogao biti ubijen – prenio je Catholic Herald.

U novoj knjizi „Nada za svijet. Ujediniti sve u Kristu“, američki kardinal napominje kako su „žestoki napadi na život danas“ rezultat „izobličenja spolnoga čina putem kontracepcije“ te je potaknuo katolike da štite ljudski život. „Đavao nas, dakako, želi obeshrabriti: pokušava posijati sumnju u naše umove o javnoj obrani ljudskoga života. I suptilno nas napastuje da nastavimo šutjeti, da utišamo svoje savjesti, da si kažemo kako smo osobno protiv pobačaja, ali da ne trebamo izražavati svoju vjeru i moralna uvjerenja u javnosti“ – kazao je kardinal.

U knjizi-intervjuu se također osvrnuo na političku i vjersku situaciju u Sjedinjenim Državama, gdje se vodi pravna bitka o vjerskoj slobodi po pitanju katoličkih ustanova i plaćanja za kontracepciju u zdravstvenome osiguranju. Obamina administracija osim toga zahtjeva da javne škole, uključujući katoličke, usvoje „rodno neutralne“ kupaonice. Kardinal Burke je zaključio kako predsjednik Obama „želi Crkvu gurnuti nazad iza zidova crkvenih zgrada“. „Federalna vlada pokušava umanjiti vjersku slobodu, protivno Ustavu Sjedinjenih Država“, a Barack Obama Crkvu želi „spriječiti u primjenjivanju njezinih zakona u njezinim vlastitim bolnicama i školama“.

Kardinal se također osvrnuo na temu odbacivanja Boga i kulture smrti. Ustvrdio je kako je Francuska revolucija započela proces sekularizacije koji je doveo do „velikog kapitalizma onih koji se klanjaju Mamonu“ i marksizma. „Svi oni koji su se okrenuli od Krista“ – rekao je – „vidjeli su da je Sotona krvavi tiranin“.

Istaknuo je kako su protestantske i anglikanske zajednice usvojile kompromis sa svijetom kad su 1930-ih godina prihvatile kontracepciju. Međutim, i Katolička Crkva je oslabljena 50-ih i 60-ih godina prošloga stoljeća, zato što se, kako je rekao, vjera uzimala zdravo za gotovo te ju je poveo „vrlo snažan, ali pogrešan osjećaj ljudskoga napretka“. Pozivajući se na analizu „diktature relativizma“ Benedikta XVI., naglasio je kako je najveća opasnost danas „gubitak ispravne metafizike i, posljedično, osjećaja za objektivnu stvarnost“.

Izvor: MISIJA

Odgovori

Skip to content