‘Poučna’ priča za djecu?

Kada ju je deda potapšao po guzi, poskočila… Nakon što je Krešimir Miletić ostao šokiran lektirom koju u 4. razredu mora čitati njegova kćer, javila nam se i čitateljica navodeći sličan primjer koji se pojavio u zadnjem broju časopisa “Prvi izbor” za djecu od 1. – 4. razreda osnovne škole.

{jathumbnail off}Čitateljica napominje kako se u 3. razredu u programu Zdravstvenog odgoja govori o temi “neprihvatljiv dodir” i pri tome spominje “pravilo donjeg rublja” – svaki dodir u predjelu donjeg rublja je neprihvatljiv. Međutim, u ovom članku se upravo takav dodir prikazuje kao prihvatljiv i poželjan.

Od Pravobraniteljice za djecu više niti ne očekujemo da će reagirati, ali upozoravamo sve roditelje da je već nekoliko godina na djelu sustavna i agresivna seksualizacija djece poticana od strane Kinseyevih sljedbenika koji smatraju kako su djeca seksualna bića od rođenja i kako imaju pravo (oni bi htjeli uvesti i obavezu) da tu svoju seksualnost upražnjavaju. A već će se, nažalost, naći odrasle osobe koje će im u tome htjeti pomoći…

“Ah, te guze…” – priča za djecu o tome kako čestitati Valentinovo!

Majka sam troje djece i smatrala sam da ću trebati provjeravati sadržaje onih časopisa koje mi djeca donesu od prijatelja, iz trafike ili nađu na internetu. Što se tiče školskih sadržaja, do sada sam džala da se tu nemam što brinuti – jer su se odgovorni i školovani za to već pobrinuli – da sadržaj bude primjeren i edukativan… Ali izgleda da danas to pravilo ne vrijedi. Ne radi se samo o apsolutnom šampionu, 4. modulu, nego o cjelokupnom ozračju koje se pokušava malo po malo ubacivati i navikavati nas (roditelje, djecu i učitelje) da je sve to danas normalno i prihvatljivo, pa čak i poželjno ako želimo biti građani 21. stoljeća.

Priča se nalazi u časopisu Prvi izbor, namijenjenom djeci od 1.- 4. razreda osnovne škole, u izdanju Mozaik knjige, veljača 2013., str. 29-31.
Na posve bezazlen i zabavan način kroz priču je provučeno da je baš simpatično čestitati Valentinovo tako da dragu osobu lupneš po guzi. Najprije djed baku, zatim tata mamu. Brat ipak sestri ne čestita na isti način, ali ne zato jer bi je to moglo povrijediti, nego jer ona ima tamo crve!
U skladu s 4. modulom i pripremom za 3. razred, mogu zaključiti da je najvažnije da seka ili mama ili baka znaju reći “ne” ako takav dodir ne žele.
I pitam se što bi bilo da na školskom odmoru koji učenik nižih razreda pokuša ponoviti isto ponašanje prema svojoj simpatiji – jer je ovdje ipak ono prikazano kao sasvim prihvatljiv i zabavan način koji je svima u kući izazvao osmjeh na licu.

Sama imenica “guza” pojavljuje se 10 puta, uključujući naslov:

“Prvo je deda potapšao baku po guzi. Ne. Deda je prvo dopušio svoju cigaretu…pa ju je tek onda potapšao po guzi.”
“Zato što je, kada ju je deda potapšao po guzi, poskočila.”
“Onda je tata po guzi potapšao mamu. Baš kao deda baku. Osim što je mamina guza nešto manja od bakine. Jer to valjda tako i ide s tim guzama. Što si stariji guza ti je veća. Ili tako nekako.”…”mama se okrenula prema tati pa ga je zagrlila. Baš kao i baka dedu.”
“Seka jednostavno ne može stajati na jednom te istom mjestu duže od tri sekunde. Jer u svojoj guzi ima crve.”… “Po guzi je ipak nisam potapšao. Zbog onih njezinih crva.”

Svakako ću pisati uredništvu – i otkazati pretplatu, a pozivam i ostale roditelje da reagiraju.

Marija Friedrich | tweet

Odgovori

Skip to content