Vlada je izdala štediše Ljubljanske banke zbog EU, a pogledajte što je ista napravila Sloveniji, Mađarskoj…

Ekonomski pokazatelji govore da se stanje u Sloveniji, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, čija su gospodarstva po razvijenosti slična hrvatskom, od momenta ulaska u odabrano europsko društvo pa sve do danas, stalno i bitno pogoršavalo.

{jathumbnail off}Kada se pogleda stanje u nama bliskim državama članicama Europske unije, uključujući Bugarsku, jasno je da Milanovićeva Vlada nije izdala štediše Ljubljanske banke zato da bi građani Hrvatske sutra u EU bolje živjeli, već isključivo iz vlastitih interesa.

Ekonomski pokazatelji govore da se stanje u Sloveniji, Mađarskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj, čija su gospodarstva po razvijenosti slična hrvatskom, od momenta ulaska u odabrano europsko društvo pa sve do danas, stalno i bitno pogoršavalo. Bez obzira na to što su navedene države postale članice EU-a u najprosperitetnijem periodu svjetskog gospodarskog rasta, o kojem Hrvatska u trenutku kada ulazi u Europsku uniju može samo sanjati.

Vanjski dug, koji poput kamena već sad pritišće domaće gospodarstvo kod svih je navedenih zemalja od ulaska u EU vrtoglavo rastao, povećala se nezaposlenost, raslo je siromaštvo…

Najgore prošla Rumunjska

Kada je riječ o vanjskom dugu, najgore je prošla Rumunjska. Prema podacima EuroStata ona je s 18 milijardi dolara, koliko je dug iznosio 2003. godinu prije ulaska u EU, dosegao nevjerojatnih 136 milijardi!

Mađarski se dug je povećao za 100 milijardi dolara, pa je s 42 milijarde dolara 2003. godine, porastao na čak 146 milijardi.

U Bugarskoj se dug povećao sa 12 na 39 milijardi dolara, a ni Slovenija nije prošla bolje. Od 11 milijardi, koliko je dugovala prije ulaska u EU, danas dostiže dug od 61 milijardu dolara. Gledajući ove podatke teško je ne zapitati se šta tek čeka Hrvatsku nakon što 1. srpnja ove godine postane EU članica, državu čiji vanjski dug već sada iznosi preko 63 milijarde dolara?

>>> Pogledajte zastrašujuću brzinu kojom raste hrvatski vanjski dug!

Usporedni podaci pokazuju da je ulazak navedenih država u EU, pored rasta vanjskog duga, doveo i do rasta nezaposlenosti. Tako je u Mađarskoj nezaposlenost skoro udvostručena. Slična situacija je i u Rumunjskoj, ali je masovan odlazak radnika iz ove zemlje u zapadne države EU formalno ublažio rast stope nezaposlenosti.

Hrvatska već sad ima najveću stopu nezaposlenosti

Podaci govore da je nezaposlenost u Mađarskoj u periodu od 2004. do 2012. porasla sa 5,9 posto na 10,9 posto, u Rumunjskoj je od 2007. do 2011. nezaposlenost sa 4,5 posto porasla na 7 posto, a u Sloveniji sa 6,4 na 10,8 posto. Hrvatska stopa nezaposlenosti već sad iznosi 21,9!

Cijeli članak možete pročitati OVDJE!

 

Odgovori

Skip to content