CARSKI GRAD KOJI OBARA SVE REKORDE: Formula zbog koje svi dolaze u Split

Split (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Danas Split živi i diše oko Dioklecijanove palače, koja vas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću i kulturnom baštinom. To je prepoznao i UNESCO, koji je cijelu povijesnu jezgru Splita uvrstio na popis svjetske baštine…

Posljednjih nekoliko godina Split se prometnuo u perjanicu hrvatskog turizma i u najposjećeniji grad na našoj obali. ‘Najlipši grad na svitu i okolici’, kako mu tepaju njegovi stanovnici, vedra je duha, a njegova priča počela je prije punih 17 stoljeća.
Da je ovo idealno mjesto za život i uživanje, prepoznao je još rimski car Dioklecijan, koji je baš na ovom poluotoku odlučio sagraditi svoju palaču. Iako u ono vrijeme nebitno mjesto, koje se nalazi pored puno veće i značajnije Salone, preraslo je u drugi po veličini grad u Hrvatskoj i svojevrsni glavni grad hrvatske obale.

61168633Dioklecijanova palača, Split (Foto: Saša Vugrinec)

Danas Split živi i diše oko Dioklecijanove palače, koja vas mami bogatom tradicijom, veličanstvenom poviješću i kulturnom baštinom. UNESCO je prepoznao važnost i ljepote ovog grada te je Dioklecijanovu palaču i cijelu povijesnu jezgru Splita uvrstio na popis svjetske baštine. Danas Dioklecijanova palača nije samo najznamenitiji spomenik u Splitu, nego i živi pokazatelj povijesnih slojeva, od starog Rima, preko srednjeg vijeka pa sve do danas. Šetnja kroz povijesnu jezgru je kao šetnja u povijest, putovanje kroz vrijeme. Svoj suživot s bogatom poviješću Split pokazuje na svakom koraku te se može vidjeti kako je moderna arhitektura savršeno uklopljena u povijesni kontekst cijelog grada.

61168634

Dioklecijanova palača, Split (Foto: Saša Vugrinec)

Ono po čemu su Splićani najpoznatiji je onaj osjećaj koji daju svakom posjetitelju njihovog grada, osjećaj da ste dio velike obitelji i pripadnost ovom području. I to je dokaz da je Split grad koji je puno više od veličanstvene arhitektonske kulise. Ovdje ćete uživati u vrhunskoj gastronomiji i vinima, naići na brojna kulturna događanja poput filmskih i kazališnih festivala, ali i na mnogobrojne festivale koji okupljaju ‘društvo’ iz cijelog svijeta. A brojni olimpijci, koji su potekli iz ovog grada, samo su dokaz o dugogodišnjoj sportskoj tradiciji koju ima malo koji grad na svijetu.

61172466Split (Foto: Barbara Črgar)

Da je sport u Splitu popularan, govori i sam pogled na najpoznatiju splitsku plažu: Bačvice. Nema ovdje osobe koja nije spremna na malo picigina u plićaku. Ova popularna igra potekla je upravo s ove plaže i ubrzo se proširila svim plažama na našoj obali. Tako tijekom ljetnih, ali i toplih proljetnih i jesenskih dana, nema Splićana kojeg srce ne vuče na Bačvice kako bi ‘bacija’ na picigin.

Sve to, i puno više od toga, prepoznali su turisti iz svih dijelova svijeta koji pune smještajne kapacitete. A o smještaju u Splitu ne treba puno pisati. Neki od najboljih hotela smjestili su se na samoj gradskoj rivi, središtu grada, ali i malo izvan središta.

Kako doći do Splita? Ovisno o vaši preferencijama, takav način prijevoza biste trebali odabrati. Do Splita se najlakše dolazi autoestom, i ako nigdje ne skrećete, do njega ćete doći za otprilike četiri sata. Možda koji sat duže trajat će vožnja autobusom, ali opet, tako ste bezbrižniji jer ne morate brinuti o umoru i drugim poteškoćama. 

Izvor: ovdje

 

Odgovori

Skip to content