Rekorderi u biljnom svijetu: Oni su najviši, najteži i najstariji!

Drveće je definitivno najveća živuća vrsta na jedinoj nam planeti, čijih nekoliko podvrsta živi duže nego bilo koji drugi poznati organizam na Zemlji. Donosimo vam popis pet vrsta koje iz dana u dan diljem svijeta  obaraju različite rekorde.

Bristlecone bor – najstarije drvo na svijetubigstock-Ancient-Bristlecone-Pine-Fores-68642311-1Najstariji živući organizam na svijetu nalazi se u Sjevernoj Americi i riječ je o vrsti bora bristlecone. Latinski naziv Pinus Longaeva, odaje počast borovoj dugovječnosti. Ovaj kalifornijski metuzalem star je skoro 5000 godina i živi duže nego bilo koje drugo drvo na svijetu.

Banyan – drvo koje se najviše širi61071617Banyan ili Ficus Benghalensis poznat je po svojoj golemoj krošnji i korjenskom sustavu koji se nevjerojatnom upornošću širi na sve strane. Banyan je nacionalno drvo Indije, a najveći pripadnik ove vrste nalazi se u Calcutti. Potrebno je dobrih deset minuta da bi se ophodalo ovo gigantsko stablo.

Redwood – najviša stabla na Zemlji61071618Redwood, iz porodice sekvoja, je najviši organizam na svijetu, a najviši primjerak trenutno raste na nevjerojatnih 110 metara visine. Trenutačno je izbrojena 41 jedinka visine preko 100 metara!

Divovska sekvoja – najteže stablo na svijetu61071619Sekvoje su najveća drveća na svijetu obzirom na njihov ukupni volumen. Pretpostavlja se da je General Sherman, smješten u šumi Giant Forest Grove, najteže stablo na svijetu. Naravno još uvijek raste pa je to teško procijeniti.

Kišno drvo – najveća krošnja na svijetup148220393-3Samanea saman ili kišno je masivno drvo koje potječe iz tropskog dijela Amerike. Krošnja ovog stabla u obliku je krune i trenutačno je najširi živući primjerak – 62 metara u promjeru. Ovo stablo ima lišće koje se skuplja po noći i za vrijeme oblačnih dana kako bi kiša i vlaga mogla pasti do tla i tako doći do korijena.

Detalje o ovoj više nego zanimljivoj temi pronađite na ovom linku, i volite prirodu i više nego do sada!

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content