JEDNO LJEPŠE OD DRUGOG: 7 jezera za koja ste mislili da postoje samo u mašti

Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom još 1949., a spadaju i UNESCO-vu svjetsku baštinu…

Prirodne ljepote okružuju nas kamo god pogledamo, svako mjesto ima svoju priču i nešto što nam zapinje za oko. Pogledajte neke od najzanimljivijih svjetskih jezera, od onih koji ispuhuju paru, do onih koji mijenjaju boje, sve čari prirode ‘zarobljene’ u vodi.

1. Izvor Grand Prismatic, SAD61075536

Šareni izvor Grand Prismatic najveći je termalni izvor u Nacionalnom parku Yellowstone u SAD-u. Širok je 90, a dubok 50 metara. Bogat je mineralima, a i bojama koje ga okružuju, od zelene do crvene, zahvaljujući raznolikim bakterijama koje tamo žive. Temperatura doseže i do 87 stupnjeva.

2. Točkasto jezero, Kanada61122456-jezero-tockasto-jezero-kanada-sol-minerali

Alkalno jezero, bogato mirealima, osobito sulfatnim, sadrži i male količine srebra i titana. Točke se pojavljuju tijekom ljeta, kada većina vode ispari. Lokalno stanovništvo smatra da je jezero sveto.

3. Caño Cristales, Kolumbija61259675

Ako želite posjetiti Rijeku kristala, jesen je najbolje vrijeme. Inače bistra, ova rijeka oživljuje u duginim pojama. Nijanse crvene, plave, zelene i narančaste izmjenjuju se duž toka zahvaljujući biljci Macarenia clavigera, koja cvatu u vodi, zajedno s algama i mahovinom.

4. Pamukkale Travertine, Turska60988484-turska-priroda-dzamija-palaca-plaza-odmor

Tirkizni bazeni na vapnenastim terasama, koji su nastali kao ostatak nekoć tekućih mineralnih termalnih izvora. Proglašeni su UNESCO-vom svjetskom baštinom.

5. Plitvička jezera, Hrvatska61170814-plitvicka-jezera-plitvice

Plitvička jezera jedno su od najpoznatijih prirodnih ljepota Hrvatske. 16 jezera, odvojenih vapnenačkim branama, prelijevaju se u vodopade. Plitvička jezera proglašena su nacionalnim parkom još 1949., a spadaju i UNESCO-vu svjetsku baštinu.

6. Jezera Kelimutu kratera, Indonezija61259677

Na vrhu vulkana Kelimutu leže tri jezera u krateru, jedan do drugog, svaki u drugoj boji. Periodički mijenjaju boje, od zelene, crvene i crne pa do čokoladno smeđe i bijele. Svako od tri jezera različitih je temperatura i kemijskog sastava.

7. Vruće jezero, Dominica61259676

Ovo jezero doslovno ispuhuje paru. Smješteno je visoko u Morne Trois Pitons nacionalnom parku i do njega se može doći jedino planinareći. Jezero neprestano zagrijava lava ispod površine, koja ispušta paru i vrući plin kroz otvore u jezeru. Nemojte zaplivati ovdje.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content