TOMO MEDVED O TAJNIM SNIMKAMA: ‘Milanovićevo dodvoravanje i laži ovaj put neće proći’

Gost Dnevnika u 22 na N1 televiziji bio je ministar branitelja, Tomo Medved.

Jutarnji list objavio je tajne snimke sastanka Zorana Milanovića i branitelja, u kojemu Milanović govori da je u Srbiji “beogradska čaršija”, da “BiH uopće nije država”, ali je i pitao branitelje: “Želite li da vam ostavim Tomu Medveda za ministra”. Evo kako je to ministar komentirao za N1 TV:

“Prije svega gospodin Milanović neće imati priliku formirati Vladu, a ostale izjave su jedinstvene za njegov općeniti pristup odgovornosti vođenju politike i države.”

Kako ocijenjujete da potencijalni premijer ovako govori o susjedima?

“Imali smo četiri godine priliku vidjeti kako je izolirao Hrvatsku i od susjeda, ali i od EU. Ovo je samo nastavak. Iako se pokušava dodvoriti biračima, očito je ovo jače od njega i nastavlja se koristiti retorikom kojom se koristio tijekom mandata i sada je vidljivo da kroz svoj neodgovoran odnos vrijeđa i svoj narod, ali i susjede.”

Hoće li ove snimke štetiti ili koristiti Zoranu Milanoviću?

“Vjerujem da su svi hrvatski branitelji i narod svjesni odgovornosti ili neodgovornosti. Ti pokušaji da se prigodničarski obrati hrvatskim braniteljima i pokuša dodvoriti lažnim obećanjima… Jedna prevara je bila dosta za hrvatski narod. Ovo je pokušaj dodvoravanja i još jedne prevare i uvjeren sam da Milanović neće uspjeti.”

Protiv Branimira Glavaša u Srbiji je podignuta optužnica. Koliko saznanja ima Ministarstvo branitelja?

“Imamo saznanja koliko smo službeno zaprimili od Ministarstva pravosuđa. Mi smo zaduženi za pravnu i socijalnu sigurnost branitelja. Dugi niz godina u hrvatskoj se nitko nije time bavio. Po tom zakonu o regionalnoj jurisdikciji iz 2003. mnogi hrvatski branitelji su osumnjičeni za teška kaznena dijela i ratne zločine na području Hrvatske. To je neprihvatljivo i povijesne činjenice su jasne – mi smo na terirtoriju Hrvatske vodili oslobodilački rat. S obzirom da su Srbi iz Hrvatske odveli preko 20 tisuća branitelja i civila na područje Srbije, u tamošnje logore i silom i mučenjem iznudili određene iskaze, tragično je da se ti iskazi danas koriste u tim optužnicama. Srbija si je po tom zakonu dala pravo koje ne može imati – progoniti hrvatske branitelje.”

Jesu li te optužnice uopće pravno prihvatljive?

“Apsolutno su neprihvatljive iz razloga što Hrvatska nije vodila osvajački rat, već je branila svoj teritorij. Srbija si daje pravo koje ne može imati. Branitelji će dobiti svu pravnu pomoć, ali Ministarstvo i Vlada će poduzeti sve da se taj zakon makne. U nekima od optužnica se govori o presudama iz 1992. gdje je tada vojni sud bivše vojske osudio na smrtnu kaznu branitelje zbog oružane pobune protiv Jugoslavije. Tu je niz segmenata koji su za Hrvatsku neprihvatljivi. Srbija mora staviti van snage taj zakon, odnosno cijelu svoju normu prilagoditi civlizacijskim normama”

Vojislav Šešelj, dok čega da se razmotri njegova optužnica, poručuje da će doći u Hrvatsku. Može li uopće prijeći granicu? Tvrdi da može jer ima diplomatsku putovnicu.

“Ta diplomatska putovnica mu ništa ne znači. Predložio bih navedenom da se pozabavi svojim presudama. Ni u kom slučaju ne može ući, a ukoliko uđe, na graničnom prijelazu bit će uhićen. Previše zločina je počinio na teritoriju Hrvatske i nedopustivo je da ga se pusti.”

Aleksandar Vučić prvo je rekao da će doći u Dubrovnik pa je od toga odustao. Je li dobar trenutak za takve sastanke?

“Ako želimo riješiti probleme uvijek je dobar trenutak. Ako ih izbjegavamo nikad nije dobar. Ako se Srbija želi suočiti i postati članicom EU mora uskladiti svoj pravni sustav s normama. Srbija se bez historije mora uhvatiti ozbiljnog posla i sučeliti sa svojom prošloću, Hrvatska jasno i nedvosmisleno stavlja pred Srbiju zahtjeve koji su jasno deklarirani i ne radi se o nikakvoj nepotrebnoj histeriji i svađi.”

Izvor: N1

1 comment

  1. Maks Kosjek

    Onaj mladić u Sinju je kažnjen za paljenje tkz. srpske zastave. A kada je Šešelj sa kolegama iz stranke palio hrvatsku zastavu u sred Beograda nismo dali adekvatan odgovor. Samo za taj ćin ide odmah u zatvor , ako uđe u Hrvatsku.

Odgovori

Skip to content