PROČITAJTE KAKO JE TEDESCHI POMOGAO PERKOVIĆU?! Tko je ubio hrvatskog emigranta Stanka Nižića?

Urednica na HTV-u Helena Krmpotić u današnjem se statusu na Facebooku osvrnula na ubojstvo još jednog hrvatskog emigranta. Radi se o Stanku Nižiću koji je ubijen u kolovozu 1981. godine u Švicarskoj, donosi direktno.hr.

O okolnostima njegova ubojstva zna se vrlo malo, a prema nekim informacijama za njegovu je egzekuciju odgovoran nedavno osuđeni Josip Perković.

On je u Švicarsku došao s lažnom putovnicom na ime Ivan Kovač, kao trgovinski predstavnik nekadašnje jugoslavenske tvrtke Astra.

Iako je uhićen od strane ciriške policije vrlo brzo je pušten iz pritvora jer je za njega garantirao osobno Svetozar Tedeschi. Zastara za ubojstvo Stanka Nižića nastupila je nažalost nakon 30 godina, tako da Perković ne može odgovarati za ovo ubojstvo.

Tragično je i kako je Nižić ubijen dok je njegova djevojka bila trudna te nikada nije doznao da će postati otac. Dijete je posvojeno a tek je prije sedam godina uspio doznati tko mu je otac.

O razlozima ubojstva člana Hrvatskog revolucionarnoga bratstva još uvijek se ništa ne zna, tajne jugoslavenske službe tvrdile su kako je Nižić namjeravao ubiti Tita, iako je tako nešto malo vjerojatno budući da je on preminuo godinu dana ranije. Glavni doušnik u blizini Stanka Nižića bio je agent splitske UDBE kodnog imena Šimun. On je, preko Blagoja Zelića, UDBI dojavljivao stvarne i izmišljene namjere Stanka Nižića, poput primjerice one da je diverzantski materijal za izvođenje terorističkih akcija u Jugoslaviji već nabavljen i kupljen.

Prema izjavama visokih dužnosnika SDS-a u likvidaciji Stanka Nižića sudjelovali su, osim Perkovića, Vinko Sindičić i suradnik bosanske centrale SDB-a pod pseudonimom Cico2. Stanko Nižić umro je u 30-toj godini života s riječima na usnama: „Hrvatsku Hrvatima.“

Najgora stvar u tom bivšem sustavu je da je taj sustav stvorio ljude bez sjećanja. Mi se moramo vratiti u prošlost da bi imali budućnost, to je rekao Orwell.

Onaj tko kontrolira prošlost kontrolira budućnost.

Pitanje lustracije nije revanš već poziv na seljačke vodove na vješala.

To je prvo osiguranje da ona ista kriminalna organizacija koja je radila sve ovo da opet ne dođe na vlast.

Odvija se u tri faze.

Prvo je da ljudi znaju što je lustracija tj. bolje reći rasvjetljenje, istina.

Drugo je otvaranje arhiva u SKH-SDP iako je staviljen moratorij na još 20 godina da se njihovi arhivi ne otvaraju. Zašto? Čega se boje? To je zastrašujuće.

Treća je kadrovska faza jer ako ste vi u Vrhovnom sudu osuđivali ljude za verbalni delikt u tom bivšem kriminalnom sustavu onda vi ne možete biti u Saboru jer vaš je dosje u Beogradu, a vi ste prijetnja nacionalnoj sigurnosti.”, rekao je nedavno na grobu Stanka Nižića u blizini Ljubuškog general Željko Glasnović.

Posljednjih pet godina svakoga 23. kolovoza na njegovom se posljednjem počivalištu u molitvi okuplja obitelj, prijatelji i znanci.

Njegov prijatelj Luka Kraljević, hrvatski emigrant koji je preživio četiri atentata Udbe, također redovito posjećuje grob na godišnjicu mučkog ubojstva Stanka Nižića. Odlučio je doživotno izražavati zahvalnost svom prijatelju čija je jedina “krivnja” bila ljubav prema Hrvatskoj.

Status kolegice Helene Krmpotić prenosimo u cijelosti:

“Stanka Nižića ubili su djelatnici UDBE u Švicarskoj 24. kolovoza 1981. godine ispred hotela u kojem je radio. Policijski istražitelj koji je vodio slučaj i s kojim sam razgovarala prepoznao je Josipa Perkovića u sudnici u Minhenu kao osobu koju je uhitio u Zurcihu zbog njegova ubojstva. Perković je u Švicarsku stigao s lažnom putovnicom na ime Ivan Kovač te kao trgovački putnik tadašnje Astre. Po njega je došao Svetozar Tedeschi kako bi jamčio za njega kao direktor toga poduzeća.

Perković je pušten iz pritvora i isti se dan vratio u Jugoslaviju. Zastara za ubojstvo Stanka Nižića u Švicarskoj stupila je na snagu 2011-te godine. U nekim lažnim izvještajima tajne jugoslavenske policije Nižića se spominjalo kao osobu koja je trebala izvesti atentat na Tita, prilikom njegove posjete Švicarskoj i grobu neznanom junaku. Koliko je apsurdno opravdanje za njegovo ubojstvo potvđuje i činjenica kako je Tito umro godinu dana prije njegova ubojstva.

O njegovom ubojstvu znaju sve UDBINI agenti kodnoga imena Cico2 i Pitagora, obojica su još uvijek živi. Malo je poznato kako Stanko Nižić ima sina – u trenutku njegova ubojstva njegova je djevojka bila trudna. Doživjela je živčani slom i završila na liječenju. Dijete joj je oduzeto i dato na posvajanje. Sin je tek 2009-te godine doznao tko mu je otac i njegova obitelj. David Nižić živi u Švicarskoj i uspio se spojiti sa svojom mnogobrojnom obitelji, od kojih veliki dio živi u Hercegovini i Kanadi”, napisala je Krmpotić, a prenosi direktno.hr.

Odgovori

Skip to content