HRT emitira poseban program u povodu kanonizacije Majke Terezije

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju 4. rujna, na dan proglašenja Majke Terezije svetom, emitira poseban program. U okviru posebnoga tematskoga bloka na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) 4. rujna nakon Dnevnika u 20 sati na rasporedu je dokumentarni film Ljiljane Bunjevac Filipović Prateći majku Tereziju.

“Ekipa Hrvatske radiotelevizije jedna je od rijetkih novinarskih ekipa koja je uspjela ući u kuće sestara misionarki ljubavi u Kolkati i snimiti ostavštinu Majke Terezije. Malo je poznato da je Majka Terezija otišla u misionarke u Indiju upravo na inicijativu hrvatskih isusovaca. Njezin veliki prijatelj i ispovjednik njezinih sestara bio je otac Ante Gabrić, o kojemu smo za boravka u Indiji također snimili dokumentarni film”, istaknula je scenaristica i redateljica Ljiljana Bunjevac Filipović.

Nakon dokumentarca u 21 sat na rasporedu je i posebna emisija Velika djela male žene u kojoj će gostovati i o Majci Tereziji govoriti mnogi koji su je upoznali preko njezinih sestara koje djeluju u Zagrebu. “Majka Terezija ljubila je i hrvatski narod. Pokazala je to više puta pohodima našoj domovini. Bit će zanimljivo čuti goste u studiju koji će govoriti o tome koliko njezina samozatajna zajednica uspijeva odgovoriti na današnje izazove, među kojima je i izbjeglička kriza, te koliko može nadahnuti vjernike i sve ljude dobre volje”, ističe u najavi urednik i voditelj emisije Neno Kužina.

Manje od dva tjedna ostalo je do kanonizacije Majke Terezije koja je zakazana za 4. rujna u Rimu. U čast obilježavanja tog događaja, u indijskom gradu Kolkati gdje je Majka Terezija osnovala red Misionarki ljubavi i godinama živjela skrbeći za siromašne, postavit će se brončani kip buduće svetice koji je dar njezine rodne Makedonije. Kip će biti postavljen uz već postojeći kip sv. Ivana Pavla II., a blagoslovit će ga mons. Thomas D’Souza.

U Kolkati će se tim povodom održati niz seminara, konferencija, izložbi i molitvenih susreta s ciljem da se što bolje upozna ona koja je bezrezervno služila najsiromašnijima. U organizaciji indijskog ogranka Signisa, međunarodne katoličke medijske organizacije, održat će se i filmski festival posvećen Majci Tereziji. Za 2. listopada predviđena je velika misa zahvalnosti na stadionu Netaji kojoj će nazočiti indijski potpredsjednik Hanid Ansari. Također, u Rim će na službenu kanonizaciju Majke Terezije doći visoko indijsko izaslanstvo.

MISIJA / IKA

Odgovori

Skip to content