Mario Mandžukić i Ivica Olić srušili Srbiju, Hrvatska u petoj brzini juri prema Brazilu!

ČESTITAMO VATRENI! Maksimir slavi Štimčevu Hrvatsku. Vatreni su pred 35.000 gledatelja s 2-0 pobijedili vrlo dobru Srbiju. Sve je bilo rješeno već u prvom dijelu golovima Mandžukića i Olića.

{jathumbnail off}Jedan veliki kiks Aleksandra Kolarova i jedan perfektni ubačaj Darija Srne odlučili su utakmicu godine pred prepunim Maksimirom, doveli Hrvatsku još bliže Copacabani, a Srbiju gurnuli u ponor iz kojeg će se do kraja kvalifikacija teško iskopati. “Vatreni” su pogocima slavonskih egzekutora Mandžukića i Olića stigli do jedne od najdražih pobjeda od samostalnosti.

Igor Štimac ostao je dosljedan imidžu trenera koji iznenađuje, bacio u koš sve unaprijed nacrtane sastave i u prvih 11 gurnuo Niku Kranjčara i Matea Kovačića, kojemu je to bio debi u hrvatskom dresu. Rakitić je, prema najavama, instaliran na desno krilo, ispred Srne.

Do velike prednosti u prvom poluvremenu Hrvatska je stigla bez izrađene akcije, ali savršeno iskoristivši dva trenutka dekoncentracije inače zbijene i koordinirane srpske obrane.

Mreža se prvi put zatresla u 15. minuti, no Mandžukić je za pola koraka bio u zaleđu. Prvi “legalni” udarac ubrzo je nakon Srninog dodavanja uputio Kranjčar, ali njegov je pokušaj fijuknuo dva, tri metra kraj vratnice.

Kikser Kolarov
Kad već naši nisu pronalazili koridore prema Brkićevim vratima, otvorio ga je neuobičajenim poklon-bonom Aleksandar Kolarov. Njegov šlampavo izvedeni slobodni udarac presjekao je Mandžukić pa proslijedio Rakitiću, koji je vrhom kopačke gurnuo Ivici Oliću. Wolfsburgov se napadač sjurio u šesnaesterac i podvalio već spremnom Mandžukiću, a Super Mario kraj dezorijentiranog Subotića nije imao težak zadatak. Svojim 22. ovosezonskim pogotkom doveo je, uz delirij 35.000 duša, Hrvatsku u vodstvo.

Igra je nakon Mandžukićevog pogotka postala još više isprekidana. Ukupno 25 prekršaja u prvoj dionici nisu dopuštali razvijanje konkretnih prilika.

Kolarov je ubrzo postao “zaslužnik” i za drugi pogodak Hrvatske. Za udaranje Mandžukića zaradio je žuti karton, no mnogo veći profit bio je savršeno izvedeni udarac Darija Srne. Njegova “svijeća” u petercu se odbila od zemlje, a prsima ju je dočekao Ivica Olić i poslao iza zalutalog Brkića za svoj 16. gol u reprezentaciji.

Jedinu kakvu-takvu ozbiljniju prijetnju Srbije, koja je već u 9. minuti ostala bez Šćepovića (zamijenio ga Đorđević) u prvom poluvremenu osujetio je Srna. Kapetan je na vrijeme blokirao Đuričića nakon ubacivanja Kolarova.

Nesavladivi Pletikosa
Lijevi bočni Cityja silno se trudio ispraviti kiks i kreirao prvu prijetnju u nastavku. Nisu prošle ni dvije minute, a Kolarov je prošao po lijevoj strani i zapucao s ruba šesnaesterca. Pletikosa je sjajno pročitao, a odbijanac je završio kod Đuričića, čiji je pokušaj prohujao kraj gola.

Ubrzo je odgovorio jučer iznimno raspoloženi Modrić: u 52. minuti uzeo je loptu na centru, zavrtio Ignjovskog oko vlastite osi i s 20-ak metara odapeo prema vratima, ali nedostajalo mu je nešto više preciznosti.

Hrvatska je nastavila prijetiti po prometnoj desnoj strani. Rakitić je pet minuta kasnije opasno centrirao paralelu s gol-crtom, no Olić je zakasnio na ubačaj. “Raketa” je odmah uzeo stvar u svoje ruke pa sam gurnuo “tunel” Tadiću i zapucao, ali Brkić je to lako pokupio.

Osvježenja nakon sata
Štimac je nakon sat vremena potražio osvježenje u Vidi, a time i taktičku korekciju. Izašao je Kranjčar, a Rakitić preselio lijevo.

Nakon kraćeg zatišja, Srbija je tek 20-ak minuta prije kraja počela nešto kombinirati u napadu, no u dvije najopasnije situacije u blokove su pravovremeno izašli Šimunić i Strinić.

Najveća prilika Srbije izrodila se nakon što je Tadić petom uposlio Đuričića, ali i njegov udarac i odbijanac Đorđevića obranio je nesavladivi Stipe Pletikosa.

Dok su tribine već slavile, Srna je u završnici lansirao šut s 30-ak metara, no njegov je pokušaj blokiran. U izdisaju utakmice briljantni je Pletikosa pročitao zadnji pokušaj srpskih napadača. Pjesma je mogla krenuti…

Sportske novosti

Odgovori

Skip to content