JOSIP JOVIĆ: A Vučić nije došao

S velikom, gotovo dramskom neizvjesnošću domaći su mediji izvješatavali o tome hoće li Aleksandar Vučić doći na „Dubrovnik forum“, skup ministara zemalja srednje i jugoistočne Europe koji se upravo održava. Iz njegova su kabineta stizale proturječne informacije.

Na koncu je izjavio: „Verovatno ne dolazim na forum u Dubrovnik koji organizuje Hrvatska.“

Ova naglašena distinkcija između Dubrovnika i Hrvatske svakako nije slučajna i u skladu je s tradicionalnim srpskim posezanjima na tuđe. I nije došao.

Verbalna agresija

Još je bio potpredsjednik Vlade RS kad su ga u Zagrebu Milanović, Pusić i Josipović, tadašnji državni vrh, svatko panaosob primali s neskrivenim izrazima oduševljenja, divljenja i strahopoštovanja iako se znalo za njegovu ratnohuškačku epizodu.

U to vrijeme njegova je retorika bila proeuropska. I kao premijer znao je odglumiti taj stav, ali uvijek s jednim okom na Rusiju. Posljednjih je mjeseci nekako skinuo rukavice, reklo bi se Vučić dlaku mijenja ali ćud ne.

Pod njegovim ravnanjem Srbija je povela pravi propagandni rat protiv Hrvatske koju optužuje za obnovu ustaškog modela, dok se “Oluja” izjednačava s Jasenovcem, a braniteljima prijeti uhićenjima ma gdje bili. U tom ratu svoju će ruku pružiti i pojedini političari, povjesničari i novinari iz same Hrvatske.

Naravno, tu je i Milorad Pupovac koji svako malo skače u Beograd na instrukcije, a onda piše pisma po svijetu o velikoj ugroženosti Srba.

Srpsko narodno vijeće izdaje list “Novosti” koji se financira iz hrvatskog budžeta, čiji kolumnisti zašiljenim perima kao glogovim kolcem jurišaju na fašističke vukodlake. Ne libe se vladu RH nazvati vladom NDH, onu istu državu koja ih izdržava „zlomovinom“, koja i „služi kao izlika za zločinačka djela“.

Već smo imali iskustva s verbalnim agresijama, mitovima, lažima i pretjerivanjima i znamo što je nakon toga slijedilo.

Ni ljubav ni mržnja

S obzirom na Vučićevo, et.cet. neprijateljsko držanje trebalo mu je otkazati gostoprimstvo. Srbija je frustrirana neostvarenjem velikog projekta i još gubitom Kosova, ali i ohrabrena agresivnom politikom Rusije.

Njezin je odnos prema Hrvatskoj danas takav da ne zahtijeva niti vatrenu mržnju, niti vatrenu ljubav, nego lagano zamrzavanje.

A moglo bi se razmisliti i o podizanju optužnice protiv Vučića i Nikolića jer su oni aktivni sudionci vojne agresije, kao i o reduciranju prava srpske manjine na mjeru njezine lojalnosti.

S pravom se misli kako Hrvatska svira po notama velikog brata. Joe Biden je prigodom nedavnog posjeta Beogradu pobrkao Srbiju i Hrvatsku! Ima valjda granica do koje mali od kužine mora raditi po receptima velikih kuhara, koji imaju svoje razloge i interese.

Autor: Josip Jović/slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content