ZABORAVITE NA PRIVATNOST: Na ove načine vas promatraju, prate i špijuniraju

PHOTO ILLUSTRATION BY EMIL LENDOF/THE DAILY BEAST

Generacije koje dolaze generacije su koje su žrtvovale svoju privatnost, bilo uime sigurnosti, bilo uime ‘kruha i igara’.

Možda smatrate kako su sve to teorije zavjere, a možda i izbjegavate teme o ”načinima na koji nas kontroliraju” jer nas podsjećaju da živimo živote koji su opisani u romanima kao što su 1984. i Vrli novi svijet. No, kakvo god mišljenje imali, Listverse nas je podsjetio na koje sve načine vlada/izvanzemljani/elite mogu doći do naših podataka u tren oka. Živimo u svijetu u kojem smo se, dobrovoljno ili ne, odrekli vlastite privatnosti.

1. Nadzorne kamere1-9

Godine 2011. godine na svaka 32 građanina Velike Britanije postojala je jedna nadzorna kamera, a danas je jedna kamera na svakih 11 građana. A Velika Britanija nije izuzetak. Ne treba previše kopati kako bi se otkrilo povećanje broja nadzornih mehanizama. Doduše, iako neki osjećaju nelagodu dok su promatrani u nekoj kontrolnoj sobi baš na svakom koraku, ljudi su vrlo brzo, uime sigurnosti, prihvatili takvu vrstu nadzora. Bilo je uobičajeno da kamere stoje u velikim centrima, tvrtkama i pokraj bankomata. Sada su posvuda. Svaki pedalj javne površine je ”osvijetljen”.

2. Pametni televizori2-10

Ako je vaš televizor spojen na internet, ne samo što je sve što ste ikada pogledali snimljeno, nego je moguće i da vas netko gleda. Da, gleda. Većina takvih televizora imaju ugrađenu kameru i mikrofon, a uime sigurnosti čak i osrednji haker lako će izlistati vaše aktivnosti u dnevnoj sobi. Ako je spojeno na internet – dostupno je.

3. Kreditne kartice3-10

Davno je pobijena teorija zavjere prema kojoj je sav sadržaj vaših kartica tj. lista vaših kupnji, štednji i ostalog dostupan. No svjetske vlade, ponovno uime sigurnosti, to zaista mogu napraviti. Pogotovo u borbi protiv terorizma kada se promatraju sve sumnjive transakacije.

4. Internet pretraživanja/povijest4-10

Brišete povijest? Ako je odgovor DA, znajte da nema potrebe za tim. Svako pretraživanje skladišti se. Sve što ste ikada utipkali na svjetskoj mreži negdje je zabilježeno i može se upotrijebiti protiv vas. Vlade su čak išle toliko daleko da su objavile kako drže godišnje zapise svih relevantnih pružatelja komunikacijskih usluga, a svaka riječ koja može biti okidač za terorizam ili sumnjive radnje, naravno, provjerava se.

5. Pametni telefoni5-10

Jednako kao i kod pametnih televizora i ostalih računala, pametni telefoni objedinjuju internet, kamere i mikrofone. Hakeri mogu aktivirati vašu kameru i vaš mikrofon za snimanje, a zatim mogu izlistati sve što ste ikada pretraživali putem interneta. Neki mobiteli čak bilježe i kretanje svojih vlasnika!

6. Društvene mreže6-10

Nekima je previše i to što se na društvenim mrežama objavljuju privatne stvari iz vlastitog života, a mnogi nisu svjesni kako je za vladu i svjetske sigurnosne službe potpuno legalno ući u vaše privatne poruke.

7. Digitalno prepoznavanje7-10

Softver koji raspoznaje dijelove tijela (oči, otisak prsta) trebao je biti korišten u svrhu identificiranja ili otkrivanja vlasnika automobila čije su tablice skenirane i povezane s podacima. No softver je ubrzo postao zloupotrijebljen i iskorištavan za svrhe ”skladištenja” podataka vlasnika i kasnije njihova falsificiranja.

8. Kartice za vjernost kupaca8-9

Kartice za vjernost kupaca zapravo su velika skladišta vaših preferencija kao kupca, prema čemu je zatim složena ponuda, cijene, katalozi i dr. Kartice za internetsku kupnju osiguravaju da proizvodi koje najviše kupujete ili ste za njih zainteresirani budu na vrhu njihove stranice. Ovakve aktivnosti spajaju tržišno oglašavanje s vašim podacima. Možda ste zadovoljni uslugom, ali cijenu ste platili svojom privatnošću.

9. Softveri za prepoznavanje glasa9-10

Iako ova tehnologija još nije zaživjela, softveri koji mogu prepoznati glas već se koriste u SAD-u i Meksiku. S obzirom na to da je takav softver novina na tržištu, ono se još uvijek mora sukobiti s određenim zakonima koji se tiču sigurnosti vs. privatnosti.

10. Dronovi10-22

Američka je vlada priznala kako se koristila dronovima da bi ”špijunirala” građane, ali detalji ovog priznanja nisu poznati javnosti. Dronovi su se pojavili tek nedavno, a njihove mogućnosti tek se otkrivaju. Nedavno je objavljeno kako bi dobro došli kao raznosači pizza, ali neki očito imaju i drugih planova.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content