Hrvatski znanstvenici otkrili novi materijal – katsenit

Hrvatska nije visoko na listi zemalja kada su u pitanju istraživanje i proizvodnja novih tehnologija, no to bi se moglo promijeniti.

Institut Ruđer Bošković i hrvatski znanstvenik svjetskog ugleda prof.dr.sc. Tomislav Friščić ostvarili su suradnju koja bi mogla dovesti i do razvoja novih industrija u Lijepoj našoj, piše HRT

Profesor Friščić doktorirao je u Americi i ugled stekao u inozemstvu, no u kemiju se zaljubio još u osnovnoj školi u zagrebačkom Zapruđu.

Uvijek su me fascinirali minerali, kristali i lijepe boje, ali nešto što me jako zaintrigiralo za kemiju je bila prije svega moja pokojna baka, koja je bila profesorica organske kemije, kaže prof.dr.sc. Tomislav Friščić.

Nakon pet godina na britanskom Cambridgeu Friščić je postao profesor na kanadskom Sveučilištu McGill. Tamo je i vođa istraživačke skupine koja je otkrila nove materijale u suradnji sa skupinom znanstvenika zagrebačkog Instituta Ruđer Bošković, čiji je Friščić vanjski suradnik.

Riječ je o metalorganskim mrežama koje su materijali s vrlo širokim spektrom primjene, a mogli bi jako utjecati na automobilsku industriju.

Materijal koji su otkrili znanstvenici su nazvali katsenit. Najvjerojatnija i najšira primjena tih metalorganskih mreža bila bi u dobivanju čišće i jeftinije energije te se istraživanja vode upravo u tom smjeru.

Jedna od mogućnosti je u korištenju tih materijala kao rezervoara za vodikovo gorivo, i očekuje se ubrzo da će Ford kao kompanija vrlo brzo demonstrirati automobil koji koristi rezervoar za vodik, a koji se bar djelomično temelji na metalorganskim mrežama, objašnjava prof.dr.sc. Tomislav Friščić.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content