ZNANSTVENICI ODUŠEVLJENI: ‘Ovako nešto nikad nismo vidjeli’

FOTO: NASA
‘OVAKO NEŠTO NIKAD NISMO VIDJELI, NISMO TO MOGLI NI ZAMISLITI!’ Znanstvenike oduševio Jupiter – NASA je objavila dosad najbolje fotografije Jupitera koje otkrivaju turbulencije koje se događaju na njegovim polovima, piše Independent.

‘Jupiterov sjeverni pol nemirniji je nego se mislilo’, rekao je voditelj misije Scott Bolton.

‘Prvi prizori Jupiterovog sjevernog pola posve su nas iznenadili. Tako nešto nikad nismo vidjeli, niti smo mogli zamisliti. Boja mu je više plava u usporedbi s drugim dijelovima planeta i ima puno više oluja. To područje uopće ne sliči na Jupiter.’jupiter-1

Fotografije koje je snimila letjelica Junona nastale su na visini od oko 4.000 kilometara. Ovaj Junonin prelet prvi je od tridesetak planiranih u 20-mjesečnoj misiji letjelice.

Junona je također poslala i fotografije jarke svjetlosti Jupiterovog južnog pola koja se smatra najsnažnijima u Sunčevom sistemu.

Novi podaci i fotografije koje šalje Junona ne prestaju oduševljavati znanstvenike. Za razliku od stjenovitog Marsa, Jupiter je plinoviti div vjerojatno nastao odmah po formiranju Sunca. Razumijevanje nastanka Jupitera, moglo bi rasvijetliti kako su nastale ostale planete Sunčevog sustava.

Nakon petogodišnjeg putovanja, letjelica Junona stigla je do Jupitera i počela prikupljati podatke. Svih njezinih osam instrumenata rade besprijekorno. Nakon što završi svoj posao, Junona će se 2018. srušiti na Jupiter.jupiter-3

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content