IZBJEGAVAJTE IH Energetski napici: trenutačno daju energiju, dugoročno jako štete

Puni su šećera, kofeina i umjetnih bojila te su sve, samo ne zdravi napici!
FOTO: ISTOCK

BOLJE IH JE IZBJEGAVATI – Sve su popularniji i rado za njima posežemo kako bismo podigli energiju i raspoloženje, no cijena za taj kratkoročni efekt sreće i snage je prevelika: energetski napici nanose štetu organizmu i mogu biti opasni po zdravlje!

Možete ih naći na policama supermarketa, pa i drogerija, no najbolje se prodaju u kafićima i diskotekama. Prezasićeni su šećerima, kofeinom, taurinom, vitaminima i drugim tvarima koje ispunjavaju tijelo energijom. Ono što u reklamama za takva pića obećavaju jesu povećanje razine fizičke i psihičke energije, kao i poboljšanje sportskih i intelektualnih performansi. I doista, čak je i nekolicina istraživanja potvrdila da energetski napici na kratko vrijeme povećavaju mentalne i kognitivne sposobnosti, budnost i fizičku izdržljivost. No, nitko vas neće upozoriti i na njihove nuspojave i štetu koju mogu nanijeti vašem organizmu kad prođe početna euforija.

Možda vam jedna bočica energetskog napitka i neće ozbiljno naškoditi, ali svi oni koji se na njih “navuku” i počnu ih piti, neće se zadržati samo na toj jednoj bočici ili limenci.

Baš kao što se niti jedan pristojan pivopija neće zaustaviti na jednoj boci pive. A već 2 ili 3 bočice dnevno mogu uzrokovati aritmiju, nesanicu, mučninu, nervozu, dehidraciju, bol u želucu…

Što sadrže

Energetski napici obično sadrže ksantine (među kojima je na prvom mjestu kofein), gaziranu vodu, taurin, B vitamine i neke biljke, kao što su guarana, akai, ginseng i ginkgo biloba. U njih se katkad dodaju i maltodekstrin, inositol, karnitin i kreatin, a gotovo uvijek su prezasićeni šećerom ili umjetnim sladilima. Jedan od obaveznih sastojaka je i kofein kojeg energetski napici sadrže tri puta više nego, primjerice, kola.

Ne igrajte se s kofeinom

To je osnovni sastojak stimulativnog djelovanja koji sadrže energetski napici i upravo se njegovoj koncentraciji u napitku mogu pripisati eventualni neželjeni učinci. Dok je umjereni unos kofeina u organizam, prema rezultatima brojnih istraživanja, povezan s poboljšanjem mnogih aspekata kognitivnih sposobnosti, kao što su sposobnost pažnje i koncentracije, vrijeme reakcije, pamćenje i psihomotorna reaktivnost, prekomjeran unos te tvari povezan je s pojavom simptoma trovanja kao što su mučnina, povraćanje, tahikardija, hipertenzija, drhtavica, uzbuđenje i vrtoglavice.

Preporučena količina

Procjena koja bi količina kofeina dnevno bila preporučljiva još uvijek ne postoji na europskoj razini, već se određeni zaključci o tome mogu donijeti na temelju preporuka koje su na snazi u drugim zemljama. Primjerice, Food Standard Authority iz Australije i Novog Zelanda preporučuje da se ne prekorači dnevni unos od 3 mg kafeina po kilogramu tjelesne težine.

2 do 3 espressa u jednoj limenci

Najveći dio energetskih napitaka u ponudi na tržištu sadrži 30 mg kofeina na svakih 100 ml (podatke o količini možete pronaći na deklaraciji). No, pripazite i na dimenzije limenke: na primjer, jedna limenka Red Bulla, Burna ili Tonino Lamborghinija (sve od 250 ml) sadrži oko 80 mg kofeina, dok limenka energetskog napitka Monster (koja je dvostruko veća) sadrži čak 150 mg, što je gornja granica ukoliko ste teški oko 50 kilograma. No, imajte na umu da, ako ne želite prekoračiti preporučenu količinu od 3 mg kofeina po kilogramu tjelesne težine, morate pripaziti i na kofein prisutan u normalnim napicima, kao što su razne vrste kola (46 mg u limenci od 330 ml), u čokoladi (20 mg u 30 g) te, naravno, u kavi (40 mg u jednom espressu).

I do 10 žličica šećera

Šećer daje trenutno iskoristivu energiju, no istovremeno podiže glikemiju i potiče debljanje. Na primjer, s jednom limenkom energetskog napitka Monster od pola litre unijet ćete u organizam više od 10 žličica šećera (i 240 kcal), dok ostali napici u limenkama i bocama od 250 ml sadrže u prosjeku od 5 do 7 žličica šećera (te od 110 do 165 kcal). Proizvodi bez šećera često su na bazi aspartama, zaslađivača čiju potencijalnu štetnost trenutačno analizira EFSA.

Taurin do 100 mg

Taurin je aminokiselina, jedna od komponenata proteina, koja pospješuje iskorištavanje glukoze te ublažava osjećaj umora. U Red Bullu, Lamborghiniju i, primjerice, Burnu ima čak 1000 mg te tvari, što je čak 10 puta više od količine koju unosimo normalnom prehranom. A taurin je vrlo štetan te u kombinaciji sa šećerom i kofeinom izaziva hiperaktivnost, uznemirenost i ubrzano lupanje srca, nagriza želudac, remeti san i može stvoriti probleme s mozgom.

U jednom britanskom istraživanju otkriveno je da konzumiranje samo jedne limenke Red Bulla povećava gustoću krvi te time i rizik od krvnih ugrušaka, a za moguće strašne posljedice za srce znanstvenici optužuju dva sastojka tog pića koji su izuzetno opasni kad se u organizam unose zajedno – kofein i taurin.

Samo jedan sat nakon što su ispitanici popili taj energetski napitak krvotoci im više nisu bili normalni, već su izgledali kao oni u pacijenata s kardiovaskularnim oboljenjima, a povećana gustoća krvi i smanjena sposobnost žila da razbijaju to zgušnjavanje predstavljaju vrlo opasnu situaciju, posebno ako netko ima i druge rizične faktore.

Ovo nisu napici za sportaše

Energetski napici koji su često sponzori raznih sportskih događanja i natjecanja zapravo uopće nisu odgovarajući napici za one koji se bave fizičkom aktivnošću. Naime, oni uopće ne sadrže elektrolite (natrij, kalij, klor, magnezij) koje naše tijelo gubi znojenjem tijekom fizičke aktivnosti, a koji su neophodni kako ne bi došlo do pada krvnog tlaka ili pojave grčeva u mišićima. S druge strane, obiluju kofeinom koji daje samo kratkotrajni osjećaj ispunjenosti energijom, a uz to može imati i laksativno i diuretičko djelovanje, što može samo pogoršati stanje dehidracije uzrokovano intenzivnom fizičkom aktivnošću.

Na optuženičkoj klupi

Francuska nacionalna Agencija za sanitarnu i prehrambenu sigurnost nedavno je počela ispitivati dva smrtna slučaja za koja postoji sumnja da su povezana s konzumacijom energetskih napitaka. I u nekim drugim europskim zemljama Ministarstva zdravstva su upozorila na rizike konzumacije tih napitaka u kombinaciji s alkoholom te zatražili da se poradi na boljoj informiranosti o takvim napicima, pogotovo među mladima koji su njihovi najveći potrošači. Upravo iz tog razloga, na limenkama većine tih napitaka stoji natpis da proizvod „nije namijenjen za djecu, trudnice i osobe osjetljive na kofein“ te ponekad da nije preporučljiv ni za dijabetičare, no te su oznake toliko sitno napisane da često prođu neprimijećeno.

Opasna kombinacija: energetski napici + alkohol

Rizici kombinirane konzumacije energetskih napitaka i alkohola nisu nimalo bezazleni: dolazi do krive procjene, odnosno do potcjenjivanja stvarnog stanja opijenost, dolazi i do dehidracije budući da su i alkohol i kofein diuretici, zatim do poremećaja u radu bubrega (za što je kriv taurin) te do poremećaja u ritmu rada srca.

SetWidthWzk1MCxudWxsXQ-iStock-99413841-LARGE

FOTO: ISTOCK
Svi znamo da se s alkoholom nije igrati, no mnogi zaboravljaju kako alkohol u kombinaciji s energetskim pićima može biti i još opasniji.

Što još rade tijelu
Osnažujuće djelovanje energetski napici duguju sintetičkom kofeinu, teobrominu i teofilinu koji pospješuju stvaranje adrenalina, a on ubrzava rad srca i cirkulaciju krvi.

Zbog većeg dotoka krvi u mozak osoba se osjeća vedrije i snažnije, no ta dodatna energija crpi se iz organizma pa poslije može doći do još većeg umora i apatije. Ukratko, redovito uzimanje takvih napitaka može iscrpiti nadbubrežne žlijezde i izazvati bolest koja se zove adrenalni umor.

Na „umjetnu energiju“ kardiovaskularni sustav često reagira aritmijom, naglom promjenom krvnog tlaka i tahikardijom.

Želudac trpi zbog ugljičnog dioksida koji povećava stvaranje želučanog soka i kiselost želuca, što šteti gastrointestinalnom aparatu.
Okus, boju i aromu energetskim napicima daju kemijske tvari kojih svaki takav napitak sadrži na desetke, a tolika kemija oštećuje jetru.

Povećavaju ovisnost

Poput drugih stimulansa, i energetski napici stvaraju ovisnost te mnogi korisnici vrlo brzo postaju doslovno ovisni o njima. Bez svoje dnevne doze energetskog napitka takva se osoba osjeća neraspoloženom i razdražljivom.

Izvor: ovdje

 

Odgovori

Skip to content