VAŽNO Prepoznajte ih na vrijeme: Simptomi moždanog udara

Foto: Shutterstock

Ako sumnjate da osoba u vašoj blizini upravo doživljava moždani udar, odmah nazovite hitnu pomoć. Znate li prepoznati simptome?

Čak i ako simptomi moždanog nestanu, osoba bi i dalje trebala hitno u bolnicu. Simptomi koji nestanu brzo ( u periodu od 24 sata) mogu značiti da je osoba doživjela „mini-moždani udar“ nakon kojeg i dalje postoji šansa da će doživjeti “ozbiljan” moždani udar u bliskoj budućnosti.

Prepoznajte simptome moždanog udara

Simptomi i signali moždanog udara variraju od osobe do osobe, ali najčešće se pojavljuju neočekivano. Različiti dijelovi mozga kontroliraju različita područja tijela, pa će simptomi ovisiti o tome koji je dio mozga zahvaćen udarom, prenosi nhs.uk.

Glavni simptomi moždanog udara:

  • utrnulost, slabost ili oduzetost lica, ruke ili noge pogotovo ako je zahvaćena jedna strana tijela
  • poremećaji govora: otežano i nerazumljivo izgovaranje riječi, potpuna nemogućnost izgovaranja riječi i/ili otežano
  • naglo zamagljenje ili gubitak vida osobito na jednom oku ili u polovini vidnog polja
  • naglo nastala jaka glavobolja praćena povraćanjem bez jasnog uzroka
  • gubitak ravnoteže i/ili koordinacije povezani s drugim simptomima
  • nesigurnost i zanošenje u hodu, iznenadni padovi povezani s drugim simptomima.

Važno je zapamtiti simptome, pogotovo ako živite uz osobu koja je u rizičnoj grupi (boluje od dijabetesa ili visokog krvnog tlaka).

Ostali mogući simptomi mogu biti; kompletna paraliza jedne strane tijela, vrtoglavica, zbunjenost, teško razumijevanje tuđeg govora, teškoće pri gutanju, teška glavobolja, gubitak svijesti

ISHEMIJSKI MOŽDANI UDAR (MINI MOŽDANI UDAR)
Simptomi “mini” moždanog udara su identični, samo što obično traju od nekoliko minuta do nekoliko sati. Iako simptomi nestaju, ova vrsta udara se ne smije ignorirati jer je ozbiljno upozorenje na probleme s dotokom krvi u mozak te često nagovještava moždani udar.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content