RUSKI ZNANSTVENICI TVRDE: Dupini razgovaraju i koriste rečenice u kojima ima do pet riječi?!

Ilustracija: Shutterstock

Poznato je da dupini komuniciraju na napredan način, ali nije se znalo da su sposobni za visokorazvijeni govorni jezik

Dupini su sposobni za “visokorazvijen govorni jezik” koji nalikuje na ljudsku komunikaciju, tvrde ruski znanstvenici pod vodstvom dr. Vječeslava Rjabova iz rezervata prirode Karadag u Feodosiji na Krimu.

Znanstvenici su dugo istraživali mužjaka Jašu i ženku Janu, dva dobra dupina podrijetlom iz Crnog mora. Par je 20 godina živio u bazenu dužine 27 metara, širine 9,5 te dubine četiri metra.

Već dugo znanstvenici znaju da dupini mogu komunicirati na napredan način koristeći različite kliktaje i zvižduke kako bi pokazali da su uzbuđeni, sretni, pod stresom ili izdvojeni iz grupe. No, sada su pokazali da dupini mijenjaju volumen i frekvenciju pulsirajućih kliktaja kako bi formirali pojedine “riječi” koje zajedno nižu u rečenice na sličan način kako ljudi govore.

Kako bi pratili komunikaciju među parom dupina, ruski su znanstvenici koristili poseban podvodni mikrofon. Zatim su spoznali da Jaša i Jana razmjenjuju “nizove riječi”.

– U suštini, ta razmjena nalikuje na konverzaciju između dvije osobe – izjavio je za Independent dr. Rjabov koji je o komunikaciji dvoje dobrih dupina objavio studiju u časopisu Mathematics and Physics.

Rjabov i njegovi suradnici spoznali su i to da Jaša i Jana mogu koristiti rečenice koje sadrže do pet riječi, ali još ne razumiju njihov sadržaj. Ipak, Rjabov nimalo ne dvoji oko toga da dupini mogu govoriti vlastitim jezikom te da je vrijeme da se taj jezik istraži kako bismo mogli direktno komunicirati s njima.

Dupini spadaju među najinteligentnije životinje na našem planetu pa su već dugo predmet znanstvenog interesa. Još je rimski prirodoslovac Gaj Plinije Stariji u 1. stoljeću nove ere pisao o dupinima kao društvenim životinjama i velikim čovjekovim prijateljima. Pedesetih godina prošlog stoljeća dupini su bili predmet interesa poznatoga američkog neuroznanstvenika Johna Lillyja koji im je posvetio knjigu “Čovjek i dupin”. Lilly je tvrdio da su dupini životinje superiorne inteligencije, što pokazuju i najnovija istraživanja.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content