BEZ DLAKE NA JEZIKU KAŽE SVE KAKO JEST: Pročitajte zanimljiv razgovor s dr. Andrijom Hebrangom

U Pressingu N1 televizije gost je u četvrtak bio  ‘veteran’ hrvatske politike i bivši potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang. Razgovaralo se o “starom” i “novom” HDZ-u, ključnim osobama stranke, prošlosti i sadašnjosti, piše na portalu hr.n1info.com

Tekst sa spomenutog portala prenosimo u cijelosti: 

Najdraža epizoda u politici mu, kaže Hebrang, nije bila niti jedna, ali prisjeća se razdoblja kada je bio ratni ministar, predsjednik Kluba zastupnika, potpredsjednik HDZ-a… 2009. mu je malo falilo da uđe u “bitku” s Ivom Josipovićem, kada je ovaj proglašen predsjednikom. Uspio bi, “da me moji prijatelji nisu minirali”, kaže Hebrang.

“Na saboru stranke sam izabran kao službeni kandidat za predsjednika. Onda su se pojavila još dva kandidata, netko je intenzivno radio za Josipovića i za tu opciju, no smatram da sam dobro prošao. Iz politike sam otišao ponosno i uzdignute glave”, rekao je Petru Štefaniću u Pressingu N1 televizije.

Smatra da je velika razlika između politika 90-ih i današnjih. “Tada smo u politiku ulazili iz entuzijazma, želje da obranimo i napravimo državu, i nešto za nju. Poslije 90-ih, te 2000., politika su interesne grupacije. Više nije prvi plan stranka i kroz nju država, poslije 2000. godine su to interesne grupacije”, kaže bivši potpredsjednik HDZ-a.

To uključuje sve stranke, s time da je ipak moja stranka, jer je najviše žrtvovala u nastajanju države, najviše tradicije nosila tog zajedništva i domoljublja, dodao je.

Jadranka Kosor kao najveći krivac “svega”

Pričajući o “novom”, današnjem HDZ-u, Hebrang kaže da je suočen s vrlo izazovnim situacijama.

“Najveća nam je kriza bila u doba Jadranke Kosor, tada je dignuta optužnica protiv stranke. To je očito bio politički potez, to sam uvijek govorio, i nismo odgovorili na njega kako treba. Greška je bila u tome što smo optužnicu prihvatili bez kritike. Trebali smo se dići na noge i reći da je optužnica protiv nekih osoba bila politička, ustati protiv toga. Ja sam tad to tražio, ali je Kosor odlučila da ne, i da svi moraju polagati račune. Ja sam rekao – da pravne, ali ne političke. Mi smo tada katastrofalno izgubili izbore”, kaže Hebrang.

Za aferu Fimi mediju kaže da je prvi put za to čuo kad je vidio vijesti u medijima, i da se konačna presuda još čeka. “Pratili smo financiranje i službena izvješća su bila korektna u stranci, a državna revizija nam nikad nije pronašla niti jednu greškicu”, rekao je Hebrang.

Ivo Sanader – “Gdje je dokaz da je prodao Inu i MOL?”

Komentirajući bivšeg premijera, kaže da ne želi govoriti o njegovoj krivici, “jer pravosuđe to nije dokazalo”. “Ivo Sanader s pravne strane je jedno, a kao političar je druga stvar. Prvi mandat Ive Sanadera je bila jedna od najuspješnijih Vlada u kojoj sam bio, jer je rastao BDP, nismo rasprodali nacionalna dobra, vratili smo dug umirovljenicima, obnovili pregovore za NATO i za EU. Drugi mandat Ive Sanadera je promašaj jer je okrenuo leđa desnici, npr. HSS-u, HDSSB-u, nije htio s HSP-om. Mislim da se desnica još danas od toga oporavlja”, kaže Hebrang.

“A gdje je dokaz?”, kaže Hebrang o Ini i MOL-u. “Vjerujem u nevinost svakog čovjeka do konačne, pravomoćne presude.”

“Karamarko je otišao jer mu se nametnula afera, i za premijera je stavio stručnjaka”

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko je pak, kaže Hebrang, stranku dobio posrnulu, nakon Jadranke Kosor. “Morao je otići zbog izmišljene floskule oko nekakvog ugovora s trgovačkom kućom gospođe koja mu nije bila ni supruga u to vrijeme. Otišao je jer je javnost napravila aferu oko toga”, smatra Hebrang.

“Mislim da je otišao jer je odabrao krive suradnike, okružio se s ljudima koji nisu imali veliki ugled, počeo je agresivno zastupati nacionalne interese, poput lustracije.”

Što se tiče “novog HDZ-a” s Andrejom Plenkovićem, Hebrang je optimist. O Mostu nezavisnih lista kaže da su pokazali nezrelost, ali da svatko mora učiti. “Jedna ideja koja je Karamarka koštala je za premijera staviti čovjeka koji nije političar, nego stručnjak. To je kao da ja treniram Juventus. Da ste vi premijer, morate savršeno poznavati resore, i morate imati autoritet”, kaže o Tihomiru Oreškoviću, i dodaje da ga on nije imao jer nikad nije bio ‘u utakmici’.

Za Most je rekao i da im ne pripada mjesto predsjednika Sabora. “Apsolutni je pobjednik HDZ i oni moraju imati ključne resore.”

“Vlada s Pupovcem mi je jako sporna, on govori i radi protiv Hrvatske, nesuvislo nastupa…”

Za nacionalne manjine kaže da moraju imati zaštitu i svoja prava, ali da ne mogu odlučivati. “Vlada s Miloradom Pupovcem mi je jako sporna, jer mislim da netko tko govori toliko protiv Hrvatske i radi protiv Hrvatske, njemu nije mjesto u Vladi. Pogledajte njegov nastup, kako nesuvislo reagira na neke krize, netko tko hoće pomoći državi puno umjerenije nastupa. Ja sam samo za to da ne bude u izvršnoj vlasti”, kaže Hebrang.

“Apsolutno podržavam Hasanbegovića; on nije revizionist, nego govori istinu”

Na pitanje podržava li Zlatka Hasanbegovića, rekao je: “Apsolutno.” Nada se i da ga podržava HDZ.

“Hasanbegović nije revizionist, nego govori istinu”, rekao je o Hasanbegoviću. “Pojednostavljeno, on je rekao da komunizam nije isto što i antifašizam. I tu je u pravu. Moj otac je bio veliki antifašista i umro je od komunističke ruke. Komunisti su krenuli u Drugi svjetski rat zajedno s nacistima”, prepričava Hebrang. “Tad se s Hitlerom činilo zločine. I onda ludi Hitler ’41. se okreće protiv Rusije i bez najave je napada. Onda Staljin raskida pakt s nacistima.”

Dodaje da je “istina ta da su komunisti počeli s nacistima, i da je u pravu kad kaže da ih treba odvojiti. Ne možemo reći da su komunisti bili antifašisti. Npr. ZAVNOH, predsjednik je bio izvanpartijac. Bila su dva komunista, HSS-ovci, Srbi i predstavnici Crkve. To je bio antifašitzam, a ne komunizam.”

“Ustaški režim je jedno do pakta s nacistima, odgovor na Radića i kada se diže ustaški pokret da obrani hrvatski identitet. Onda kada su ušli s nacistima, dobivaju negativan predznak i tu počinje nešto drugo.”

“Domoljubna opcija budućnost Europe”

U Hrvatskoj desno znači domoljubno, kaže Hebrang kada se počelo pričati o “desničarima”.

“U Hrvatskoj je nažalost postao uvredljiv izraz ‘desničar’, a ja smatram da je desna politika najbolja i najpravednija. Desničar je domoljub. Vjerujem da neće biti raskola”, kaže na pitanje hoće li “desnije” stranke od Andreja Plenkovića raditi probleme, jer su “više desno” od njega.

Kaže i da Plenković “mora vagati između puno mogućnosti”. “Domoljubna opcija nije europska prošlost nego budućnost, a privremena je ova vladavina liberal-anarhista.”

“Milanović nesretna epizoda hrvatske politike, pobijedio samo jer je HDZ vodila Jadranka Kosor”

O Zoranu Milanoviću kaže da je veliki domoljub pred izbore. “To je loša gluma lošeg glumca. Kad je trebao braniti Hrvatsku podvio je rep. A Ivo Sanader je bio u Ministarstvu. To je već dovoljno”, odgovorio je na pitanje Štefanića.

“Sanader je bio pripadnik jedne vojne organizacije, on je u Registru branitelja. Tko je radio za Hrvatsku je bio za mene i ratu. Recimo, netko je bio pravnik pa je po svijetu pisao istinu o Hrvatskoj.”

Kaže da je Milanović nesretna epizoda hrvatske politike, da je pobijedio samo jer je tada na čelu HDZ-a bila Jadranka Kosor. Zamjera joj što nije izabrana za predsjednicu, nego je izabrana jer su se bojali da je Vlada pred slomom.

“Drugo, ona HDZ nikad nije osjetila. Ušla je u njega kad je rat prošao. Nije doživjela transformaciju. Treće, dozvolila je da se stranka osudi bez ikakvog otpora.”

Neizostavna tema branitelja: “Ja bih digao šator da se ponovi ono što je bilo tada”

Na pitanje je li sazrijelo vrijeme da se branitelji prestanu predstavljati kao vlasništvo HDZ-a, Hebrang kaže da je HDZ bio tu kad se stvarala obrana bez ičega. “Sjetite se kad nas je Račan razoružao… Tada je HDZ izabran iz naroda, mobilizirao branitelje, što ne znači da su branitelj jednako HDZ, ali samo kažem da smo zajedno stasali i napravili okvir za obranu države. Pretežno smo preko stranke morali obraniti državu.”

O šatorskom prosvjedu u Savskoj, kaže da se to njih treba pitati. “Ja bih ponovno šator digao da se ponovi ono što je bilo onda.” Kaže da bi zakon koji je bio u pripremi dao dignitet braniteljima. Štefanić je rekao da je to floskula, i pitao što to znači “dignitet”. Hebrang je tada počeo pričati o tome da je puno oboljelih od PTSP-a zbog negativnog iskustva nakon rata, i da to HDZ želi ispraviti.

“HDZ je vodio državu kad su se branitelji rađali”, zaključio je.

O stranci Aleksandra Vučića kaže da su “bivši nazadnjaci”.

“Znamo kome su pripadali. Doživjeli su transformaciju i vidjet ćemo koliko su iskreni.”

Apsolutno je za to da budu dio ‘europske pučke obitelji’, “ali barijere koje moraju prijeći su velike. U agresiji su ubili osam tisuća civila od čega polovinu žena i djece. Gdje imate rat gdje je ubijeno 8 tisuća civila više nego vojnika, što to govori? Da su topovi bili upereni u kuće i stanove, a ne u vojne objekte. I to se mora oprati.” Vučiću poručuje da se nosi s tim brojkama i pokloni se žrtvama rata.

“Dario Kordić je za mene nevin, nije zločinac – kao ni Branimir Glavaš”

O eventualnom referendumu u RS, Hebrang kaže da Plenković ima dokumente u kojima piše kako su Hrvati u BiH obespravljeni zbog negativnih politika hrvatskih Vlada. “Hrvatsko vijeće obrane je zajedno s hrvatskom vojskom oslobodilo BiH i Hrvatsku od srpskog agresora. Ti ljudi u Vijeću obrane su obespravljeni u BiH i u Hrvatskoj”.

Dario Kordić je za mene nevin, ja sam prvi svjedok, kaže Andrija Hebrang za N1. “Nikada, Dario Kordić nije zločinac, kao ni Branimir Glavaš.”

Urednik Štefanić je na to napomenuo da se radi o ljudima koji imaju pravomoćne presude za ratne zločine. “A koliko je falilo da Gotovina bude isto osuđen?”, kaže Hebrang na to. “Mrvica je falila. Nemojte Haški sud shvaćati kao sud lišen svjetske politike. Prvo mogu svjedočiti o Branimiru Glavašu jer sam u to doba bio u Osijeku, a i o Dariu Kordiću jer sam bio osobno tu kada je 40 tisuća ljudi ostalo bez hrane, vode, lijekova, liječenja u Lašvanskoj dolini. Nitko od sudaca nije bio tamo”, kaže Hebrang.

Inzistira na tome da je ključ uređivanja odnosa u BiH to da se Hrvatska prvo odredi o svom stavu o tome što se događalo u BiH, ali i da riješi problem Hrvata u Bosni.

Opasan je potez referendum, smatra, jer su Srbi dobili najveći dio kolača, a Hrvati su manjina s Bošnjacima, i takav status ne može trajati dugo.

Govoreći o trenutačnom ministru vanjskih i europskih poslova Miri Kovaču, Hebrang kaže da je Kovač aposlutno najbolji ministar vanjskih poslova. “On je dostojanstveno branio hrvatske interese u najnovijoj agresiji Srbije koju smo doživjeli”, kaže Hebrang, aludirajući na Zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

Na pitanje o miješanju Crkve i politike, Hebrang smatra da se Crkva premalo miješa u nju.

“Crkva nas je održala 50 godina u strogoj komunističkoj diktaturi da preživimo kao nacija i kao vjera.”

Na pitanje “što su mu mediji skrivili”, Hebrang kaže da su i mediji i udžbenici krivi. “Jer u medijima kad govorimo o ratu, onda ne mogu pročitati dvije, tri istine u godinu dana. Sve su izmišljotine, laži i stvaranje atmosfere u anarhističkom smjeru.”

Štefanić je na to rekao da ako desničari smatraju da se nešto krivo prikazuje, da mogu objavljivati svoju stranu, i imati svoje medije, te je pitao zašto to ne naprave. “Zato jer su se oni koji su izgubili izbore 1990. potrudili da desnica ne dobije medije.”

Za kraj je upitan o svojoj “poznatoj” izjavi da “nikad ne laže, već samo ponekad govori neistinu, jer je to puno pristojnije”.

Hebrang je tada rekao da je to bila “izmišljotina udbaških repova koja je preokrenula izjavu”.

“Meni je zastupnica viknula ‘Ministre, vi lažete!’, a ja sam joj tada rekao ‘da je puno pristojnije reći – govorite neistinu’, ali ključno u izjavi je da je prije toga gospođa zastupnica meni rekla da lažem”, otkrio je Hebrang pozadinu priče.

Autor teksta: N1 Hrvatska

Odgovori

Skip to content