MOST OSTAO BEZ UCJENJIVAČKOG MONOPOLA

Foto Goran Mehkek HANZA MEDIA

Kada je predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio kako je Predsjedništvo stranke odlučilo da će njihovih petero saborskih zastupnika dati potpise predsjedniku HDZ-a Andreju Plenkoviću za budućeg mandatara hrvatske vlade, ne tražeći za HSS ništa, svima je postalo jasno da će takva odluka najviše pogoditi Most, koji je automatski izgubio dosadašnju poziciju HDZ-ova strateškog partnera bez kojeg se ne može sastaviti buduća saborska većina.

Beljakova odluka, ma iz kojih motiva i interesa proizašla, unijela je mir i spokoj u HDZ, koji je od početka pregovora s Mostom bio suočen sa stalnim ucjenama i novim uvjetima, ali i medijskim spinovima koji su gotovo redovito pratili svaku novu rundu njihovih pregovora. Sada je Mostu definitivno postalo jasno, nakon najnovijih recentnih događanja na hrvatskoj političkoj sceni, da će Andrej Plenković i bez njega relativno lako moći oformiti saborsku većinu i da njegova ucjenjivačka pozicija više nema tu snagu kao do sada. Most više neće moći postavljati nove uvjete, tražiti za sebe nova ministarstva, a gubljenjem takve ekskluzivne ucjenjivačke pozicije i njegove šanse na predstojećim lokalnim izborima, do kojih je čelnicima Mosta izuzetno stalo, znatno slabe.

Pošteno, pa tko koga prevari

Stoga će Most, s obzirom na novonastalu situaciju, i dalje strpljivo pregovarati s HDZ-om o sedam uvjeta koje je postavio još prije izvanrednih parlamentarnih izbora, i s pregovorima odugovlačiti, a kada pregovori dođu na skliski kadrovski teren onda će se Most nastojati predstaviti hrvatskoj javnosti kao jedini autentični i vjerodostojni zaštitnik hrvatskih interesa pa će sukladno tome tražiti od HDZ-a i Ministarstvo gospodarstva, koje mu ni pod popustljivim Karamarkom, tijekom prošlih pregovora, nije moglo dopasti šaka. Most će inzistirati na tome ministarstvu pod egidom zaštite nacionalnih interesa Ine, oko čega su se i u prošloj vladi lomila koplja i zbog čega je, između ostalog, pao i bivši čelnik HDZ-a Tomislav Karamarko. A ako Most ne dobije to ministarstvo, pokušat će HDZ prikazati krivim za propast dogovora i spremati se za lokalne izbore, što mostovcima neće biti teško jer su na lokalnoj razini i tako u ratu s HDZ-om, navode neki mediji. I u HDZ-u su svjesni mogućnosti da se situacija rasplete na taj način, ali glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković i pored javno manifestiranog zadovoljstva (ne)očekivanom potporom HSS-a, bez bilo kakve euforije poručuje da Most jest i ostaje ključni strateški partner HDZ-a. „Uvjeren sam da ćemo s Mostom pregovarati i uspješno završiti pregovore te formirati parlamentarnu većinu i stabilnu četverogodišnju vladu“, kazao je tim povodom Jandroković. Ali veliko je pitanje koliko je uistinu Jandroković, kao i ostali visokopozicionirani dužnosnici HDZ-a, uvjeren u pozitivan ishod pregovora s Mostom kada, tvrde insajderi, u stranci još uvijek prevladava mišljenje da Most nije nimalo evoluirao od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora.

Na kavici s otpadnikom Živog zida

Takvim tezama u prilog ide i činjenica da Most i dalje inzistira na znatno većem broju ministarstava kao i drugih privilegija negoli to svojim izbornim rezultatom zaslužuje, a pouzdani izvori bliski Mostu tvrde da će njegovi apetiti biti i veći negoli je to bio slučaj nakon prošlogodišnjih izbora. Nedavna kavica Nikole Grmoje iz Mosta i odbjeglog člana Živog zida i budućeg saborskog zastupnik Hrvoja Runtića u jednom kafiću u Importanne galeriji u Zagrebu otvorila je vrata brojnim nagađanjima o tome da Most u svoje redove vrbuje pobunjene članove Živog zida, kako bi s uvećanim brojem saborskih zastupnika pojačao svoju pregovaračku poziciju s HDZ-om.

Grmoja je na te spekulacije odmah odgovorio u medijima i pojasnio da se s Hrvojem Runtićem našao zbog razgovora o Mostovu prijedlogu izmjene Ovršnog zakona. „To je zajednička tema, dakle postoji zajednički interes i Kluba zastupnika Mosta i Runtića koji je, podsjećam, nezavisni zastupnik. Nije bilo nikakvog razgovora o pristupanju Runtića Mostu, ali sigurno je da ćemo i u budućnosti surađivati u Hrvatskom parlamentu“, izjavio je Grmoja. Nesumnjivo je da će Most, nakon što mu je Beljakov HSS zadao težak udarac svojom odlukom o davanju potpore Plenkovićevom HDZ-u, i dalje raditi na jačanju svoje pozicije, pa i po cijenu da u svoje redove privuče ne samo otpadnike iz Živog zida, nego i neke druge nezadovoljne saborske zastupnike, a u tom kontekstu se spominju i pojedini zastupnici nacionalnih manjina.

Minsko polje Mostovih ultimatuma

No, relevantni politički analitičari smatraju da im ni to neće biti dovoljno u zadržavanju dosadašnje ekskluzivne ucjenjivačke pozicije u pregovorima s HDZ-om jer im je cijelu koncepciju samo jednim potezom uzdrmao i sam uzdrmani šef HSS-a Krešimir Beljak. Njegova izjava da bi se i Most mogao ponašati isto kao i HSS, a ne tražiti ministarske fotelje, sinekure i tajne službe, dodatno je iziritirala i destabilizirala čelnike Mosta. Ali Beljak se tu nije zaustavio – nego je Most još pozvao da bude korektiv, da ne traži ništa, kao što to ne traži ni HSS, i onda će biti vjerodostojan. Realno, takva Beljakova izjava i odluka HSS-a da podupre čelnika HDZ-a Andreja Plenkovića dodatni je vjetar u leđa toj stranci, koja i bez Mosta može oformiti vladajuću većinu u Saboru. Plenkoviću uopće i ne treba družba psihijatra Bože, uvjereni su mnogi unutar HDZ-a, smatrajući da bi njihova stranka u slučaju takvog raspleta napokon izašla iz minskog polja Mostovih uvjeta i ultimatuma. Kako sada stvari stoje Plenković će svakim novim danom dobivati sve veću potporu za sastavljanje saborske većine, a Most će gubiti na značaju, pa bi već sada protivnici Mosta mogli otvoriti šampanjac i zapjevati: „Tiho, tiho, teče Neretva, nema dušo više mostova!“ No, u svakom slučaju, treba sačekati dalji rasplet događaja glede nastavka pregovora HDZ-a i Mosta, a odluka hoće li Most participirati u budućoj vlasti sada je isključivo u rukama Andreja Plenkovića.

Autor: Damir Palmeta/dnevno.hr

Odgovori

Skip to content