MUP ISTRAŽUJE PRIJEVARE: Srpkinje i Bosanke plaćaju 10.000 eura slobodnim Hrvatima!

Običaj je na vjenčanju da kum kupuje mladu kada se dođe po nju u roditeljsku kuću. Čin kupovine je zabavni i po mladu laskavi uvod u novi život. Ulazak Hrvatske u Europsku uniju donio je novi običaj, žene traže mladoženje preko oglasa i nude cifre mnogostruko više negoli se daju prilikom primopredaje djevojaka iz roditeljske kuće.

Posjedovanjem putovnice sa žutim zvjezdicama cijena hrvatskih samaca porasla je do 10.000 eura, koliko im se u pojedinim oglasima nudi za potpisivanje bračnih dokumenata s partnericom iz države koja nije još član EU-a.

„Ima li neki muškarac da oženi djevojku iz Srbije zbog papira uz novčanu naknadu? Eto, ona je spremna da plati, ja sam javio, kontaktirajte me da vas spojim i eto to je to… javite se u inbox.

Mladoženja koji pristane na ovu ponudu automatski dobija posao u Nemačkoj jer on mora da bude ovde, njen razlog da bude vani jeste taj da bude sa svojim bračnim partnerom.“

Sadržaj je to objave na jednoj od društvenih mreža.

Radi se o tome da djevojka iz Srbije želi otići u Njemačku živjeti i raditi, ali budući da njezina država nije u Europskoj uniji, otežana joj je mogućnost trajnijeg boravka.

Pametnice iz regiona sjetile su se stoga rješenja svog problema. Hrvatski građani se mogu slobodno zaposliti u zemljama Europske unije bez posebnih odobrenja ili radnih dozvola, osim u onim zemljama koje su zadržale postojeća ograničenja u svojim nacionalnim pravima.

U državama koje su hrvatskim radnicima uvele ograničenja zapošljavanja i prijelazna razdoblja, nakon godinu dana rada uz tzv. EU-radnu dozvolu, kao hrvatski državljanin možete dobiti trajnu dozvolu rada u toj državi članici, neovisno o važećim ograničenjima za hrvatske građane. Srbijanke, Bosanke i Makedonke spremne su stoga platiti mladoženju za kojeg nije važno kako izgleda nego da ima pravu putovnicu.

Izbor karijere

Osim bračnog statusa, mladoženji se time mijenja i izbor karijere jer da bi brak imao smisao, budući da se hrvatsko državljanstvo ne dobiva automatski, treba on otići u Njemačku na radno mjesto koje će mu osigurati novopečena mlada. Po njegovom dolasku u Njemačku i zapošljavanju, ubrzo ga slijedi supruga koja bez problema dobiva dozvolu boravka kao bračna družica državljanina zemlje koja je članica EU-a. Na taj način djevojka nema problema s ostankom u Njemačkoj te može sebi naći posao.

Ena je na taj način otišla iz Karaule kraj Travnika u Reutlingen da bi se pridružila suprugu Hrvatu kojem je prije vjenčanja, sukladno dogovoru, našla posao u restoranskoj kuhinji.

– On radi kao pomoćni kuhar u restoranu čiji vlasnik je Turčin. Bolje mu je nego u Hrvatskoj gdje je radio kao fizički radnik na gradilištu. Ja sam otišla za njim i zaposlila sam se u svojoj struci kao frizerka. Svatko živi u svom stanu, ali ja sam kod njega ostavila dosta svoje odjeće, obuće, higijenskih potrepština, fotografija za slučaj da dođe kontrola.

Dođem do njega dva-tri puta tjedno u stan da me vide susjedi, a svratim mu i do posla. Njemu nije bilo teško otići iz Hrvatske jer je pobjegao od nesretne ljubavi, a ja sam jedva dočekala otići iz svog sela u kojem imamo jedan semafor. Odmah sam mu dala tri tisuće eura, a ostatak od još tri tisuće mu isplaćujem mjesečno.

Ako se zaljubim u Nijemca koji će i mene htjeti, udat ću se za njega, ako ne, čekat ću dok ne riješim svoj status dugotrajnim boravkom i radom. Sve je dobro dok se moj muž ne zaljubi – uz smijeh nam kaže naša sugovornica.

Međutim, opisani aranžman podrazumijeva bitno mijenjanje života za mladoženju te takvih dobrovoljaca nije lako naći. Nude se stoga visoki iznosi koji se kao i u opisanom slučaju daju u ratama jer je upravo neimaština natjerala djevojke na takve dogovore te često nemaju puni iznos za isplatu na ruke. Osim toga, isplata na rate je i garancija da novi mladoženja neće nestati nakon što dobije miraz.

Jeftiniji, jednostavniji, ali i dugotrajniji postupak je da mlada dođe u Hrvatsku i živi tu do dobivanja državljanstva. Nezaposlene djevojke koje po svaku cijenu žele otići iz svojih neeuropskih država pribjegavaju tom manje popularnom, ali prihvatljivom rješenju. Ako već mladoženja ne želi ići vani, spremna je ona živjeti i raditi u Hrvatskoj, bar dok i sama ne dobije naše državljanstvo i popularnu „zvjezdanu putovnicu“.

– Imate sudbine ljudi koji bježe iz svojih država, zemalja u okruženju, a Hrvatska je ulaskom u Europsku uniju poželjna destinacija za bolji život i zapošljavanje. Prema Zakonu o državljanstvu, policija na zahtjev Odjela upravnih i inspekcijskih poslova, u čijoj je nadležnosti rješavanje zahtjeva o državljanstvu, provjerava na terenu sve uvjete koje osoba treba ispunjavati, od poznavanja jezika, pisma, povijesti i dr.

Provjerava se i kod susjeda i rođaka žive li te osobe koje su u braku zaista u zajedničkom kućanstvu. Poznat mi je slučaj bosanske državljanke koja se udala za Hrvata umirovljenika jer je željela u Hrvatskoj živjeti i raditi. Ona se brinula za svog muža kada je pred smrt obolio, a kada je umro naslijedila je njegovu mirovinu.

Međutim, sin njezinog pokojnog supruga, koji je znao sve činjenice, zatražio je da pola mirovine doznači njemu. Ona je to i napravila jer glavni razlog udaje nije bila mirovina već papiri za ostanak u Hrvatskoj. U većini slučajeva imate takvu situaciju, udaju se za papire.

U konačnici, kazneno pravno je kažnjivo prikazivanje lažnih činjenica ili ako jedna od osoba ima već otprije neraskinuti brak, a sklopi novi. Primjerice, takva je situacija bila s jednim hrvatskim državljaninom koji je bio oženjen Amerikankom i tamo je živio.

Nakon što je došao u Hrvatsku, zatražio je od supruge raskid braka, što ona nije odobrila, a on se unatoč tome ponovno oženio, kaže nam Antun Novoselović, diplomirani kriminalist i bivši načelnik zadarske kriminalističke policije.

Takav brak u Republici Hrvatskoj se prema članku 57. Zakona o strancima naziva “brakom iz koristi”, a sklapa se radi izbjegavanja uvjeta koji su potrebni za ulazak i boravak stranca.

Kada je stranac u braku s našim državljaninom, može tražiti trajni boravak u svrhu tzv. spajanja obitelji, kako predviđa Zakon o strancima.

Procedura

U postupku odobravanja takvog boravka strancima u svrhu spajanja obitelji, policijski službenici imaju ovlast prikupljati, provjeravati i na drugi način obrađivati podatke o strancima. Postoji standardna policijska procedura u ovakvim slučajevima koju provode iskusni policijski operativci. Ona se sastoji od razgovora s parom i raznih pitanja o međusobnim supružnicima.

Okolnosti koje mogu ukazivati da je brak sklopljen iz koristi su da bračni drugovi ne održavaju bračnu zajednicu, ne daju dosljedne osobne podatke, ne govore jezik koji oboje razumiju te ako su za sklapanje braka predana materijalna sredstva.

Razgovor i provjere policajaca se prvenstveno odnose na okolnosti upoznavanja supružnika, koliko dugo su bili u vezi prije stupanja u brak, jesu li već ranije bili u braku i imaju li djecu iz tih brakova, gdje su zaposleni i koliko dugo, jesu li prijavljeni na istoj adresi stanovanja, običaji prilikom sklapanja braka.

Osim provjere sa samim bračnim drugovima u njihovom vlastitom domu, provjere se obavljaju i kroz razgovor s drugim građanima. Ponekad policajac ide na adresu na kojoj su oboje prijavljeni, u razgovoru sa supružnikom-nositeljem državljanstva razgleda detaljno stan, a zatim u policijsku postaju pozove supružnika-stranca.

Prilikom razgovora u postaji pita ga čak i da opiše, primjerice, luster u spavaćoj sobi ili boju tepiha u kupaonici. Nisu neuobičajeni i posjeti na zajedničkoj adresi doslovno u zoru ili u kasne noćne sate da bi se vidjelo spavaju li supružnici zaista u istom stanu.

Umjetnik

Ako se tijekom postupka utvrdi da je brak sklopljen iz koristi, nadležna policijska uprava strancu neće odobriti ili produžiti boravak u Hrvatskoj i on je dužan napustiti je odmah ako se u tom trenutku već nalazi na njezinom području. Uobičajeno je da se stranci na odobrenom boravku u bilo koju svrhu redovno provjeravaju jednom u šest mjeseci, a u slučaju pojave sumnje u svrhu boravka i češće, ovisno o okolnostima.

– Prema odredbama Zakona o hrvatskom državljanstvu, stranac ne može samim činom braka s hrvatskim državljaninom steći državljanstvo. Može steći status stranca s trajnim boravkom u RH. Za prijem u državljanstvo treba ga dodatno provjeravati.

Diskrecijsko je pravo MUP-a hoće li strancu dati hrvatsko državljanstvo. Ne mora mu se nužno dati, takve odluke nemaju obrazloženja te ministarstvo nije dužno dati objašnjenje zašto nekoga ne prima.

Tko želi trajnije živjeti i raditi u Hrvatskoj, može to postići brakom s hrvatskim državljaninom te ima privilegiran status kod stjecanja državljanstva. Ne mora dokazati da poznaje hrvatski jezik i ne moraju proći sve one godine za podnošenje zahtjeva. Stranac s odobrenim trajnim boravkom može nakon pet godina zatražiti hrvatsko državljanstvo. Tko je u braku s Hrvatom/icom ne mora čekati taj protok vremena – kazao nam je odvjetnik Nediljko Ivančević.

Da ne bi bilo zabune, ne nude samo poduzetne neeuropljanke novac za europski brak. Na tržištu je dosta muških ponuđača, a jedan od njih je odavno u jednom našem primorskom mjestu.

– Umjetnik sam i nisam imao budućnosti u mom srpskom mjestašcu s pet tisuća stanovnika. Roditelji i sestra su mi pomogli i sakupili četiri tisuće eura te sam preko upućenih osoba potražio pogodnu ženu u Hrvatskoj.

Ona je udovica, starija od mene, ali bez djece. Zaista živimo zajedno, ali nismo konzumirali brak. Jedan od razloga je i što sam ja gay, što sam joj rekao odmah prilikom upoznavanja i dogovora, a to je i drugi važan razlog zašto sam otišao iz Srbije.

Plaćam joj mjesečno najam sobe u stanu i na taj način smo izbjegli probleme s kontrolama. Njoj ne smeta da odem gdje želim kada dobijem hrvatsko državljanstvo jer se ne misli više udavati te me neće tražiti zbog rastave, a svoj stan je ionako ugovorom o doživotnom uzdržavanju ostavila nećakinji te nemam šanse da joj ga otimam kao nasljednik – kaže naš sugovornik, koji već tri godine živi u skladnom “korisnom braku”.

Velik broj sumnjivih brakova

Tijekom 2015. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 8 slučajeva braka iz koristi, saznajemo od Služba za odnose s javnošću Ministarstva unutarnjih poslova RH.

U slučaju braka sa strancem terensku provjeru obavljaju policijski službenici za nezakonite migracije u policijskim upravama i policijskim postajama uglavnom na temelju zahtjeva službenika koji rješavaju zahtjeve stranca za odobrenje ili produženje privremenog boravka u svrhu spajanja obitelji.

Osim provjera na terenu, iz MUP-a su nam potvrdili da vrše razgovore i u službenim prostorijama. Nepoznat ostaje broj slučajeva braka iz koristi u kojima su supružnici uspjeli izmanipulirati policijske službenike i okolinu u dovoljnoj mjeri da prođu sve provjere.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content