Razbijen mit kako ljevica pobjeđuje u urbanim sredinama

Foto: fah

Službeno objavljeni rezultati DIP-a razbijaju jedan forsirani mit u Hrvatskoj – da ljevica pobjeđuje u urbanim sredinama, a HDZ u ruralnim.

Mit je pažljivo građen kroz hrvatske kontrolirane medije, namještene rezultate istraživačkih agencija (vidjeli smo njihovu točnost i „nepristranost“ po predizbornim potpuno krivim prognozama o pobjedi SDP-a), pa čak i naručenim istraživanjima za društvene fakultete gdje su studenti papagajski učili da za SDP glasuju mlađi, urbani i obrazovani ljudi!

O tom mitu ćemo sutra pisati na temelju zanimljive distribucije rezultata po izbornim jedinicama u Zagrebu.

Potrudili smo se napraviti popis pobjednika posljednjih izbora po gradovima u Hrvatskoj koji imaju više od 30.000 stanovnika, što je granica koju nitko ne može osporiti da se radi o gradskoj sredini. Pri tome smo koristili popis stanovništva i kriterij za gradove sa liste: https://hr.wikipedia.org/wiki/Gradovi_u_Hrvatskoj#cite_note-3 gdje se vidi i kako je tekla urbanizacija i rast (ili pad) stanovništva pojedinih gradova.

Napominjemo da je grad Zagreb na izbornim listama razbijen u četiri izborne jedinice pa ćemo ga tako i prikazati. Također, popis stanovništva prikazuje da su uz Split i Zagreb niknula tri gradska središta koja imaju samostalan status grada (više od 30.000 stanovnika) i nisu uračunati kao dio ova dva najveća hrvatska grada. To su Kaštela, Sesvete i Velika Gorica.

U popis smo uvrstili i dva grada koji su nekada imali debelo preko 30.000 stanovnika, a ratna razaranja, ekonomska i druga kretanja su razlog depopulacije zadnjih nekoliko desetaka godina. Svakako po povijesnoj i kulturnoj baštini ti gradovi spadaju među veća urbana središta u Hrvatskoj : Dubrovnik (imao 1981. gotovo 50.000 stanovnika) i Vukovar (imao 1991. gotovo 45.000 stanovnika).

U popisu je dodan i Mostar kao grad sa većinskim hrvatskim stanovništvom. Od 105.000 stanovnika Mostara 51.000 su Hrvati, 46.000 Bošnjaci, ostalo Srbi, Jugoslaveni i drugi.

Evo izbornih pobjednika u urbanim sredinama!

1. Zagreb

Centar – pobjednik SDP
Jugoistok – pobjednik SDP
Jug – pobjednik SDP
Istok – pobjednik HDZ

2. Split – pobjednik HDZ

3. Rijeka – pobjednik SDP

4. Osijek – neodlučeno 32%:32%

5. Zadar – pobjednik HDZ

6. Slavonski Brod – pobjednik HDZ

7. Pula – pobjednik SDP

8. Sesvete – pobjednik HDZ

9. Kaštela – pobjednik HDZ

10. Karlovac – pobjednik HDZ

11. Sisak – neodlučeno 36%:36%

12. Varaždin – pobjednik SDP

13. Šibenik – pobjednik HDZ

14. Velika Gorica – pobjednik HDZ

15. Vinkovci – pobjednik HDZ

16. Dubrovnik – pobjednik HDZ

17. Vukovar – pobjednik HDZ

18. Mostar – pobjednik HDZ

Ima li smisla komentirati ovu listu i prebrojavati tko je gdje pobijedio? Nije li sve vidljivo čak i naoko? Još kad bi Zagreb računali kao jednu izbornu jedinicu i jedan grad (a ne četiri) rezultat bi bio više poražavajući za SDP. Zapravo kada bi se gledalo samo pojedinačno HDZ i SDP, tj. ne HDZ i koaliciju stranaka oko SDP-a (u kojoj je i konzervativni HSS) rezultat bi bio katastrofalan za ljevicu!

Gradovi u kojima su SDP i HDZ ostvarili podjednaki broj glasova – Sisak i Osijek – poznati su tradicionalno kao biračko tijelo desnice i to Sisak HDZ i HSP, a Osijek HDZ i HDSSB. Splet okolnosti i lošeg vladanja okrenuo je građane ovih gradova protiv HDZ-a, a oni sami su urbane sredine sklonije konzervativnoj opciji.

Ono što treba bez puno priče konstatirati jest: ljevica ne pobjeđuje u urbanim sredinama! Dapače!

A medijima i naručenim anketama preporučujemo da ne lažu hrvatski narod.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content