PREVIŠIĆ OSTAJE DEKAN: Branitelji se ponudili da ga obrane od izmanipuliranih studenata!

Rektoru Damiru Borasu više je pravnih stručnjaka potvrdilo da je nastavak rada dekana Filozofskog fakulteta Vlatka Previšića legalan te da ima pravo nastaviti s radom, unatoč tomu što je u tekućoj akademskoj godini navršio 70 godina.

O tomu će rektor obavijestiti i Ministarstvo znanosti.

Dekanu Previšiću, kojem prema pravnom tumačenju u akademskoj godini u kojoj je navršio 70 godina prestaje radni odnos te bi tom logikom sa 30. rujna trebao otići u mirovinu, jučer je pak pripremljen novi aneks ugovora, prenosi Jutarnji list.

Time mu se omogućava ostanak na funkciji do kraja mandata. Odluku, odnosno aneks ugovora, potpisao je, doznajemo, jedan od njegovih prodekana te je aneks upućen u Rektorat. Paralelno, u tijeku je pokušaj sastavljanja novog Fakultetskog vijeća, kao i priprema za izbore za Studentski zbor, s obzirom na to da je prethodni raspušten, prema mišljenju pojedinaca, nelegalno.

Oglasio se i ministar

Kako smatraju dvojica upućenih profesora Pravnoga fakulteta u Zagrebu, Previšićev ostanak u radnome odnosu nakon 30. rujna ove godine je protuzakonit.

– Srušila bi ga prvom prilikom savjesna prosvjetna, odnosno radna inspekcija – tvrde naši sugovornici.

Unatoč tome, dekan koji se poziva na drukčije pravno tumačenje – ono prema kojemu i nakon 70. može raditi kroz dvogodišnja produljenja – ne namjerava odstupiti, a time ni udovoljiti zahtjevu studenata da se “elegantno povuče u mirovinu” do danog mu roka 3. listopada. Trzavice na Filozofskom se, dakle, nastavljaju. Potaknuti izjavom dekana da je zaštitare na Fakultet doveo, među ostalim, zbog mogućeg terorizma, grupa studenata jučer je pred zgradom Fakulteta održala protestnu akciju ispisujući parole na majice – “Student, a ne terorist”. Jučer se oglasio i tehnički ministar znanosti Predrag Šustar. Osvrnuo se na izjavu novoizabranog saborskog zastupnika, kontroverznog Željka Glasnovića, koji je nezadovoljne studente nazvao “manjinskom bandom, anarhistima, boljševističkim sotonistima, razmaženim derištima recikliranih komunista (…)”:

– Bilo koji vid ekstremizma s bilo koje strane u modernom građanskom društvu nikako ne smije biti pripušten u javni prostor, tako da povišeni tonovi, prijetnje pendrecima ili bilo čime s bilo čije strane, kao i bilo kakvo nasilje, apsolutno su nedopustivi – izjavio je Šustar.

Kako smo neslužbeno doznali u upravi Filozofskog, jučer su primili uznemiravajući poziv branitelja koji nude pomoć dekanu Previšiću. Spremni su – prepričala nam je osoba bliska dekanu – organizirati se “u obrani dekana od hrpe buntovnih studenata” (!).

Traži hitno očitovanje

Studenti do konačne odluke o blokadi fakulteta ustraju na zahtjevu za smjenom dekana, čijim upravljanjem nisu zadovoljni.

Tehnički ministar Šustar očekuje da se zagrebački rektor što prije očituje o stanju na zagrebačkom Filozofskom, i to svakako prije početka nove akademske godine. Ministarstvo je od Rektorata zatražilo što hitnije tumačenje Statuta Sveučilišta vezano uz izbor dekana te zauzimanje jasnog stava oko radno pravnog statusa dekana. Sveučilištu su dali naputak da se problem Filozofskog riješi na miran i civiliziran način.

Prema Statutu Sveučilišta, dekan može biti razriješen dužnosti prije isteka roka, među ostalim, ako svojim ponašanjem povrijedi ugled dužnosti koju obnaša ili ozbiljno i trajno krši odredbe akata Sveučilišta. Ako, pak, rektor suspendira dekana zbog nepoštivanja zakona i drugih propisa ili Statuta, odnosno na njima utemeljenih sveučilišnih odluka, odluku o suspenziji treba potvrditi Senat dvotrećinskom većinom u roku od 30 dana, piše Jutarnji.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content