VELIKI PREGLED: Svi izumi koji su vožnju učinili puno ugodnijom, bržom i sigurnijom

FOTO: Mercedes-Benz

Zavaljeni u udobno sjedalo, okupani glazbom iz radio uređaja, uživamo u osjećaju kontrole nad snažnim i štedljivim motorom. Ali, u proteklih 177 godina puno je truda uloženo i znoja proliveno da bi se do toga došlo…

1839.

Elektro auto

Punih 47 godina prije pojave prvog auta s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem (1886. Karl Benz), Škot Robert Anderson proizveo je prvi elektro auto. Doduše, imao je obični akumulator za jednokratnu upotrebu. Bila su to više teretna kolica nego osobni auto.

1896.

Sinkronizirani mjenjač

Mijenjanje stupnjeva bez škripe i struganja izum je francuske tvrtke De Dion-Bouton, osnivača Alberta De Diona i Georgea Boutona. Prvi takav mjenjač imao je dva stupnja prijenosa, u modelu Populaire.

1897.

Grijanje unutrašnjosti

Njemački inženjer Gottlieb Daimler, uz Karla Benza najznačajniji pionir auto industrije, samo 12 godina nakon dolaska prvog auta s motorom s unutrašnjim sagorijevanjem patentirao je i grijanje unutrašnjosti. Dotad se grijalo umatanjem u deke…

1898.

Hibridni pogon

path-molim-1900-porsche_4x4

Malo je poznato da je glasoviti Ferdinand Porsche bio i konstruktor prvog hibridnog auta. Model Semper Vivus samo na struju je imao autonomiju 40 kilometara, a s motorom od 3,5 KS punih 200 kilometara.

Cijeli članak možete pročitati ovdje.

Odgovori

Skip to content