HRVATSKA UDRUGA BENEDIKT: HTV ‘Otvoreno’ – neprofesionalno o pravu na život

Hrvatska udruga Benedikt reagirala je zbog sramotnog vođenja emisije voditelja Otvorenog, gosp. Novokmeta, ali i nevjerojatnih izjava njegovih sugovornika, u čemu su posebno prednjačile tzv. feministice. Prenosimo reakciju: 

Pitanje na koje danas svijet pokušava dati ispravan odgovor je:

Počinje li život spajanjem muške i ženske spolne stanice ili rođenjem djeteta i treba li zakonom zabraniti ili dozvoliti prekid neželjene trudnoće?

To je bila tema emisije Otvoreno od 05.10. u (već uobičajeno neprofesionalnoj) izvedbi djelatnika HTV-a Domagoja Novokmeta, u kojoj su gosti bili Krešimir Planinić iz udruge “U ime obitelji”, dr. Drago Prgomet iz HDZ-a, Gordana Sobol iz SDP-a  i Bojana Genov iz Ženske mreže Hrvatske. Dakle, nasuprot gospodinu Planiniću koji se protivi ozakonjenju pobačaja, tri gosta su bila protiv zabrane pobačaja.

Krešimir Planinić smatra da je zakon o pobačaju iz 1978. godine neustavan jer nije usklađen sa Ustavom RH i jer nema ono osnovno pravo, a to je pravo o informiranju žena. On smatra da se pravo na pobačaj ne može tretirati kao pravo žena, tim više, što nitko ne postavlja pitanje i prava očeva u odlučivanju o sudbini začetog djeteta.

Gospodinu Planiniću su, međutim, slučajno pomogle tzv. “feministkinje” Gordana Sobol i Bojana Genov krajnje glupim i neprimjerenim izjavama. Tako je aktivistica Genov u završnom dijelu emisije izjavila da je nepotrebno pitati oca djeteta o pobačaju, jer treba biti, kako Genov kaže, pragmatičan. Žene su se i u prošlosti “rješavale” neželjene trudnoće tako da su same vršile pobačaj, a za to su imale i potrebne instrumente (ona poznaje jednu ženu koja te instrumente još uvijek ima) i nikada nisu tražile suglasnost očeva ploda. Zato, po njenom mišljenju, ni sada ne treba pitati muškarce slažu li se s pobačajem ili ne. Dakle, aktivistica Genov smatra da se društvo mora vratiti u prošlost samo s tom razlikom da žene to ne rade same već u bolnicama na trošak cijele zajednice. To je po njenom mišljenju napredno.

SDP-ovka Gordana Sobol je pravo žene na pobačaj izjednačila sa pravom žene na brigu o vlastitom reproduktivnom zdravlju, a dr. Drago Prgomet na takvu izjavu nije imao primjedbu.

Ministru zdravlja ovim putem postavljamo nekoliko pitanja:

1. Kako se pobačajem čuva reproduktivno zdravlje žene? Je li točno da mnoge mlade žene koje su prekinule prvu trudnoću imaju problem neplodnosti s kojom se bore kada odluče imati dijete uz velike troškove, osobne i državne?
2. Je li zdrava trudnoća bolest? Ako nije bolest, s kakvim pravom se prekid normalne trudnoće vrši u bolnicama na trošak cijele zajednice, ako su bolnice mjesta u kojima se liječe bolesnici, a novac iz zdravstvenog osiguranja je namijenjen liječenju, a ne ubijanju čovjekovog ploda?
3. Ako su rodilišta mjesta gdje se rađaju djeca i liječe bolesti koje spadaju u ginekologiju, hoće li Ministar zdravlja uvesti i novi odjel pri bolnici za prekidanje neželjene trudnoće i tko bi to trebao financirati?

Goranka Adam/Hrvatska udruga Benedikt

1 comment

  1. Iva Jurić

    Bravo Goranka! Prava pitanja, jezgrovito i jasno postavljena. Voljela bih čuti i odgovore meritornih ljudi na njih, iako smo se kojekakvih odgovora već naslušali. Inače sam borac za ženska prava ali ne na uštrb bilo čijeg života.

Odgovori

Skip to content