DR. MARKO JUKIĆ: 25-ta godišnjica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva (1991.-2016.)

HRVATSKO KATOLIČKO LIJEČNIČKO DRUŠTVO (HKLD)
SOCIETAS MEDICA CATHOLICA CROATICA (SMCC)
Croatian Catholic Medical Society (CCMS)

Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD), osnovano je 16. veljače 1991. godine kao katolička stručna nevladina organizacija koja okuplja doktore medicine, doktore dentalne medicine, magistre farmacije, magistre medicinske biokemije i druge visokoobrazovane djelatnike u zdravstvu radi promicanja kršćanskih načela u zaštiti zdravlja naroda i čuvanju ljudskoga života od začeća do prirodne smrti. HKLD je bilo je jedno od prvih laičkih katoličkih društava u Hrvatskoj. Komunisti su zabranili sva katolička laička društva pa su se društva mogla osnivati tek nakon prvih demokratskih izbora u Republici Hrvatskoj (1991. godine).

HKLD potiče i promiče katoličke moralno–etičke stavove u medicinskoj znanosti i praksi, zauzimati se za primjenu razumnih i najboljih postupaka u čuvanju zdravlja, sprečavanju, prepoznavanju i liječenju bolesti te oporavku bolesnika i poštovanju ljudske osobe.

Društvo se također brine za dostojanstvo liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika kao i za dolične i sigurne uvjete rada u njihovu zvanju.

Tijekom 25 godina HKLD je organizirao niz predavanja, tečajeva, simpozija, izdalo mnogo priopćenja reagirajući na neljudske i neetičke pojave u zdravstvu i društvu. HKLD je poticalo zdrav život, poštivanje naravnih zakona na početku i na kraju života, poštivanje prava na priziv savjesti, doniranje organa potrebitima, pomoć siromašnima i izbjeglicama.

Prva predsjednica HKLD-a bila je prim. dr. Margarita Peraica (specijalista školske medicine). Prof. dr. sc. Anton Švajger je izabran za predsjednika 1993. godine, bio je glavni urednik Glasnika HKLD-a. Akademik Anton Švajger je vodio društvo 10 godina i tijekom njegova predsjednikovanja osnovane su mnoge podružnice HKLD-a. Organizirana su predavanja, javne tribine diljem Hrvatske. Kao član Papinske akademije za život u Rimu je afirmirao društvo (HKLD) u europskim katoličkim krugovima. Treći predsjednik HKLD-a bila je doc. dr. sc. Marija Žagar, (2004-2007. godine), zatim je predsjednica HKLD-a bila prim. dr. sc. Marica Miletić-Medved (2007-2011.). Dr. Franjo Turalija je bio predsjednik društva od 2011. do 2015. godine. Nakon dr. Turalije predsjednica društva je postala prof. dr. sc. Ana Planinc-Peraica koja danas vodi društvo.

HKLD izdaje svoje glasilo (od 1991. godine): Glasnik Hrvatskoga katoličkoga liječničkog društva kao registrirani stručni časopis, koji osim stručnih i duhovnih priloga sadržava i informacije o djelatnostima Društva te društvene vijesti.

Društvo je također tiskalo više knjiga: Ljubav i brak (ur. Margarita Peraica i Željka Znidarčić), Medicinska etika 1 (ur. Željka Znidarčić), Medicinska etika 2 (ur. Željka Znidarčic), Spisi medicinske etike (Anton Švajger), Etika u medicinskoj znanosti (Željka Znidarčić), Medicinska etika u palijativbnoj skrbi (ur. Morana Brkljačić-Žagrović), Prirodno planiranje obitelji (Petra Frank i Elisabeth Raith) i druge.

Duhovnik HKLD-a od osnutka je mons. Valentin Pozaić, prof. kršćanske etike i moralne teologije koji je kasnije postao pomoćni biskup zagrebački.

Dana 15. listopada 2016. godine u Zagrebu je svečano obilježena 25-ta godišnjica postojanja HKLD-a. Pokroviteljica proslava 25-te godišnjice HKLD-a bila je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a izaslanica predsjednice Republike na proslavi bila je doc. dr. sc. Dijana Zadravec. Svečanoj akademiji prisustvovali su, među ostalim, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, predsjednik tehničke Vlade Tihomir Orešković sa suprugom, Predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić, predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Trpimir Goluža, predstavnici fakulteta, gradske uprave te gosti iz europskog udruženja katoličkih liječnika.

Svetu misu je predvodio duhovnik HKLD-a mons. dr. Valentin Pozaić (prof. kršćanske etike i moralne teologije te pomoćni biskup zagrebački). Misa je održana u crkvi sv. Marka Evanđeliste u Zagrebu. O radu HKLD-a govorila je predsjednica društva prof. dr. sc. Ana Planinc Peraica, dr. med., spec. interne medicine,.

1

Sv. Misa u crkvi Svetoga Marka Evanđeliste

2Mons. Valentin Pozaić s članovima društva

3

Predsjednica HKLD-a, Prof. dr. sc. Ana Planinc-Perajica

HKLD danas ima 24 podružnice (1400 članova) diljem Republike Hrvatske. Društvo ima više sekcija: Sekcija za odgoj i obrazovanje, Sekcija za tisak, Karitativna sekcija, Sekcija mladih i Radna grupa za medicinsku etiku, Farmaceutska sekcija i Sekcija doktora dentalne medicine. Član je Europskog saveza katoličkih liječničkih udruga (FEAMC) i Međunarodnog saveza katoličkih liječničkih udruga (FIMAC).

Dvojica članova HKLD-a su bila članovi Papinske akademije za život: prof. dr. Anton Švajger i prof. dr. Niko Zurak.

Temeljno ljudsko pravo jest pravo na život. HKLD se zalaže za poštivanje prava na život od začeća do prirodnoga završetka. HKLD promiče i zalaže se za kulturu života nasuprot kulturi smrti koju danas zagovaraju neke društvene skupine. S jedne strane se naglašavaju ljudska prava, pišu se deklaracije o ljudskim pravima ali se u praksi ljudska prava krše na svim razinama (ljudske slobode, pravo na rad, pravo na vlastito političko uvjerenje, pravo na slobodno iskazivanje svojih vjerskih stavova). Danas je pravo na život ugroženo jer je ozakonjeno pravo na abortus i pravo na eutanaziju. U nekim zemljama se traži od lječnika da bez pogovora izvrši abortus i eutanaziju, nameće mu se to kao dužnost što vodi u dehumanizaciju medicine što je neprihvatljivo. Ostao je jedan način da se liječnik suprostavi takvim tendencijama a to je pravo na priziv savjesti kojega žele ukinuti.
Priziv savjesti je temeljno ljudsko pravo definirano Konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, Rezolucijom Parlamentarne skupštine Vijeća Europe o pravu na priziv savjesti u medicini br. 1763/2010, definirano Ustavom RH, te Kodeksom lječničke i ljekarničke etike i deontologije.

HKLD je objavilo monografiju: 25 godina Hrvatskog katoličkog liječničkog društva. Monografiji je kratki prikaz aktivnosti društva tijekom 25 godina.: 4

Monografija HKLD-a povodom 25-te godišnjice rada

HKLD ima zadatak da bude savijest zdravstvenih radnika i društva. Katolički liječnici će se i dalje boriti za pravo na život, zalagati za poštivanje prava na poštivanje života od njegova začeća do prirodnog kraja. Nadalje, katolički liječnici će se i dalje boriti za pravo na priziv savjesti, borit će se protiv pokušaja ograničavanja prava liječnika na priziv savjesti.

Nadam se da će uz Božju pomoć Hrvatsko katoličko liječničko društvo nastaviti promicati kulturu života, štititi dostojanstvo čovjeka i pomagati očuvanju zdravlja svih ljudi.

Dr. Marko Jukić

Odgovori

Skip to content