Otvoreno pismo članovima kluba zastupnika HDZ-a

Poštovani članovi kluba zastupnika HDZ-a,

Zaprepašteni smo odlukom mandatara hrvatske vlade g. Andreja Plenkovića da za ministricu kulture predlaže Ninu Obuljen, osobu koja je na najteži način, kao članica UO HAVC-a kršila hrvatske zakone i podržavala Hrvoja Hribara, financijera i promotora antihrvatskog pamfleta „15 minuta.Masakr na Dvoru“.

I ne samo to, osobu koja je proteklih dana obmanjivala javnost kako je u HAVC-u sve u skladu sa zakonom i da HAVC nije financirao pamflete i da nije istom producentu „Nukleus filmu“ protuzakonito dodijelio 23.09.2016. ponovno hrvatski novac!

Sve što je gđa Obuljen izjavila proteklih dana vezano uz HAVC nije istina. Dakle gđa Obuljen se osim prikrivanja najtežeg kriminala, usudila i govoriti neistine cijeloj javnosti.

Mi želimo vjerovati da je g. Plenković obmanut, a samim time i klub zastupnika HDZ-a.

Gospođa Obuljen se višekratno pozivala na privatni odnos sa g. Plenkovićem. Emisari iz HAVC-a su nam izravno rekli da im ne možemo ništa, jer iza njih stoji Obuljen, a iza Obuljen da stoji g. Plenković. Bez obzira na dokumente nadzora koji dokazuju više od 100 slučajeva kršenja zakona.Bezuvjetno.

O tome su više puta pisale novine. I mi smo o tome, na vrijeme u pisanom obliku obavijestili g. Plenkovića i zastupnike u Hrvatskom saboru.

Sve o čemu govorimo jednoznačno dokazuju dokumenti nadzora koji su izašli u javnost. Upravo suprotno, članovi UO HAVC-a su od tog istog HAVC-a kojeg su morali nadzirati, primali protuzakonito milijune kuna preko svojih udruga, tvrtki i članova obitelji.

U nalazima više nadzora pobrojano je više od 100 kršenja Zakona i utvrđeno da članovi UO HAVC-a preko svojih udruga, tvrtki, najbližih članova obitelji, primaju desetke milijuna kuna od HAVC-a!

O privatnom odnosu govorio je, uključivo i jučer, mandatar Plenković.

Navodno je g.Plenković jučer na predsjedništvu HDZ-a rekao da to što je gđa Obuljen pokrivala kriminal u HAVC-u , nije važno. Može li to biti istina?

Znate li kako je UO HAVC-a obmanuo javnost i da su nalazi državne revizije završeni i da su pozitivni što je u glavnom dnevniku HRT-a demantirala Državna revizija? Dakle bilo je kršenja zakona!

U javnosti su došle i informacije o nalazima Državne revizije koji su isto tako, naravno, negatvni. Isto tako, nalazi Ministarstva financija i Ministarstva kulture, gdje u je u prvome utvrđeno preko 50 milijuna kuna štete koju je Hribar svojim nezakonitostima počinio HAVC-u, dok je u drugom utvrđeno daljnje nezakonito dijeljenje novca članovima tijela HAVC-a međusobno, vrijedno više desetaka milijuna kuna!

Znači li prijedlog imenovanja ministrice kulture da predsjednik HDZ-a vrši pritisak da se ti negativni nalazi nekako prerade, da državna tijela zažmire na kriminal u HAVC-u i kršenje Zakona, jer iz UO HAVC-a dolazi osobna prijateljica, kandidatkinja za ministricu Nina Obuljen? Sada se vrši veliki pritisak na ljude koji su izradili te nalaze da ih preprave u pozitivne! To neće proći, sve će biti dano javnosti na uvid! Radi se o NAJNEGATIVNIJIM NALAZIMA IKADA, KOJI SVOJOM KONTINUIRANOŠĆU U KRIMINALU I NEPOSTUPANJU ODGOVORNIH ZASTRAŠUJU!

Zar prijedlogom njenog imenovanja i javnom podrškom osobi koja javno izgovara neistine da u HAVC-u nema kriminala, mandatar ne vrši pritisak na nadležna tijela da nekako prikriju već do sada utvrđene stotine primjera kršenja Zakona? Ili?

Mandataru su ti nalazi poznati. Ali, mandatar kaže da Ninu Obuljen treba odvojiti od poslovanja HAVC-a?

Pa ona je tamo bila članica Upravnog odbora kada su se desetinama puta kršili hrvatski zakoni.

I bila obavezana nalazima nadzora Ministarstva kulture da smijeni Hribara.

Pogledajte članak iz VL od 9.lipnja og., kojim Ministar kulture potvrđuje da je od UO HAVC-a zbog kršenja zakona u HAVC-u , što je UTVRDIO NADZOR MINISTARSTVA KULTURE, zatražio ODGOVORNO POSTUPANJE –SMJENU RAVNATELJA! Pogledajte dokumente koje smo vam ranije poslali sa citatima iz više NEGATIVNIH NALAZA NADZORA! Pa tko se usudi tako manipulirati voljom hrvatskih građana?

Umjesto smjene ravnatelja HAVC-a , sada članica UO HAVC-a smjenjuje ministra kulture!

To je, očito, pozadina i pravi razlog odlaska ministra kulture!

Manadatar kaže da će prvi zadatak Nine Obuljen, ako postane ministrica biti da istraži kriminal u HAVC-u i kazni one koji ga čine ? Pa kako bi ona takvo što učinila, kada bi tako presudila ne samo samoj sebi, nego i mandataru, jer manadatar a posredno i HDZ stoje iza osobe koja je kriminal i kršenja zakona u HAVC-u dopustila?

Ovaj slučaj je najveći skandal u Hrvatskoj ikada!

Jer osim promoviranja osobe koja je odgovorna za prikrivanje dokazanih kršenja zakona u HAVC-u ,,na ovaj način mandatar hrvatske vlade vrši pritisak na sve da se prikrije kriminal u HAVC-u i promovira one koji ga svo vrijeme pokrivaju!

Pa to bi bilo , kao da nekog tko krši zakone stavimo da bude ministar policije i sa te pozicije sankcionira sebe i one sa kojima je do jučer kršio zakone!

Znači li ovo da se sudbina ove Vlade veže uz kriminal u HAVC-u?

I da će Vlada podnijeti ostavku, kada još neka institucija, nakon njih toliko do sada, utvrdi da se u HAVC-u krši Zakon, obzirom da ste za ministricu predložili članicu UO HAVC-a, čija je zakonska obaveza bila da spriječi i sankcionira kriminal u HAVC-u? Ili će Vlada vršiti pritisak na sva tijela da nekako urede nalaze da sada budu pozitivni?

Nagrađuje li mandatar Ninu Obuljen zbog njihovog privatnog odnosa i zbog privatnog odnosa sa kojim se kandidatkinja Obuljen hvali , baš kao i vodstvo HAVC-a, žmiri na kriminal i negativne nalaze nadzora? Je li takvo što prihvatljivo?

Kako je moguće i da mandatar jedne europske zemlje postupa na taj način?

Istovremeno, ekipa iz HAVC-a svima nama poručuje kako im nitko ne može ništa, jer njihova osoba dolazi na čelo ministarstva kulture. Paralelno su pokušavali kupiti šutnju onih koji su govorili o kriminalu u HAVC-u i počeli prijetiti.

Prijetiti, nama hrvatskim dragovoljcima.. u hrvatskoj državi za koju smo davali zdravlje i živote?

Sve ovo je neviđeni bezobrazluk i provokacija.

Protiv UO HAVC-a i ravnatelja HAVC-a podignuto je više kaznenih prijava koje su temeljene na dokumentima koje UO HAVC-a nije demantirao, nego samo najavio kaznenu prijavu protiv onih „zviždača“ koji su dokaze o kriminalu dostavili javnosti.

Prijedlog imenovanja gđe Obuljen ne možemo razumjeti nikako drugačije nego kao podršku kriminalu i drsku provokaciju.

Znači li prijedlog za imenovanje Nine Obuljen da mandatar daje podršku:

– Djelovanju Nine Obuljen u HAVC-u,
– Osobama koje financiraju i promoviraju hrvatskim novcem antihrvatske pamflete,
– Osobama koje drsko obmanjuju cijelu javnost da se u HAVCu ne krše hrvatski zakoni, iako su nalazi nadzora dospjeli u javnost – a oni dokazuju više od 100 slučajeva kršenja Zakona!
– Osobama koje se hvale da to sve mogu jer su privatno u bliskim odnosima sa mandatarom?

Pozivam mandatara i klub HDZ-a da prijedlog imenovanja kompromitirane osobe povuče, kako bi se izbjegle sve posljedice koje će uslijediti.

Je li prijedlog imenovanja gđe Obuljen primjerice znači da mandatar preuzima odgovornost za posljedice kršenja zakona i kaznenih djela počinjenih u HAVC-u, ali i enormne, nesagledive štete za RH?

Je li prijedlog znači da podržavate rad UO HAVC-a i to da je HAVC, nakon Vaše javne podrške članici UO HAVC-a Nini Obuljen, producentu pamfleta „15 minuta-Masakr u Dvoru“ ponovo, protuzakonito dao novac? Taj recidiv , izravna je posljedica vaše podrške Nini Obuljen.

Pozivam vas da se zajedno suprotstavimo organiziranom kriminalu.

Hrvatska, kao europska država ne može i ne smije davati podršku osobama koje su na bilo koji način umiješane u kriminal i prikrivanje kriminala.

Nakon svega, nitko od zastupnika ne može reći da nije znao.

Je li Hrvatska za koju smo se borili i ginuli ova Hrvatska u kojoj mandatar vlade zamjenjuje one koji su se borili protiv kršenja zakona sa onima koji su kršenje zakona prikrivali? I zar je u Hrvatskoj samo takva osoba moguća ministrica kulture koju HDZ može pronaći? Pozivamo vas da štetu spriječite dok nije prekasno. U suprotnom, mi ćemo ovu borbu nastaviti, a Vas sve molimo da upitate sebe poštovani zastupnici – a čime smo svi mi zaslužili da nas netko u državi Hrvatskoj gazi i ponižava? I nemojte nas, kao što to radite od sinoć zvati pojedinačno i zgražati se nad time nego budite pravi, pošteni ljudi oji se bore za ono što vrijedi!

Za koordinaciju braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata

Zorica Gregurić

Zagreb, 19. Listopada 2016. godine

Izvor

Odgovori

Skip to content