VLADA BEZ OKUSA I MIRISA

Plenkovićeva vlada je podmuklo maknula pravi biser, pravi dijamant hrvatske politike, izuzetno pametnog i čestitog čovjeka – gospodina Hasanbegovića. Koji usput rečeno ima podršku devedeset posto hrvatskog pučanstva u domovini i dijaspori. Treba imati hrabrost, da ne kažem drskosti za tako nešto učiniti.

Kad miris iziđe iz poljskog cvijeća, kad milost iziđe iz čovjeka, kad rijeke izgube svoje zdravlje, nastupit će opći …! (Tarabić – Kremansko proročanstvo).

Hrvati su narod koji se uvijek nada, koji uvijek očekuje, koji uvijek misli da će biti dobro, a koji se gotovo uvijek razočara u sebe same, u svoje političare…! A zaboravlja narodnu mudrost – “Uzdaj se samo u se i u svoje kljuse (konja)!” Da nešto učinimo, nismo ništa sami poduzeli…! Uvijek smo to očekivali od nekoga drugog.

Ako idemo samo sto godina unatrag, pa sve do danas, gotovo da nemamo niti jedne političke garniture vlasti u koju se nismo razočarali. U Plenkovićevu vladu polagali smo mnogo nade, a čini se da je posrnula već na prvom koraku. Iz hrvatske vlasti izišao je miris domovine, a na putu je da iziđe i milost iz čovjeka, a već odavno su zagađene hrvatske rijeke, pa se nemojmo čuditi da će nastupiti opći kaos! Opći hrvatski kaos, da ne kažem poput Tarabića – opći rat.

On ima duboke i neuništive korijene u krizi morala. Drugi razlog što hrvatski narod i sve dosadašnje političke garniture ne znaju se ponašati viktorijski, pobjednički, ponosno, dostojanstveno, već se ponaša sluganski, viktimski, prema brojnim zavojevačima bilo onih koji su nas pokoravali vojničkom čizmom, ali i oni koji koji nas pokoravaju bankovno, kamatama, ili ideološki, a posebno agresijom laži i da dalje ne nabrajam.

Pitam gospodina Plenkovića gdje je u njegovim planovima dijaspora, dijaspora s ogromnim gospodarskim i inventivnim potencijalima? Zar je na nju zaboravio? Zaboravimo jednom na politiku koju stalno vodimo na razini Republike Hrvatske, prijeđimo jednom, i radikalno, na politiku koja će se voditi na razini cijelog nacionalnog korpusa. Tad ćemo vidjeti pravu promjenu i pravu reformu svega, gospodarstva, morala, politike, znanosti, školstva i na svim drugim područjima.

Plenkovićeva vlada je podmuklo maknula pravi biser, pravi dijamant hrvatske politike, izuzetno pametnog i čestitog čovjeka – gospodina Hasanbegovića. Koji usput rečeno ima podršku devedeset posto hrvatskog pučanstva u domovini i dijaspori. Treba imati hrabrost, da ne kažem drskosti za tako nešto učiniti.

Politika gospodina Hasanbegovića bila je mnogo šira od hrvatske kifle. Njegova politika je pala na vrlo polodno tlo i kod Bošnjaka i njihovih muslimana. Možda je to bila i glavna uzročnica njegova micanja i mariginalizacije. Budućnost će pokazati da je taj čovjek bio vizionar, a oni iz kojih je izišao miris domovine očito ga se boje. Boje se dugoročnosti njegove politike, a ne da li je kao mladić stavio jednom kapu HOS-a na svoju glavu.

Tim i više na njegovo mjesto je dovedena osoba potpuno drugog svjetonazora, vrlo sumnjiva morala u smislu kriminaliteta, a još više ideološkog naklonjenog ljevičarenja, a vjerojatno i jugoslavenstva. Ona je odradila svoj prilog protiv Hrvatske financirajući film kojim se lažno na najgrublji način podmeće hrvatskoj vojsci besprimjerni zločin, a kojeg zacijelo Hrvatska vojska nije učinila. Agresija laži je kontinuirana agresija na Hrvatsku izvana i iznutra. To naš mandatar treba znati. Da se mandator nije bojao, ne bi do zadnjeg momenta skrivao imena ministara i doveo Sabor pred svršeni čin.

Mandator, kao i svaki narodni vođa, treba imati ne samo znanje već i hrabrost, koja nije osobina naših mandatora. Hrabrost je jedna od najvažnijih komponenti kompletnog političara. On mora u svako doba dana i noći imati pred očima ono što jedan povijesni Hrvatski ban hrabro izreče – Regnum regno non praescribit leges! Dalo bi se kritički govoriti i još o nekim ministrima, o kojima će se puno razgovarati post festum tek – nakon njihove greške koju će zacijelno napraviti.

No unatoč svemu, kao politički pragmatičar moram mandataru poželjeti uspjeh u radu, s posebnim prijedlogom da u svoje vladanje inkorporira hrvatsku dijasporu na mnoštvu područja. Toga se ne treba bojati.

Preporučujem čitanje CODEXA MORALIS CROATICUM iz kojeg može mnogo naučiti.

Mile Prpa/dragovoljac.com

1 comment

  1. Kornelij

    Plenković je uspio zadovoljiti lijeve i EU, uspjeti će, održat će se, ali:
    – važniji su mu povratnici od onih koji su mu omogućili vlast
    – Vlada je sastavljena od političara i bankara, gdje su inženjeri?
    – isti ljudi su mu dobri za bilo koje ministarstvo (G. Marić bio kandidat za promet a Butković za turizam, Tolušić gurnut u poljoprivredu, bankarica za gospodarstvo), gdje je tu struka?

    Za Hrvatsku bi bilo najbolje da pravaši pozovu Brunu i Zlatka da preuzmu ujedinjene pravaše. Brzo bi postali treća stranka po snazi, a uskoro čak i više. Pravašima nedostaju pravi intelektualci, pravi vođe.

Odgovori

Skip to content