Pročitajte obraćanje saborske zastupnice Brune Esih mandataru Plenkoviću

Nestranačka saborska zastupnica Bruna Esih napisala je u podužem postu na Facebooku što misli o Vladi, a posebno o novoj ministrici kulture. Status Brune Esih prenosimo u cijelosti:

“Danas sam se na sjednici o izglasavanju povjerenja Vladi gosp. Andreja Plenkovića prijavila za raspravu. Zbog velikog broja prijavljenih zastupnika, stranački su klubovi odlučili prekinuti s preostalim raspravama. Kako sam time i sama zakinuta za javnu raspravu, a hrvatska javnost i moji birači za sadržaj koji sam imala namjeru iznijeti, svoje izlaganje prenosim ovdje.

Vlada Republike Hrvatske, kao što smo čuli iz predstavljanja programa Vlade od mandatara gospodina Plenkovića, proizlazi iz povjerenja izabranih predstavnika građana te u svom radu odgovara Hrvatskom saboru. Tu činjenicu ističem ključnim motivom svoga sudjelovanja u raspravi.

Moje obraćanje isključivo je izraz odgovornosti prema biračima koji su mi dali svoje povjerenje i glas. No to povjerenje i glas nisu dani samo meni, već i Vama gosp. Plenkoviću, a odabir pojedinaca u ovoj Vladi koju danas predstavljate nije odgovarajući odgovor danom povjerenju.

Gosp. Plenkoviću, uz dužno poštovanje i zahvalnost HDZ-u i Vama osobno, koji ste mi omogućili da kao nestranačka osoba budem dio Vaše izborne liste te preferencijalnim glasovanjem ostvarim ulazak u ovaj visoki dom, ipak sam ponajprije dužna iskazati zahvalnost i poštovanje volje svojih 10 500 birača kojih sam sada legitimni predstavnik.

Stoga, moram ustvrditi kako dio članova ove Vlade, poglavito izbor buduće ministrice kulture, nisu izraz mog osobnog niti svjetonazora mojih birača, ali i očekivanih svjetonazorskih temelja Hrvatske demokratske zajednice kojoj su dali svoj glas, pa tako niti izraz njihove biračke volje.

Zbog činjenice da sam izabrana na listi Hrvatske demokratske zajednice, te zbog nacionalnog i državnog interesa da se prekine stanje apatije i neizvjesnosti, glasovat ću za povjerenje Andreju Plenkoviću i njegovu osobnom odabiru članova Vlade. Sumnje koje imam prema odabiru pojedinih osoba istaknula sam i zadržavam ih, a u svom budućem saborskom djelovanju učinit ću sve da se vjerno provodi politika koju od nas očekuju birači na temelju čijeg povjerenja sjedi ovdje svatko od nas ponaosob kao dio Vladine većine u Saboru. Hvala.”, napisala je Bruna Esih.

Odgovori

Skip to content