PRVI MINISTARSKI INTERVJU GENERALA KRSTIČEVIĆA: Ovo je pobjeda 16 godina nakon sramnog Mesićeva čina

Uz to što je novi ministar obrane, Damir Krstičević, koji je bio gost RTL-a Danas, je i potpredsjednik Vlade za unutarnju politiku i domovinsku sigurnost koji će koordinirati sve dijelove državnog aparata kako bi Hrvatska odgovorila na bilo kakvu vrstu opasnosti za zemlju. Hrvatska gradi vlastiti model domovinske sigurnosti koji bi objedinio iskustva zemalja poput SAD-a, Izraela ili Njemačke.

Preuzimate domovinsku sigurnost; danas ste već imali sastanak kod predsjednice. O čemu ste razgovarali, koje je ciljeve predsjednica postavila pred Vas?

“Imali smo sastanak, bio je odličan. Dogovorili smo smjerove i načine rada. Svi mi koji smo zaduženi za sustav nacionalne sigurnosti moramo osigurati da sustav sigurnosti i obrane bude racionalan, koordiniran i učinkovit. Kao što vidimo, imamo nove ugroze i rizike s kojima je suočeno hrvatsko društvo. Terorizam, izbjeglička kriza, elementarne nepogode, kibernetički terorizam… sve to traži odgovor”.

Vi ste i danas rekli da je strategija nacionalne sigurnosti iz 2002. godine, a mi smo u 2016. Je li moguće da se 14 godina nije ništa napravilo?

“Meni je žao, ali to je tako. Strategija je iz 2002. godine, a za svaku državu je to temeljni strateški dokument što se tiče sustava domovinske sigurnosti. Naša prva zadaća je do lipnja 2017. godine formirati jedan dobar i iskusan tim koji će imati zadaću pripremiti strategiju koju će donijeti Vlada”.

Danas je važno Europsko vijeće o izbjeglicama i sigurnosnim izazovima. Julian King upozorava da je pad Mosula iznimno opasan za Europu jer će borci ISIL-a bježati prema Europi? Je li Hrvatska spremna na te rizike?

“Mislim da svaka odgovorna država prati ta sigurnosna kretanja i u bližem i u daljem okruženju. Zato mi želimo uspostaviti proaktivan sustav domovinske sigurnosti jer naša je zadaća da taj sustav ima sposobnosti prepoznavanja sigurnosnih ugroza i rizika i na temelju toga da imamo spremne mjere tako da možemo reagirati u svakom trenutku”.

Kako Hrvatska namjerava biti istodobno i humana i oprezna u smislu nacionalne sigurnosti?

“Mislim da ta dva pojma ne isključuju jedan drugoga. Naša je zadaća biti spreman, da smo spremni reagirati s obzirom na situaciju u okruženju. Želimo početi razmišljati na drugačiji način. Moramo početi razmišljati da nam se mogu dogoditi neke nezamislive situacije. Naša zadaća je da naš sustav sigurnosti bude brži, bolji i spremniji od onih koji nam predstavljaju prijetnju”.

Ove 2016. ponovno ste u vrhu države. Prije točno 16 godina Stjepan Mesić poslao Vas je u mirovinu. Je li ovo danas bio emotivan trenutak za Vas?

“Je, vrlo emotivan. Na neki način, to je pobjeda i mene i svih nas generala. To pismo zbog kojeg smo umirovljeni nije bilo usmjereno protiv institucija, nego je to bila naša odgovornost, borba za istinu, Domovinski rat. I ta je borba trajala do oslobađajućih presuda Gotovini, Markaču i Čermaku. Ponosan sam na svoje sudjelovanje u Domovinskom ratu. I zato je čast je i odgovornost voditi Ministarstvo”.

Izvor

Odgovori

Skip to content