TEŠKA KRITIKA Kardinal Bozanić: Ovo je duh komunističke diktature!

Predvodeći euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga na početku sveučilišne akademske godine, nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić komentirao je i aktualnu situaciju na Zagrebačkom Sveučilištu rekavši da ono živi od slobode, istine i težnje prema zajedništvu te da bi bilo „potpuno neprimjereno da se zatvara suradnji, osobito bogatstvu duha i znanja koje živi u njegovu tkivu“.

– Posljednjih smo mjeseci svjedoci tužnih pojava koje ne promiču ni suradnju ni duh istine. Štoviše, zabrinjavaju gorljivi načini da se ukloni istina i da se pod krinkom brige za Sveučilište promiče duh ideologije. U vremenu traženja najboljih putova razvoja sveučilišnoga obrazovanja, u vremenu kada se pokušavaju povezati sva znanstvena područja, polja i grane; kada i sam proces promjena, poznat pod nazivom Bolonjski proces ne samo da predviđa, nego i traži snažniju povezanost i suradnju između sveučilišnih sastavnica, kao i raznih sveučilišta, teško je shvatljivo da se netko zalaže da takve suradnje ne bude, ili da je ona neprimjerena. Nisu to stavovi koji su prožeti istinom i plemenitom gorljivošću kakva je potrebna hrvatskomu društvu – rekao je kardinal Bozanić, dodavši kako se iz ideološke nesnošljivosti jedno znanstveno polje prokazuje kao neprihvatljivo za sveučilište, mimo svih pokazatelja i primjera hvalevrijednih odnosa iz europske te svjetske prošlosti i sadašnjosti.

– U postupcima koji nisu vođeni istinom nego razornim nemirom, vidimo usvajanje duha komunističke diktature, kada se znanost zatirala, kada se sveučilišne nastavnike proganjalo i zatvaralo, kada je i sastavnica iz koje je rođeno Sveučilište isključena, kada je duboko ranjena duša hrvatskoga naroda. To je vrijeme o kojemu svjedoči politički odnos prema blaženomu Alojziju Stepincu, čiji zagovor rado zazivam na sve vas, dragi studenti i profesori – poručio je kardinal Bozanić.

Izvor

Odgovori

Skip to content