MINISTAR KUŠČEVIĆ: Kafići na Žnjanu ne mogu se legalizirati!

Foto Hanza Media

Kafići na Žnjanu ne mogu se legalizirati. Imaju odobrenja za rad do kraja godine, a potom slijedi rušenje

Prema svemu sudeći, bespravno izgrađeni objekti uz žnjanske plaže uklonit će se, samo još nije precizirano – kada. Na tu temu Slobodna Dalmacija donosi razgovor s ministrom graditeljstva Lovrom Kuščevićem, koji ovdje prenosimo.

Ministre, jeste li se razišli sa svojim HDZ-ovcima oko divljih objekata na Žnjanu? Gradski vijećnik i predsjednik splitskog HDZ-a Petar Škorić zauzima se za to da se objekti građeni bez dozvola odmah uklone, a Vi ste skloniji donošenju DPU-a za to područje, nakon kojeg bi se točno utvrdilo koji se objekti uklapaju u taj plan, a koji ne?

– Nema govora ni o kakvom političkom razilaženju. Ovdje se radi o struci te dopuštam mogućnost različitog mišljenja glede stručnog pristupa ovom problemu. Moj stav je da je žnjanski plato prevrijedan prostor da bi mu se pristupilo selektivno. Od nastanka platoa do danas ja sam prvi koji se ozbiljno posvetio ovom problemu: posjeo sam gradsku vlast, Ministarstvo i struku za isti stol i predložio donošenje urbanističkog rješenja koje će na najbolji način valorizirati prostor ne osvrćući se na postojeće objekte. Nema potrebe spominjati postojeće objekte i oni ne smiju imati utjecaj na konačno osmišljavanje ovog prostora.

Dok se bude čekalo donošenje DPU-a, vlasnici bespravno podignutih kafića i dalje će raditi. Spominje se da biste im dali “fore” do Uskrsa?

– Koliko sam upoznat, svi objekti imaju koncesijska odobrenja do kraja 2016. godine, a gradonačelnik je kazao kako neće izdavati nova odobrenja. To je još jedan argument zašto je svrsishodno pričekati s uklanjanjem do kraja ove godine, čime ćemo izbjeći možebitne sudske sporove. Nikome ne dajemo nikakvu “foru“, već ćemo postupati u skladu sa zakonom i planom rada građevinske inspekcije, a ovu situaciju nastojim iskoristiti kako bismo napokon kvalitetno osmislili žnjanski plato.

S druge strane, donesena su inspekcijska rješenja za uklanjanje ilegalnih objekata, a protiv vlasnika kafića – bespravnih graditelja podignute su i kaznene prijave. Državne službe bi morale postupiti po zakonu, tu odgoda ni političkih dogovora ne bi smjelo biti, jer se zakoni moraju na sve primjenjivati jednako?

– Ponavljam da se ne radi o političkom dogovoru već o stavu struke i praksi postupanja građevinske inspekcije. Što se tiče kaznenih postupaka koje spominjete, njih će provoditi nadležna tijela sukladno sa zakonom, a isto ćemo i mi napraviti s našim rješenjima. Dakle, mi smo pravna država, zakoni se primjenjuju, i to za sve jednako.

Stručnjaci Građevinskog fakulteta od kojih su se tražila rješenja za uređenje Žnjana, povlače se iz tog projekta. Ne žele, kažu, u ime struke davati alibi za legalizaciju nekih objekata na platou?

– Čudan je to odgovor jer i sami znaju da se ništa na pomorskom dobru ne može legalizirati. Osim toga, u smjernicama koje je Grad dao fakultetu u pisanom obliku, jasno je navedeno da se treba napraviti rješenje bez obzira na postojeće nelegalne objekte u skladu s pravilima struke. Je li moguće da je taj odgovor alibi za njihovu političku odluku ili nemogućnost nošenja s određenim pritiscima?

Ako bi se donošenjem DPU-a neki nelegalni objekti uklopili u prostorni plan za to područje, znači da bismo opet imali jednake i “jednakije”, a tako bi se ignorirala i izdana inspekcijska rješenja o uklanjanju i kaznene prijave, pa obezvrijedilo rad građevinskih inspektora i DORH-a, i narušilo njihov autoritet?

– Ponavljam da se ne može “legalizirati“ bespravna gradnja na pomorskom dobru, a gotovo svi jesu na pomorskom dobru. Dakle, ovdje se samo radi o tome može li nešto tamo privremeno ostati sukladno s koncesijskim odobrenjima ili ne, a moja želja je da to struka odredi, u konačnici gradska politika usvajanjem ili neusvajanjem plana. Ako se donese odluka da se neće raditi nikakav plan, tada će se sve ukloniti, a ako se donese plan koji predviđa lokaciju za takve objekte na nekom drugom mjestu – opet ćemo uklanjati.

S druge strane, Vijeće za koncesijska odobrenja bez imalo krzmanja dalo je bespravnim graditeljima zeleno svjetlo za podizanje kafića na pomorskom dobru. Druge su im državne i gradske službe priključile vodu, struju, utvrdile minimalne tehničke uvjete… iako za to nije bilo nikakvog pravnog temelja jer su gradili na pomorskom dobru. Investitori su na neki način dovedeni u zabludu od strane gradskih i državnih službi?

– Sam postupak davanja koncesijskih odobrenja očito je bio nestručan i netransparentan, a ponašanje investitora da od 12 metara četvornih naprave 100 kvadrata i više, protuzakonito je, što je i rezultiralo inspekcijskim rješenjima. U pravu ste, kada se nešto ne liječi na vrijeme, tada metastazira.

Osamnaest godina država nije bila u stanju utvrditi granicu pomorskog dobra na Žnjanu. Za to vrijeme u prostoru se divljalo, nastao je kaos… U kojem roku se realno može odrediti granica pomorskog dobra i zašto to do sada nije napravljeno? Možete li obećati građanima da će u Vašem mandatu taj problem biti stavljen ad acta?

– Sami ste kazali, 18 godina tamo vlada nered i krajnje je vrijeme da se Žnjan pretvori u biser Splita, a to mogu jedino urbanisti, kasnije arhitekti i graditelji. Žao mi je da je prvu fazu tog posla odbio Građevinski fakultet, no Hrvatska obiluje stručnjacima za ovo područje i nadam se da će ipak biti donesen kvalitetan plan za područje žnjanskog platoa. Sasvim sigurno će se u mom mandatu, vrlo brzo, problem riješiti bilo uklanjanjem ili donošenjem plana koji će omogućiti privremeno postavljanje objekata sukladno zakonu i valjanim koncesijskim odobrenjima koja se moraju poštovati. Što se tiče osmišljavanja cijelog platoa i možebitne buduće gradnje, to će ovisiti o Gradu i planovima koji će biti ili neće biti doneseni za to područje, a bespravne gradnje ne smije biti.

Investitori su, ohrabreni nečinjenjem države i odlukama Vijeća za koncesijska dobra, uložili silan novac u objekte, a sad ispada da će im se oni, ipak, rušiti? Ni to nije pravedno?

– Investitori su svjesno izišli izvan koncesijskih odobrenja i znali su svoj status. Problem je što Grad na vrijeme nije reagirao i oduzimao koncesije koje prelaze gabarite. Zato je i nastupila inspekcija jer je Grad zatajio.

Izvor: Slobodna Dalmacija

Odgovori

Skip to content