Razgovor s dr. Vidom Popovićem povodom otvorenja manifestacije „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“

S portala hkv.hr prenosimo razgovor s predsjednikom Hrvatske udruge Benedikt, dr. Vidom Popovićem 

Poštovani gosp. Popoviću, sutra će biti otvoren „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“. Kakav program možemo očekivati ove godine?vide_popovic-fit-299x143

Hrvatska udruga Benedikt petu godinu zaredom organizira kulturno-društvenu manifestaciju Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju kojom se prisjećamo obljetnice stradanja u tim mjestima u studenom 1991. godine te odajemo počast svima koji su položili svoje živote u obrani naše domovine u Domovinskom ratu. Ta dva mjesta simboliziraju otpor i patnju hrvatskog čovjeka i naše domovine u Domovinskom ratu. Ovogodišnji Tjedan sjećanja započinje 14. studenog svečanim otvorenjem u 19 sati u dvorani Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu i trajat će do 20. studenog. U sklopu svečanog otvorenja manifestacije prikazat će se dokumentarni film “Ovčara – neispričana priča” i imat ćemo izložbu učeničkih radova na temu “I u mom gradu Vukovar svijetli”, a u glazbenom dijelu nastupit će klapa HRM-a Sv. Juraj. Istome će nazočiti izaslanik Predsjednice RH i župan Splitsko-dalmatinske županije Zlatko Ževrnja, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. dr. sc. Marin Barišić, gradonačelnik Splita Ivo Baldasar, gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina, ratni zapovjednici obrane Vukovara i Škabrnje, predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskog rata kao i predstavnici vjerskih, kulturnih i javnih institucija.

Tijekom ovogodišnjeg Tjedna sjećanja održat će se više različitih događanja u sklopu kojih će se predstaviti knjiga o Zrakoplovnom vodu Osijek koji je dopremao pomoć opkoljenom Vukovaru i knjiga o Vukovarskoj bolnici 1991. te zbirka pjesama “Vukovar istini pripada”. tjedan_2016-_-_banner-fit-299x147Bit će i večer svjedočanstava o događanjima u Škabrnji 1991. godine te će se održati predavanje o srpskim koncentracijskim logorima u Domovinskom ratu. Prikazat će se i dokumentarni film “Pridraga – ratna sjećanja”, a manifestaciju ćemo završiti svetom misom za sve poginule u Domovinskom ratu i večeri domoljubne poezije, kada će se recitirati pjesme posvećene Vukovaru, Škabrnji i Domovinskom ratu općenito.

Posebno bih istaknuo kako i ove godine u sklopu Tjedna sjećanja odlazimo u Vukovar te ćemo sudjelovati u Koloni sjećanja i obići u Opću bolnicu Vukovar, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom Ovčara i druge znamenitosti grada. Uz Vukovar posjetit ćemo i Osijek, Aljmaš, Valpovo i Ilok. Ovogodišnji Tjedan sjećanja poprima jednu dodatnu dimenziju, a ta je da će se događanja u sklopu istoga održati i izvan Splita i to u Omišu i Imotskom.

Pokrovitelj manifestacije već drugu godinu za redom je predsjednica države?kolinda_grabar_kitarovi-fit-299x221

Kao i prošle godine i ove godine pokroviteljica manifestacije Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju je predsjednica Republike Hrvatske gđa Kolinda Grabar-Kitarović čime ova manifestacija poprima dodatno na značaju. Zasigurno da je, izuzevši Vukovar i Škabrnju, ovo jedna od rijetkih ovakvih manifestacija na području naše domovine. Kao organizatori izuzetno smo ponosni, počašćeni i zadovoljni što je Tjedan sjećanja nadaleko prihvaćena manifestacija i drago nam je što je to potvrđeno s najviše razine, od strane predsjednice RH.

Kakav je bio odaziv građanstva proteklih godina na programima u okviru manifestacije?

Odaziv građana Splita na događanja u sklopu Tjedna sjećanja proteklih godina bio je jako dobar te isto očekujemo, s obzirom na kvalitetu i sadržaj programa, i ove godine. Događanjima u sklopu Tjedna sjećanja prošlih godina nazočilo je po nekoliko tisuća ljudi svake godine. S obzirom na sva događanja u Splitu u mjesecu studenom, kojima se Splićani prisjećaju žrtve Vukovara, Škabrnje i svih drugih mjesta u Domovinskom ratu, očito je da Split i danas jako poštuje tu žrtvu te mu je stalo da se ista nikada ne zaboravi.

Udruga Benedikt zasigurno je jedna od najaktivnijih udruga konzervativnog predznaka u Hrvatskoj i općenito jedna od aktivnijih udruga civilnog društva. Kako komentirate stanje u civilnom sektoru, posebno kad je u pitanju financiranje udruga?udruge

Godinama kod nas traju rasprave i prepirke na temu financiranja neprofitnih organizacija odnosno udruga. Znamo kako su se godinama od strane državne vlasti financirale one udruge koje su više služile u borbi za eliminaciju političkog protivnika nego što su same provodile projekte od šireg društvenog interesa. Isto tako mnoge tzv. udruge civilnog društva osnovane su samo s ciljem da se prividno stvori dojam društvene snage određene grupacije udruga, a u tim udrugama niti ima članstva niti su aktivne. Uz to često su znale udruge od nekoliko članova i bez posebnog javnog rada i rada od šireg interesa biti jako dobro financirane od strane državne vlasti.

Smatram kako se od strane lokalne i državne vlasti trebaju financirati one udruge koje su prepoznate u društvu, koje su aktivne te koje provode projekte od šireg interesa. Rad udruga mora biti transparentan i moraju redovito podnositi izvješća o svom radu i aktivnostima onima koji ih financiraju. Sve udruge, koje planiraju realizaciju ozbiljnijih i dugoročnijih projekata, morale bi se u budućnosti više orijentirati i na natječaje za financiranje projekata iz fondova Europske unije.

Kako komentirate novu Vladu i njezine perspektive?plenkovic_vlada8

Nakon gotovo godinu dana političke nestabilnosti i eksperimentiranja sada imamo Vladu koja je politički puno stabilnija te je izgrađena na zdravijim i boljim temeljima. Hrvatska nema više vremena za gubljenje i eksperimentiranje nego za odgovornu, radišnu i sposobnu vlast koja je u svakom trenutku spremna i zna štititi nacionalne interese i osigurati napredak naše države i bolje životne uvjete za sve građane. Mislim kako Vlada premijera Plenkovića ispunjava preduvjete da se tako ponaša i vodi našu domovinu jer ako se dogodi razočaranje s ovom Vladom, onda će to ostaviti negativne posljedice na Hrvatsku i naše građane koje će se teško i sporo ispraviti. Svakako treba vjerovati novoj hrvatskoj Vladi i nadati se da će se većina onoga što joj je u planu i realizirati i tako svima nama i našoj domovini osigurati bolju budućnost.

Davor Dijanović/hkv.hr

Odgovori

Skip to content