(PODSJETNIK) Svečano otvaranje Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju 2016.

U Splitu je 14. studenog 2016., u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt, svečanim otvaranjem započeo peti ‘Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju’.  img_0009-2

Marko Miljanić: Svatko tko se borio za Hrvatsku je morao ispaštati, sudbina Mirka Norca je sudbina čitave države

Zmaj ponovo diže glavu i riga vatru iz Beograda preko Orašja i kvazi republike Srpske

U Splitu je u Nadbiskupskom sjemeništu u ponedjeljak navečer počeo peti po redu Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt. Tjedan sjećanja traje do nedjelje, a prvi dan je premijerno prikazan film ‘Ovčara – neispričana priča’, scenarista Vladimira Andrića i Nikole Kajkića, u režiji Vladimira Andrića, za koji je zaslužan Nacionalni sindikat policije. 

Uvodno se punoj dvorani obratio Marko Miljanić, zapovjednik samostalnog bataljuna Škabrnja. Prisjetio davne prošlosti grada u vrijeme Jugoslavije, te je oživio sjećanje na ratne dane i 246 branitelja u obrani tijekom Domovinskog rata.

Prisjetio se i Mirka Norca.

– Mi smo kupovali oružje, a uz pušku mi smo imali što oni nisu nikada imali nit će imati, mi smo imali veliko srce. Mirko Norac, veliki čovjek, nije nas tražio ni kunu nego je rekao ‘evo mojim Škabrnjanima’. Zato je Mirko Norac morao na sud, zato je morao ispaštati jer svatko tko se borio za hrvatsku državu morao je ispaštati. Sudbina Mirka Norca je sudbina čitave države – kazao je, a dvoranom se prolomio dugi pljesak.img_0011-2

Naveo je Miljanić i kako je Škabrnja zapostavljena, odnosno da stotine i stotine autobusa tijekom godine hodočaste nevino prolivenoj krvi, a da toga nema u sredstvima priopćavanja kao ni ime majke koja je izgubila tri sina u obrani grada.
Škabrnja je pala u noći s 18. na 19. studenog, kaže, naredio je povlačenje jer je imao jedan metak kao i 99 posto vojnika.

– Dolazim hodočastiti ovdje i ja sam dirnut s vama koji želite još jednom čuti što je Škabrnja. Nikada nemam namjeru širiti mržnju. Ljudski je opraštati ako hoće onaj tko je to napravio da mu se oprosti, ali s druge strane mi nemamo puno razumijevanja jer da je drugačije valjda bi se netko pokajao – poručio je.

Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju se, inače, ove godine odvija pod pokroviteljstvom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. Izaslanik je bio župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja.

– Jako je važno za sve nas, osobito mlađe generacije, da se očuva sjećanje na herojski i hrabri Vukovar i Škabrnju koja je doživjela teška stradanja, kao i na sva druga hrvatska stratišta. To su naši zdenci nacionalne memorije, to su naši spomenici. To je i snaga na kojoj trebamo graditi budućnost – zaključio je Ževrnja.

Predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić je izrazio nadu da će da će uspjeti u naumu i obvezi da ostavimo mladima u sjećanju, da ne bi zaboravili što se dogodilo, ali i da pokušaju izbjeći ratne sukobe koji donose tragediji.

– Teški dani kad se prisjećamo nažalost onih koji nema s nama, poginulih i svih nestalih čije obitelji nisu u stanju saznati gdje su najmiliji i ne mogu im se pokloniti. S njima patimo i trpimo i pokušavamo olakšati bol. U ovome trenutku skoro tisuću obitelji ne znaju gdje su njihovi najmiliji – podsjetio je Turudić.2016-11-14-23-04-8421

Za mikrofonom je još kazao da će opet ako treba braniti i obraniti jedinu domovinu.

– Zmaj ponovo diže glavu i riga vatru iz Beograda preko Orašja i kvazirepublike Srpske – ustvrdio je.

Na koncu dodajmo da je predsjednik Hrvatske udruge Benedikt Vide Popović istaknuo kako Vukovar i Škabrnja simboliziraju otpor i žrtvu Hrvatske.

– S ciljem da se žrtva i poginuli nikada ne zaborave i da im se oda počast, odlučili smo se na manifestaciju Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju – rekao je.

S obzirom da je ove godine i 18. obljetnica akcije ‘I u mom gradu Vukovar svijetli’ koju je pokrenula dr. Vini Rakić na petom Tjednu sjećanja su sudjelovali i učenici s likovnim i literalnim radovima na ovu temu. Upravo na punoljetnost spomen akcije koja se iz Splita proširila na cijelu Hrvatsku, u četvrtak će u Vukovarskoj zasvijetliti skulptura dječaka-anđela s luminom u ruci.img_0026-2

Otvorenje manifestacije je uveličala klapa Sveti Juraj HRM-a, a od političara izdvojimo saborske zastupnike koji nisu propustili doći Andru Krstulovića Oparu i Petra Škorića.

Izvor: Dalmatinski portal

 

Odgovori

Skip to content