POLITIČARI SLOŽNI: Žnjan je simbol nereda u državi, rješenje – sve do temelja srušiti pa planski urediti

Foto Nikola Vilić /Hanza media

Očito je sadašnja gradska uprava u vremenskoj stisci po pitanju pripremne radnje i planirane izmjene detaljnog plana uređenja (DPU) područja Trstenik-Radoševac, a tajming novih lokalnih izbora također ne ide baš u prilog kontinuitetu cijele priče, tako da je vrlo realna mogućnost da će ugostiteljski objekti na žnjanskom platou “plesati još jedno ljeto”.

Pitali smo lokalne političare kako to komentiraju i što će učiniti budu li u prilici u sljedećem sazivu Gradskog vijeća o tome odlučivati. Marijanu Puljak, gradsku vijećnicu Pametnog, nije uopće iznenedila mogućnost da se po pitanju žnjanskog platoa neće ništa dogoditi do sljedeće turističke sezone.

– Ovo je samo igrokaz gradonačelnika Ive Baldasara koji glumi naknadnu brigu za uređenje tog prostora, u što je uvukao i ministra Lovru Kuščevića, pa obojica samo žele zadržati nelegalne objekte u prostoru. U uređenoj državi zbog ovoga bi i gradonačelnik i ministar dali ostavku – kazala je Puljak.

Na pitanje što bi učinila da i u sljedećem sazivu Gradskog vijeća, nakon svibnja 2017. ima mogućnost odlučivanja, Puljak nam je odgovorila kako će Pametno uvijek zagovarati zakonito i sustavno rješavanje problema, ne samo Žnjana nego i cijeloga GUP-a.

– Nikada nećemo podržati amenovanje nelegalnih radnji. Prvo nam treba strategija razvoja grada, odnosno definiranje onoga što želimo od njega u sljedećih 20 godina, pa onda izrada novog GUP-a u skladu s tom strategijom koja će definirati i sam prostor Žnjana. Dok sve to ne napravimo, potrebno se držati zakona i DPU-a Trstenik-Radoševac, koji je na snazi. Želimo ugostiteljske objekte, ali reda mora biti. Žnjan je simbol nereda u cijeloj državi – zaključila je Puljak.

Petar Škorić, predsjednik gradskog HDZ-a, ustvrdio je kako je gradonačelnikov osnovni cilj bio sačuvati ovakvo stanje na platou još jednu sezonu, jer nema mogućnosti donošenja novog DPU-a do Uskrsa.

– Neka se provode zakoni i zaključci Gradskog vijeća koji predviđaju rušenje bespravnih objekata. Ne može nikakav DPU legalizirati stihiju i ilegalne objekte na pomorskom dobru. Svaka ozbiljna gradska vlast prvo mora reći kakav Žnjan želi – kakve sadržaje, i to bi onda trebali biti ulazni parametri za bilo kakav novi DPU ili natječaj. Ne može se ta priča prepustiti fakultetu – kazao je Škorić i dodao kako će HDZ u slučaju izborne pobjede najprije zatražiti izmjenu zakona kako bi pomorsko dobro došlo pod nadležnost Grada, da bi se potom raspisao natječaj za uređenje žnjanskog platoa i obalnog pojasa do Stobreča.

Darko Parić, predsjednik gradskog SDP-a, kazao je kako su upravo već upozoravali na nemogućnost izvršenja plana zbog spomenutih izbornih datuma.

– Jednostavno nema vremena da se to učini kako treba. O tome što, kako i kada treba rušiti ne smije odlučivati politika, nego pravna država i njene institucije. Da je država radila svoj posao, do ove situacije ne bi ni došlo. Ako je izdala rješenja za rušenje, neka ih i provede.

Svi pričaju o kafićima, a glavni problem je što Žnjan treba planski privesti svrsi da bude mjesto okupljanja i rekreacije za sve Splićane. Ako se napravi takav plan, uvažavajući struku i mišljenje građana, mi ćemo ga, kao i sve razvojne projekte u korist Splićana, svakako podržati u novom sazivu Gradskog vijeća – zaključio je Parić.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content