FOTO: Članovi i prijatelji Hrvatske udruge Benedikt sudjelovali u Koloni sjećanja u Vukovaru

U sklopu Tjedna sjećanja na Vukovar i Škabrnju pedeset članova i prijatelja Hrvatske udruge Benedikt, predvođenih predsjednikom Vidom Popovićem, tajnikom Miljenkom Marinićem i članovima Upravnog vijeća Marijom Popovićem i Nikolom Milanovićem, posjetilo je Vukovar i sudjelovalo u Koloni sjećanja.aljmas_-_crkva

Osim Vukovara posjetili smo i Aljmaš te Valpovo i Ilok. Po dolasku u istočnu Hrvatsku, u ranim jutarnjim satima 18. studenog posjetili smo Svetište Gospe od Utočišta u Aljmašu gdje nas je dočekao upravitelj vlč. Ante Markić, koji nas je upoznao s poviješću svetišta te stradanjem župe Aljmaš u Domovinskom ratu.

Nakon toga krenuli smo prema Vukovaru kako bismo sudjelovali u Koloni sjećanja. Budući je ove godine u Vukovar došao najveći broj hodočasnika te je broj autobusa bio nikad veći, kada smo stigli u Vukovar autobus se morao parkirati na parkiralištu u prostoru bivšeg „Borova“ te smo odatle hodali do ispred vukovarske bolnice gdje se održavao službeni program „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ i odakle je krenula Kolona sjećanja prema Memorijalnom groblju.

Kolona sjećanja nije bila nikad brojnija te se u njoj hodalo dostojanstveno i sa sjećanjem na stradanje Vukovara i žrtvu svih branitelja i civila koji su mučeni, ubijeni i ranjeni u obrani grada heroja.bista_blage_zadre_i

Na putu do Memorijalnog groblja prolazimo kroz grad, čije kuće su velikim dijelom obnovljene, te dolazimo do vodotornja, koji je slika stradanja i neuništivosti Vukovara. U Koloni se mogu primijetiti brojni poznati iz našeg javnog života te primijećujemo kako gotovo da nema dijela Hrvatske iz kojega stanovnici ovog dana nisu u Vukovaru.

Po dolasku na Memorijalno groblje održana je sveta misa za sve poginule u obrani Vukovara koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s većinom hrvatskih biskupa i brojnim svećenicima.

Nakon svete mise i povratka u autobus krenuli smo u Valpovo gdje smo prenoćili. Sutradan smo krenuli za Vukovar i prvo posjetili Spomen dom hrvatskih branitelja, ispred kojeg se nalazi bista heroja obrane Vukovara general bojnika Blage Zadre i srušeni tenk koji predstavlja tzv. „groblje tenkova“ na Trpinjskoj cesti.bista_jean-michel_nicolier

Nakon toga smo posjetili vukovarsku bolnicu te smo prošetali gradom i obišli poznate znamenitosti (dvorac Eltz, Središnji križ za sve poginule hrvatske branitelje, bistu Jean Michel Nicoliera i most koji nosi njegovo ime).

Odatle smo se uputili na Memorijalno groblje gdje smo položili vijenac i zapalili svijeće te se pomolili za sve poginule u obrani Vukovara.

Svoj boravak u Vukovaru završili smo odlaskom u Spomen dom Ovčara i molitvom i paljenjem svijeća na Ovčari, gdje su nakon mučenja u hangaru na najokrutniji i najbešćutniji način ubijeni ranjenici iz vukovarske bolnice.zajednicka_fotografija_-_ovcara

Posjet istočnoj Hrvatskoj završili smo odlaskom u Ilok, a u Split smo se vratili u kasnim noćnim satima s 19. na 20. studenoga.

FOTOGRAFIJE: 

aljmas_-_mjesto

Aljmaš je malo selo na obali Dunava

aljmas_-_crkva

Crkva Gospe od Utočišta u Aljmašu

aljmas_-_gospin_kip

Gospin kip – crkva Gospe od Utočišta u Aljmašu

dvorac_eltz_i

Dvorac Eltz u Vukovaru

dvorac_eltz_ii

Dvorac Eltz

groblje_tenkova

Tenk na Trpinjskoj cesti

bista_blage_zadre_iBista Blage Zadre

bista_jean-michel_nicolierBista Jean Michel Nicoliera

izaslanstvo_hub-a_polaze_vijenac_na_memorijalnom_groblju

Izaslanstvo HUB-a polaže vijenac na Memorijalnom groblju

ovcara

Spomen ploče na Ovčari

ovcara_-_ploca_hub-a

Spomen ploča HUB-a na Ovčari

spomen_dom_ovcara

Spomen dom Ovčara

vodotoranj

Vukovarski vodotoranj

zajednicka_fotografija_-_memorijalno_groblje

Zajednička fotografija – Memorijalno groblje

zajednicka_fotografija_-_ovcara

Zajednička fotografija – Ovčara

ilok_ii

Veličanstvena crkva sv. Ivana Kapistrana u Iloku

ilok_i

Impresivne iločke zidine

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content