HRVATSKA UDRUGA BENEDIKT: Reakcija na članak u Slobodnoj Dalmaciji

Ponukani člankom objavljenim u Slobodnoj Dalmaciji 23. studenoga 2016. pod naslovom „Struka ogorčena splitskim spomenicima: Autori se biraju po rodijačkim vezama, a zbog ‘Lumina’ bi se trebali ispričati žrtvama Vukovara“, primorani smo reagirati jer je naša udruga spomenuta u navedenom članku.

Kip „Lumina“ svečano je otkriven u Splitu 17. studenoga, na križanju Vukovarske ulice i Ulice Domovinskog rata, a njegovo postavljanje financirali su podjednakim udjelima grad Split i Splitsko-dalmatinska županija. Taj kip postavljen je u znak trajnog sjećanja na sve poginule u obrani naše domovine u Domovinskom ratu te je proizišao iz spomen čina „I u mom gradu Vukovar svijetli“ koji se održava posljednjih 18 godina i krenuo je iz Splita. Inicijatorica spomen čina „I u mom gradu Vukovar svijetli“ je dr. sc. Vini Rakić, a autorica kipa „Lumin“ je akademska kiparica Dijana Iva Sesartić.

Dr. Rakić i akademska kiparica Sesartić u proteklih nekoliko godina organizirale su izložbe na temu spomen čina „I u mom gradu Vukovar svijetli“ i kipa „Lumin“ u više hrvatskih gradova, između ostalih u Vukovaru, Zagrebu i Splitu, te su za svoj rad dobile podršku mnogih institucija i organizacija u gradu Vukovaru. Spomen čin „I u mom gradu Vukovar svijetli“ je godinama zaživio na razini čitave Hrvatske i pridružuju mu se brojni građani te je i dio službenog programa grada Vukovara pod nazivom „Vukovar mjesto posebnog pijeteta“.

Hrvatska udruga Benedikt od svog osnutka, različitim aktivnostima, posvećuje veliku pozornost Domovinskom ratu i odavanju počasti svim žrtvama istoga kako se žrtva i stradanje nikad ne bi zaboravili. Posljednjih pet godina organiziramo kulturno-društvenu manifestaciju „Tjedan sjećanja na Vukovar i Škabrnju“, a prije otprilike godinu dana, na tragu onoga što i sami svojim radom promičemo, uputili smo inicijativu prema gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji da pomognu postavljanje kipa „Lumin“ u Splitu te nam je drago što su na našu inicijativu pozitivno odgovorili i što je gotovo jednoglasno podržana u gradskom vijeću i županijskoj skupštini.

Prilikom otkrivanja spomenika mogli smo vidjeti kako su istome nazočili predstavnici svih političkih stranaka, različitog političkog spektra, što je dokaz da su ovaj spomen čin i kip „Lumina“ nešto što nadilazi politiku i našu svakodnevnicu i što ima trajne vrijednosti i značaj. Žalosti nas što je grupa mladih splitskih umjetnika u spomenutom članku osudila sve vezano uz kip „Lumina“, bez pravih argumenata i dajući sebi na stručnom značaju koji nije toliki kako ga je predočio članak.

Gotovo sve u članku je napisano jednostrano i kao stvar subjektivnih dojmova te je nedopustivo da se onima koji godinama rade na odavanju počasti svim žrtvama Domovinskog rata i promicanju istine o istome dijeli lekcija o tome kako se moramo zbog kipa „Lumin“ ispričati svim žrtvama Vukovara. Onima koji su takvo nešto poručili u navedenom članku poručujemo kako nas nikada takve njihove poruke i provokacije neće pokolebati u našem budućem radu, a na svima je da prosude tko iskreno i ustrajno ulaže naporekako se naša žrtva u Domovinskom ratu ne bi nikada zaboravila i kako bi joj se na pravi način odala počast.

Budimo ponosni što je upravo u našem gradu otkriven prvi kip „Lumina“ i što se svim aktivnostima u mjesecu studenom na dostojanstven način prisjećamo žrtava Vukovara, Škabrnje i brojnih drugih mjesta diljem naše domovine.

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content