Kome odgovara stanje kaosa!?

Ronald Goršić / CROPIX

Gledam i čitam ovih dana napade na Plenkovića isključivo sa desne strane podgrijane objavama u Jutarnjem listu o sporazumu i dijeljenu Pupovcu i njegovoj stranci silnih mjesta državnih tajnika i direktora javnih poduzeća. Taj smišljeni, dezinformirajući tekst, napravljen da izazove podjele u HDZ-i, njenom članstvu i glasačkom tijelu, odlično je sjeo nekim portalima za podgrijavanje atmosfere i stvaranje nekakve histerije na društvenim mrežama, na kojima se posebno ističu oni koji niti nisu svoj glas dali HDZ-i i Andreju Plenkoviću.

No pravo pitanje glasi – Kome je sve ovo u interesu. Kome je stalo da u Hrvatskoj imamo političku nestabilnost, samim tim i nestabilnu vladu. Tko se u stvari krije iza širenja dezinformacija, u najboljem slučaju poluistina.

Od tih silnih mjesta državnih tajnika i direktora javnih tvrtki, ispostavilo se da je „dano“ samo jedno mjesto državnog tajnika u ministarstvo Regionalnog razvitka i EU fondova, ciljano, sa razlogom i nije dano bilo kome jer Spomenka Đurić, koja je imenovana jednom od državnih tajnika u tom ministarstvu, zna raditi posao za koji je odabrana. Spomenka Đurić nije imenovana da radi na projektima vezanim za povlačenje EU novaca za Srbiju već za Hrvatsku , ali je imenovana da se posveti povlačenju novaca za prostore gdje žive pripadnici srpske nacionalne manjine, da pomogne i olakša povlačenje tih novaca lokalnoj samoupravi. Ti novci dolaziti će u Hrvatsku, od njih će imati koristi lokalna samouprava, građani Hrvatske bez obzira na nacionalnost, hrvatske tvrtke i hrvatski proračun, dakle svi mi.

Nekako smo do sada naučili da opozicija na taj način ruši poziciju, no sada u Hrvatskoj ne postoji opozicija i sve se svodi da iza teksta u JL stoji netko kome odgovara stanje kaosa. U ovoj situaciji jedini put ka stvaranju tog kaosa je udar na vlast i saborsku većinu s desnice. Snage kojima odgovara politička nestabilnost, pokušale su izvršiti udar preko relativno slabih bokova, odnosno pokušali su za to iskoristiti suverenističku tvrdu struju u HDZ-u ali ne kao snagu već kao predmet, računajući na očekivanu reakciju desnog biračkog tijela. Mora se priznati da se taj udar dogodio i imao utjecaja, pogotovo na društvenim mrežama.

Napadi nezadovoljnih članova i simpatizera HDZ, koji bi bili na vlasti ali bez MOST-a, bez SDSS, bez Bandićevih, kalkulirajući i rastežući sve moguće i nemoguće spremne da se podrži većina a da pri tome ne razmišljaju o posljedicama koje mogu nastati ne za stranku i Plenkovića jer oni su zamjenjivi već za Republiku Hrvatsku. Pitam se kako bi razmišljali da o ta tri glasa ovisi parlamentarna većina i da oni odlučuju o vladi HDZ-a ili vladi SDP-a.

Priča o pravašima i njihovim optužbama da je HDZ na čelu sa Plenkovićem izdao Hrvatsku postaju degutantne i svode se na onu narodnu- dao Bog da komšiji crkne krava. Očito da nekim pravaškim opcijama nedostaju rasni zakoni ali na njihovu nesreću i našu sreću nisu ni blizu vlasti.

Sad nakon što sagledamo učinak teksta objavljenog u JL i prenesen na neke portale postaje očito kome treba nestabilnost i kome ne odgovara da Hrvatska na tragu rezultata vlade, smanjenju proračunskog deficita i rastu BDP-a podigne kreditni rejting i da smanji kamatu sa zaduženja sa 6,25 % na neku primjereniju situaciji u državi. Svaki postotni bod u smanjenju kamate, težak je 2 milijarde kuna, a lako je shvatiti kojem lobiju to ne odgovara.

Ante Rašić/kamenjar.com

Odgovori

Skip to content